/ Nyheter, Våga vara företagsam, Ett år som företagare

Tävlingen Våga vara företagsam för unga: 12 företag från Österbotten, Södra och mellersta Österbotten fortsätter till finalen  

Sammanlagt 88 övningsföretag som unga grundat (NYT-företag) och 196 unga från Österbotten, Södra och Mellersta Österbotten deltog i det regionala Våga vara företagsam-evenemanget i Vasa. Det regionala evenemanget är en del av en riksomfattande evenemangshelhet och ordnades den 21 februari 2024. Bland de deltagande företagen valde juryn, som bestod av experter från företagsvärlden, totalt 12 företag som fortsätter till finalen i Helsingfors i april. Studerande i högklasserna och på andra stadiet presenterade sina företags produkter och tjänster på Våga vara företagsam-evenemanget på köpcentret Rewell.

Vaasan Uskalla Yrittää 2024 -tapahtumasta finaaliin edennyt ryhmä nuoria yrittäjiä

Innovativa produkter och mångsidiga tjänster fick pris i Vasa

Följande NYT-företag från Österbotten och Södra Österbotten fortsätter till Våga vara företagsam-finalen: 

Bästa NYT-företag – grundskolan: Spotless NYT 
Högstadiet i Petalax, Malax 
Juryns omdöme: Produkten är giftfria, parfymfria och miljövänliga diskmaskinstabletter. Praktisk och väl uttänkt produkt. Stor potential för produkten som beaktar cirkulär ekonomi och ekologisk hållbarhet.

Bästa NYT-företag – andra stadiet: Aurora NYT 
Vamia, Vasa 
Juryns omdöme: NYT-företagets produkt är en dagbok som man kan fylla i själv och som uppmuntrar till reflektion. Den innehåller också intresseväckande berättelser andra skrivit. Produktens målgrupp är unga och unga vuxna och juryn uppfattade dagboken som ett innovativt och nytt koncept för målgruppen.

Bästa affärsidé – grundskolan: Green awareness NYT
Kristinestads högstadieskola, Kristinestad
Juryns omdöme: Produkten är ett pärlarmband som innehåller ett budskap om vikten att måna om mental hälsa. En del av vinsten doneras till en förening som verkar för ungdomar som drabbats av mental ohälsa. Bra säljpitch och produktutveckling.

Bästa affärsidé – andra stadiet: RHRefresh NYT
Jakobstads gymnasium, Jakobstad
Juryns omdöme: NYT-företaget har skapat en lönande affärsverksamhet med att sälja mellanmål och drycker till eleverna i Jakobstads gymnasium. Företagarna har identifierat en efterfrågan och har varit lyhörda för kundernas önskemål.

Bästa produkt – grundskolan: Block & Blade NYT 
Kristinestads högstadieskola, Kristinestad 
Juryns omdöme: Vackra och praktiska skärbräden i olika storlekar. NYT-företagarna slipar och behandlar trä och lyckas ta fram en slutprodukt som ser tilltalande ut.

Bästa produkt – andra stadiet: New Jean NYT
Jakobstads gymnasium, Jakobstad 
Juryns omdöme: Företagsidén är att omvandla använda jeans till nya produkter. Kreativ design och miljömedvetenhet samsas i de här snygga accessoarerna. 

Bästa tjänst – andra stadiet: Siisti piha NYT
Vaasan lyseon lukio, Vaasa
Juryns omdöme: NYT-företagaren gav ett förtroendeingivande och kompetent intryck. Erbjuder tjänster för att hålla gården i skick. Juryn uppfattade att företagaren hade en fin attityd till företagandet och hade ett mångsidigt utbud av olika tjänster. 
 

Bästa mässmonter – grundskolan: Lid NYT
Närpes högstadieskola, Närpes
Juryns omdöme: Mässmontern var en bra helhet som på ett fint sätt stärkte NYT-företagets varumärke. Själva produkten är ett lock för läskburkar och besökaren fick ett tydligt intryck av vad produkten är då man besökte montern.  

Bästa mässmonter – andra stadiet: Amorcito 
Vamia, Vasa
Juryns omdöme: En snygg monter som var genomtänkt och designad in i minsta detalj. Väckte intresse för de digitalt designade och handgjorda vykorten som NYT-företaget säljer.

Bästa säljpitch: teleEase NYT
Jakobstads gymnasium, Jakobstad
Juryns omdöme: Modig och självsäker säljpitch. Den var förberedd och välslipad och väckte intresset för företaget som erbjuder tjänster för att reparera mobiltelefoners skärmar. 

Bästa ansvarsfulla företag: Reborn NYT
Vamia, Vasa 
Juryns omdöme: Affärsidén är att skapa nytt liv för gamla saker som kan uppfattas som skräp av andra. Ekologiskt ansvarsfull verksamhet som presenteras på ett bra sätt. Bra med en broschyr som presenterar företagets verksamhet på finska, svenska, engelska och thailändska.

Domarnas val: PetaWax NYT 
Högstadiet i Petalax, Malax 
Juryns omdöme: Juryn valde att lyfta upp NYT-företaget vars produkt är ett giftfritt vax för bilen. Produkten har potential och den presenterades på ett intresseväckande sätt vid mässmontern. Företagarna hade lyckats skapa en bra helhet.

I regionevenemanget och -tävlingen deltog unga från följande läroanstalter: 

 • Högstadiet i Petalax, Malax 
 • Jakobstads Gymnasium, Jakobstad 
 • Keski-Pohjanmaan ammattiopisto, Karleby 
 • Kokkolan ammattikoulu, Karleby 
 • Korsholms Högstadium, Korsholm 
 • Kristinestads högstadieskola, Kristinestad 
 • Närpes högstadieskola, Närpes 
 • Sedu, Lappo 
 • Sedu, Seinäjoki 
 • Tegengrenskolan, Vörå 
 • Vaasan lyseon lukio, Vasa 
 • Vamia, Vasa 
 • Yrkesakademin i Österbotten, Närpes 

Mer information om de NYT-företag som deltog i regionevenemanget finns på evenemangets webbplats 

Valen avgjordes av en domarjury bestående av affärsproffs

I Vasas regionala tävling ingick följande i domarjuryn: 

 • Maija Aarnio, Kust-Österbottens Företagare  
 • Tuija Pundars,Vasaregionens Utvecklingsbolag Ab Vasek  
 • Tommi Virkama, Vasaregionens Nyföretagarcentrum Startia  
 • Angelique Irjala, Business Kristinestad  
 • Triinu Varblane, Viexpo  
 • Lasse Mäkynen, Vasa Andelsbank 
 • Eeva Jussila, Into Seinäjoki  
 • Camilla Lundell, Handelslaget KPO, Prisma Hemstrand  
 • Ralf Bäckström, Aktiastiftelsen i Vasa 
 • Anton Salmi, NYT-alumn / Hammerglass Finland  
 • Fredrik Sandelin, Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia  
 • Fredrik Hanstén, Dynamo Närpes  
 • Tauno Kekäle, Merinova Technology Centre  
 • Jakob Frants, Vasa Elektriska Ab 
 • Jenni Parpala, NYT-alumni / Kiffel Oy  

Dessutom fungerade NYT-ambassadörerna Sofia Sarin och Ebba Kivilehto, samt Mikael Hallbäck från Österbottens handelskammare, som domare i kategorin Bästa säljpitch. 

Från finalen på våren till EM-tävlingen i sommar

Finalen i tävlingen Våga vara företagsam ordnas i Helsingfors 24–25.4.2024. På det spännande finalevenemanget får ungas övningsföretag priser i flera kategorier. I finalen utses också årets bästa NYT-företag, som får representera Finland på evenemanget Gen-E sommaren 2024 i Sicilien. 

Programmet Ett år som företagare främjar företagsamhets-, arbetslivs- och ekonomikunskaper

Våga vara företagsam är Finlands främsta entreprenörskapsevenemang för unga. Helheten ordnas av den ideella föreningen Ung företagsamhet och ekonomi NYT. År 2024 deltar över 1 000 högstadieelever och studerande i andra stadiet i de regionala tävlingarna. Deltagarna har grundat ett övningsföretag i programmet Ett år som företagare under det innevarande läsåret. Ungefär 5 000 studerande från över 400 läroanstalter och enheter runt om i Finland deltar årligen i programmet för att utveckla entreprenörskapsfärdigheter. 

Programmet Ett år som företagare har använts i Finland sedan mitten av 1990-talet. Tiotusentals unga runt om i Finland har deltagit i programmet som en del av undervisningen i skolan. Programmet, som förstärker den företagsamma attityden och arbetslivs- och ekonomikunskaperna hos unga, används i fler än 110 länder. Ung Företagsamhet rf:s internationella takorganisation Junior Achievement (JA) grundades år 1919 i Springfield, USA. Det första programmet som utvecklades var Ett år som företagare. Syftet var att ge unga som flyttade från landsbygden till staden de kunskaper och färdigheter som de behövde för att klara sig som vuxna i den industrialiserade världen. 

Mer information om regionevenemanget i Vasa och intervjuförfrågningar

Mari Lehtonen

Mari Lehtonen

Kommunikationsspecialist

mari.lehtonen@nuortennyt.fi

040 4508 307

Simoné Kallio

Simoné Kallio

Sakkunnig, företagsamhetsfostran och utbilning

simone.kallio@nuortennyt.fi

050 325 6440