PROJEKT

Ung företagsamhet och ekonomi NYT är med i nationella och internationella projekt som arbetar för att främja arbetslivs-, ekonomi- och företagsamhetsfärdigheter hos barn och unga.

Mångvetenskapligt forskningsprojekt
DigiConsumers – ungas ekonomikunskaper i ett digitaliserat konsumtionssamhälle

DigiConsumers är ett mångvetenskapligt forskningsprojekt, som söker lösningar för att förbättra ekonomikunskaper hos 13-25-åriga unga, med specialfokus på den digitala konsumtionsmiljön.

Det finns mycket forskning om ungas konsumtionsvanor och ekonomiskt beteende, men kunskapen är fragmenterad och allt är fortfarande inte framforskat gällande hur den digitala konsumtionsmiljön påverkar inlärningen av att bli en konsument. Projektet utförs mellan åren 2019 och 2025.

Finansiär är Rådet för strategisk forskning (RSF). I konsortiet som leds av Jyväskylä universitet ingår även Helsingfors universitet, Vasa universitet, Pellervon taloustutkimus PTT och Ung företagsamhet och ekonomi NYT.

Bekanta dig med projektet

CBYE (Central Baltic Young Entrepreneurs)

Central Baltic Young Entrepreneurs (CBYE) projektet för samman unga från Finland, Estland och Lettland. Målet med projektet är att lära dem internationellt företagsamhet samt utveckla och pilottesta undervisningsmaterial relaterat till företagsamhet och arbetsliv.

Förutom att utveckla en entreprenöriell inställning lär sig studenterna under projektet bland annat om kulturförskjutningar, arbete i multinationella team, arbetskulturer i Östersjöländerna, kommunikation med olika kundgrupper, presentation av idéer och produkter, problemlösning, ledarskap, organisering av virtuella möten, marknadsföring, affärsetik samt framtida arbetslivskompetenser.

Projektet pågår i tre läsår (till och med 2026), och varje år deltar cirka 100 studenter i evenemang som turas om att anordnas i de tre deltagarländerna, där de arbetar tillsammans. Evenemangen inkluderar föreläsningar, workshops, Job Shadow-dagar och mässor. Under hela läsåret tillämpar deltagarna de kunskaper och färdigheter de lärt sig i projektet genom att arbeta med sina egna UF-företag inom programmet Ett år som företagare. Projektets deltagare byts ut varje läsår.

Mer information: noora.bergroth@nuortennyt.fi

Läs mer om projektet

(Girls) Go Circular

Projektet Go Circular stöder studenter i att utveckla sina digitala färdigheter samtidigt som de lär sig om cirkulär ekonomi och hittar lösningar för en hållbar framtid. Inom projektet har ett digitalt läromedel utvecklats baserat på Moodle. Undervisningsmetoden bygger på lärande genom att göra, där studenterna deltar i utmaningsbaserade uppgifter, som att skapa en modell för en applikation, utveckla en prototyp av en produkt eller designa en affärsmodell.

Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT) koordinerar, med stöd av Europeiska kommissionen, det Europaomfattande projektet (Girls) Go Circular, där Ung företagsamhet och ekonomi NYT:s paraplyorganisationen Junior Achievement (JA) Europe är delgenomförare. Initiativet till projektet har sitt ursprung i könsfördelningen inom STEM-områdena, vilket även syns i Finland: endast 17 % av kvinnor/flickor påbörjar studier inom STEM-områden. Motsvarande siffra för män/pojkar är 56 % (OECD / 10.9.2024).

I Finland används namnet Go Circular för projektet, eftersom själva läromaterialet inte är könsinriktat utan är öppet för alla att använda.

Mer information: noora.bergroth@nuortennyt.fi

Läs mer om projektet

Tidigare projekt

Kompetenscenter Kentauri

Samarbetsprojekt som stöder ungas möjligheter för sysselsättning