/ Blogg, Våga vara företagsam

Kan man tävla i företagsamhet?

Den här frågan kan man ställa sig på samma sätt som man kan fundera över tanken bakom konst- eller musiktävlingar. Triggar tävlingsmomentet eller känns det avskräckande? De flesta av Ung Företagsamhet r.f.:s program bygger inte på tävling. Det stora undantaget är ”Ett år som företagare”.

Våga vara företagsam-evenemang i Tripla 2022

Programmet ”Ett år som företagare” riktar sig till ungdomar som går i åk 7–9, andra stadiet och högskolor. Inom ramen för en valfri skolkurs grundar ungdomarna ett övningsföretag med en uttänk företagsidé. Det s.k. UF-företaget drivs med riktiga pengar och kunder. Företaget verkar under ett läsår och i programmet Ett år som företagare finns ett valfritt tävlingsmoment. UF-företagen har under vårvintern möjlighet att delta i ett regionalt Våga vara företagsam-evenemang som arrangeras i form av mässor. En stor del av UF-företagen väljer att delta i tävlingsmomentet och får möjlighet att kvala vidare till den nationella finalen som arrangeras i april. Från den nationella finalen utses vinnare som representerar Finland i Europamästerskapet.

Tillbaka till frågan om går det att tävla i företagsamhet och varför skall man göra det? Det har visat sig att det är så man ofta utkristalliserar de bästa idéerna och månar om att slipa extra på genomförandet. Det är spännande att delta under en mässa och stå på scenen och hålla ett försäljningstal inför en domarkår. Vilken fin erfarenhet det är! Det är många glada och entusiastiska ungdomar man ser då de unga vågar delta och träda ut ur sin bekvämlighetszon. De är alla vinnare i och med att de vågat pröva på något nytt. Läroprocessen i Ett år som företagare skiljer sig från vanligt skolarbete så att många elever som kanske inte lyser i skolvardagen har sin chans att visa upp sina styrkor.

Många av dagens skolelever och studerande kommer senare i livet att sysselsätta sig som egenföretagare eller verka i små och medelstora företag. En del av dem kommer i framtiden att också sysselsätta andra. Rygga inte som lärare tillbaka inför tävlingsmomentet i ”Ett år som företagare” för det är inkluderande och roligt. Det uppmuntrar och bekräftar de unga.

Maarit Westerén
Regionchef, svenskspråkiga tjänster
Huvudstadsregionen