FÖR UNGA

Hitta dina styrkor, utveckla dina kunskaper och uppmuntra din kompis!

Ung företagsamhet och ekonomi NYT jobbar för att varje ungdom ska bli inspirerad av arbetslivet, lära sig hantera sin ekonomi och vill fungera som en företagsam medlem av samhället. Vårt mål är alltså en bättre framtid för dig!

 

Bli ambassadör

Är du den nästa NYT-ambassadören?

Ambassadörerna inspirerar andra unga med sina berättelser!

Nyckeln till en meningsfull karriär är att du hittar dina egna styrkor – oavsett om du tänker bli företagare eller siktar på att bli löntagare. NYT-ambassadörerna vet det här och de uppmuntrar alla unga att modigt förverkliga sina drömmar.

Varje vår söker vi ett antal NYT-ambassadörer som besöker skolor och evenemang för att berätta om sin egen tid i programmet Ett år som företagare.

Är du en av dem?

Läs mer om ambassadörverksamhet

Verksamhet som gör att du kan lita på din framtid!

Vi erbjuder verktyg och tjänster för det här, så att varje ungdom kan fungera som en aktiv påverkare i sitt eget liv.

NYTs tjänster når hundratusentals finska barn och unga. Kanske känner du redan till NYTs Företagsby eller Ett år som företagare, som är världens största företagarprogrammet för ungdomar globalt.

Förutom utbildning som sker i skolan erbjuder vi också stöd och tjänster direkt åt unga. Med hjälp av Duunikone kan du till exempel hitta inspiration för din framtida drömbransch! Arbetslivsappen Jobbcoachen hjälper dig att söka PRAO-plats, sommarjobb eller praktikplats.

Om du deltagit i programmet Ett år som företagare kan du ansöka om att bli ambassadör och dela med dig av dina erfarenheter till andra ungdomar.

Ett år som företagare

Pröva på att vara företagare under ett läsår?

Har du massor med geniala idéer med vilka du skulle kunna tjäna pengar? Har du en dröm som du skulle vilja göra verklighet av tillsammans med dina skolkamrater? Vill du vara verkställande direktör för ditt eget företag?

Ett år som företagare är vårt bäst kända program för unga. Det lönar sig faktiskt att delta i ett program, eftersom du får

  1. pröva på företagande utan risk
  2. utveckla arbetslivsfärdigheter som du behöver i framtiden
  3. tävla på Våga vara företagsam-evenemanget
  4. bygga nätverk i Finland och internationellt
  5. och naturligtvis – tjäna pengar!

Du lär dig grunderna i företagande, får nyttiga kunskaper och färdigheter för arbetslivet och tjänar pengar på dina idéer! I programmen lär du dig att ta ansvar, utveckla ledarskap, hantera företagets ekonomi och kommunicera med andra. Du behöver de här färdigheterna också i arbetslivet, så genom att programmet skaffar du dig fördelar när det är dags att söka jobb!

Läs mer om program

Kom med i alumnverksamheten!

Nya vänner och bekanta runt om i världen

Visste du, att du är en del av en stor internationell gemenskap, alumnerna, när du gått programmet Ett år som företagare?

Ung företagsamhet och ekonomi NYT:s takorganisation JA Worldwide har arbetat för företagarkunskaper och -färdigheter runt om i världen i mer än hundra års tid. Enbart i Europa deltar cirka 360 000 studerande över 40 olika länder i programmet Ett år som företagare. Wow!

Kom med i alumnverksamheten! UF-Alumner är en alumnförening som drivs av unga. Föreningen bjuder på nätverk och aktiviteter i Finland och internationellt.

Följ @nytalumnit på Instagram och gå med i föreningen. Äventyret kallar!

Läs mer om alumnverksamheten

Testerna

Testa dig själv!

Testa vilket yrke som skulle passa dig genom att göra Duunikone! Prova våra lekfulla tester för att stödja ditt karriärval och för att ta reda på dina ekonomikunskaper och arbetslivsfärdigheter.

Testa dig själv

Behöver du tips, instruktioner eller inspiration för att söka sommarjobb?

Läs mera om sommarjobb
NYT Jobbcoachen

Mobilappen Jobbcoachen stöder i jobbsökandet

Jobbcoachen är en avgiftsfri mobilapplikation som riktar sig till 13–25-åringar. Applikationens innehåll passar unga som söker prao-plats, sommarjobb, praktikplats eller arbetsplats.

Testa Jobbcoachen
Cashhjälte

Spela Cashhjälte! Mobilspelet som gör det enkelt att hantera ekonomin.

Genom spelet får du lära dig att hantera din ekonomi, hitta en balans mellan sparande och konsumtion, samt engagera dig i värdepappershandel. I spelet klarar sig bäst den som har en helhetsförståelse för ekonomiska frågor och samlar på sig erfarenheter, inte bara ökar sitt saldo.

Till spelet

I de sociala medierna kan du börja genast!

📷 Instagram: @nuortenNYT
🔥 TikTok: @nuortenNYT