/ Nyheter

Jessica Huhtinen: ”Tack vare mitt företagarskap har jag inte varit tvungen att välja vilka drömmar jag vill försöka uppnå”

Ung Företagsamhet rf:s alumn Jessica Huhtinen från Kuopio arbetar för att någon dag ha sitt eget fitness- och gymnastikklädesvarumärke. Redan inom ett halvt år har drömmen tagit stora steg framåt.

Jessica Huhtinen, NYT-alumni

Allt kunde ha gått annorlunda om Jessica Huhtinen kommit in till polisyrkeshögskolan på första försöket. Det fattades dock tre poäng och hon blev inte antagen. Jessica fick ett jobb i en sportaffär och hittade en fitness-coach för sig själv via arbetet. För FM sydde hon imponerande tävlingskläder och snart började hon få många förfrågningar även från andra. Kanske den skickliga skräddaren kunde göra tävlingskläder åt dem också? 

”Efterfrågan fick mig att fundera på att det här kunde bli ett yrke. Jag förstod att det skulle vara fint att kombinera två av mina passioner, alltså handarbete och idrott”, berättar Jessica Huhtinen. 

Den unga kvinnan började tänka på företagarskap och från yrkesinstitutet Ingmanedu hittades en linje där det var möjligt att studera till skräddare av måttbeställda kläder. Jessica hade hört att det i skolan var möjligt att genomföra programmet Ett år som företagare som utvecklats av Ung Företagsamhet rf. Redan under intervjun berättade den målmedvetna kvinnan att hon vill komma in på företagarkursen så snabbt som möjligt. 

Denna gång blev hon antagen och på sommaren 2021 utexaminerades Jessica enligt planerna som skräddare av måttbeställda kläder. Under studietiden gjorde Jessica gymnastikdräkter, fitness-bikinier och hundkläder och designade också fritids- och sportkläder. Nu sysselsätts hon av bland annat babybyxor som görs som seriearbete till moderskapsförpackningen och av en klädkollektion som skapas tillsammans med ett annat företag. 

”Jag kunde redan sy, så jag ville fokusera på affärssidan i mina studier. Slutligen anmälde läraren mig till Ung Företagsamhets Våga vara företagsam-tävling och jag vann OP-gruppens pris”, ler Jessica.

Man kan klara sig även under sämre tider

Jessica Huhtinen blev företagare mitt under coronapandemin. Äldre företagare varnade att det är normalt att det kan ta flera år innan affärsverksamheten får ordentligt med fart. Att hitta den egna specialkompetensen i ett tidigt skede hjälpte Jessica dock att få kunder snabbt.

”Jag blev överraskad över hur människor hittade mig i sociala medier trots att jag inte marknadsförde mina tjänster. Jag har varit företagare i endast ett halvt år och kan redan nu lite välja vad jag vill arbeta med”, gläds Jessica.

Jessica berättar att hon under den senaste tiden förstått vad hon är mest intresserad av. I framtiden vill hon utveckla sitt kunnande specifikt på fitness-sidan och göra välsittande tävlingskläder. Samarbeten kommer att vara en stor del av detta.

”Jag förbereder mig just nu för tävlingarna nästa höst och jag tror att de kommer att öka kännedomen om mig både som idrottare och som företagare. Om jag förvärvsarbetade skulle jag inte kunna fokusera fullt på mina egna passioner. Nu kan jag själv bestämma hur mycket tid jag använder på olika saker.” 

Jessicas tips till alla som drömmer om att bli företagare

  • Utveckla en affärsidé kring vad du själv är intresserad av. Då har du tillräckligt med know-how och kan stå bakom ditt företag och ditt varumärke. Alla har stunder då de känner sig osäkra, men tron på det man gör kommer tillbaka när affärsidén är sådan som man genuint är intresserad av. 
  • Ta små steg i din egen takt. Du ska inte bli skrämd av fel. Utan fel lär du dig inte. 
  • Gör arbetet väl och noggrant. Lyssna på kunden. En nöjd kund berättar om dig till andra och rekommenderar dig i sociala medier. Ju fler har en bra känsla efter sin interaktion med dig, desto snabbare börjar man prata om dig mer. Man kommer ihåg bra företagare.