/ Nyheter, Job Shadow, Arbetsliv

Job Shadow-dagen öppnade dörren för unga till ledarnas arbetsdag

Vad hände när ledare och påverkare i olika branscher fick en ung som arbetspar för en dags tid?

Job Shadow 2023 ryhmäkuva johtaja ja nuoret

Under Ung företagsamhet och ekonomi NYT:s traditionella Job Shadow-dag den 4 oktober fick 28 unga från olika håll i Finland följa med en erfaren ledares arbetsdag. Även Europa- och ägarstyrningsminister Anders AdlercreutzHeidi Jungar, VP, Brand, Content & Insight, från Kesko och Ville Seuri, ansvarig producent, från Yle Kioski  delade sin dag med en ung. Under dagen fick de unga inblickar i ledarens arbete och unika upplevelser från arbetslivet.

Europa- och ägarstyrningsminister Adlercreutz skuggades av en studerande från andra stadiet från Tavastehus

I Job Shadow-dagen medverkade också Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz, som skuggades av Joseph Munyandamutsa från yrkesinstitutet Tavastia i Tavastehus. Övningsföretaget, som Joseph grundat tillsammans med studiekamrater, vann Finlandsmästerskapet i entreprenörskapstävlingen för unga i våras och fick representera Finland i Europamästerskapstävlingen sommaren 2023. Joseph vann ett specialpris för sina ledarfärdigheter och sin ledarpotential på Gen-E, som är Europas största entreprenörskapstävling.

Under den fartfyllda arbetsdagen följde Joseph ministern i statsrådsborgen, på en isbrytare och i riksdagshuset. Dagen gav Joseph nya kunskaper och insikter, men också värdefulla och unika upplevelser.

Inspirerande dagar hade även de övriga unga som modigt grep chansen och följde ledare i olika branscher. I år medverkade bland annat Kesko, Yle, Nordea, OP, Grankulla stad och Utbildningsstyrelsen.

Job Shadow-dagen erbjöd unga unika upplevelser och inblickar i arbetslivet

Ung Företagsamhet och ekonomi NYT:s Job Shadow-dag är avsedd att inspirera unga för arbetslivet, hjälpa dem att identifiera sina egna styrkor och erbjuda nya infallsvinklar och arbetslivskontakter. En dag tillsammans med en ledare ger den unga en unik inblick i arbetslivet. De unga fick delta i möten och se vilka uppgifter en ledare ansvarar för, hur saker behandlas i arbetsgemenskapen och vilka kunskaper och färdigheter en ledare ska ha.

”Job Shadow-dagen är ett bra tillfälle att lära sig av en ledare och utveckla sitt kunnande,” säger esbobon An Cong, som fick följa med Keskos Customer Insight-direktör Heidi Jungars inspirerande arbetsdag.

Job Shadow-dagen väcker nya tankar också hos erfarna ledare

Job Shadow-dagen ger inspirerande upplevelser och nya insikter också för de ledare som medverkar. Under den gemensamma arbetsdagen fick ledarna möjlighet att höra de ungas smarta frågor, nya idéer och färska tankar om arbetslivet.

”Det har varit väldigt roligt att få höra en ung persons tankar om arbetslivet och till exempel om företagandet”, konstaterar Ville Seuri, ansvarig producent för Yle Kioski. Han skuggades under Job Shadow-dagen av Elli Sivula från Ylöjärvi.

Mer information om Job Shadow-dagen och deltagare: https://nuortennyt.fi/sv/jobshadow/.

Kolla in video från Job Shadow-dagen