/ Våga vara företagsam, Ett år som företagare

Flera hundra NYT-företagare samlas till årets höjdpunkt på Våga vara företagsam-finalen

Finalen i entreprenörskapstävlingen Våga vara företagsam ordnas den 24 och 25 april 2024 på Mall of Tripla i Helsingfors. På mäss- och tävlingsevenemangets andra dag utses Finlands bästa NYT-företag och Finlands representanter till EM-tävlingen för unga företagare i juli.

Juontaja haastattelee kolmea nuorta yrittäjää messupöydän luona Uskalla Yrittää -finaalissa 2023.

Totalt 59 övningsföretag tog en finalplats på de regionala evenemangen som hölls runt om i Finland i februari och mars. Företagen har grundats av unga som deltar i programmet Ett år som företagare under det innevarande läsåret. NYT-företagen fungerar med riktiga pengar och ger de unga företagarna värdefull praktisk erfarenhet av företagande och ekonomi.

Två programspäckade finaldagar

På finalens första dag på onsdag den 24 april ordnas en mässa som är öppen för alla som besöker köpcentret Mall of Tripla. För NYT-företagen och de unga företagarnas lärare ordnas också ett seminarium, och företagarna får dessutom presentera sina företag för tävlingsjuryn.

På torsdag den 25 april ordnas den spännande prisgalan, som är höjdpunkten för de ungas år som företagare. På galan får NYT-övningsföretag pris i flera kategorier, och de två bästa NYT-företagen får representera Finland på Europamästerskapstävlingen och evenemanget Gen-E på Sicilien i Italien sommaren 2024.

Entusiasm och viktiga färdigheter

Det är viktigt av många skäl att unga får fostran till entreprenörskap och lär sig företagarfärdigheter. De ingår i läroplanerna i alla skolstadier, men dessutom behöver Finland företagsamhet som främjar välfärden.

I NYT Ungas framtidsrapport år 2023 meddelade 40 procent av de svarande att de skulle kunna jobba som företagare. Detta intresse ökar hela tiden. Allt fler unga överväger att starta eget företag eftersom de vill jobba i linje med sina egna värderingar.

Våga vara företagsam-finalens mässavsnitt ordnas på tisdag den 24 april 2024 kl. 14.30–17.00 på evenemangstorget på Mall of Tripla i Helsingfors. Mässan är kostnadsfri och öppen för alla. Vi har utarbetat färdiga besöksuppgifter för elev- och studerandegrupper som besöker evenemanget. Klicka på denna länk för att ladda ned uppgifterna.

Bekanta dig med NYT-företagen som tagit plats i finalen

Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastland

Kymmenedalen, Södra Karelen, Södra Savolax och Itis kommun

Norra Savolax, Norra Karelen och Södra Savolax

Birkaland

Österbotten, Södra och Mellersta Österbotten

Mellersta Finland

Norra Österbotten och Lappland

Kajanaland

Egentliga Finland och Satakunda

Nyland

OpeNYT 2024 mainoskuva sosiaalisessa mediassa.

OpeNYT-utbildning 24.4.2024: Ett meningsfullt arbetsliv – på spaning efter positiva signaler

I anslutning till Våga vara företagsam-finalen ordnas också en OpeNYT-utbildning för professionella inom pedagogik. I vår handlar utbildningen om ett meningsfullt arbetsliv. Vilken inverkan har ett meningsfullt arbete på människors välbefinnande och på deras upplevelse av meningsfullhet i sina liv? Hur kan man inspirera unga och ge dem positiva signaler om arbetslivet?

Dagens tema presenteras av den prisbelönta journalisten och kreativa chefen Jani Halme, K-gruppens HR-direktör Laura Kamtsan och Riikka Ahonvala, som är sakkunnig inom ungas arbetslivskunnande på NYT. Utbildningen är finskspråkig.

Anmäl dig till utbildningen