/ Ekonomiska färdigheter, Yrittäjyyskasvatus, Vuosi yrittäjänä

Europas största evenemang för unga entreprenörer Gen-E samlade åter hundratals unga – Finland representerades av Hunajaheput från Helsingfors

Gen-E 2024, Europas största entreprenörskapstävling för unga, ägde rum i Catania, Italien, den 2–4 juli. Flera hundra unga och deras lärare och samarbetspartner samt beslutsfattare fördjupade sig i nya affärsidéer och innovationer på Sicilien. Segern tog Treberei, ett österrikiskt företag som tillverkar pasta av mäsk som uppkommer som spill på ölbryggerier.

Joukko ihmisiä poseeraa isojen GEN-E 2024 -kirjaimien takana.

Finland representerades i tävlingen av företaget Hunajaheput NYT från Etu-Töölön lukio i Helsingfors. De unga honungsentreprenörerna Emil Backström och Lauri Suomalainen vann finalen i den nationella tävlingen Våga vara företagsam med sin affärsidé i april i år. Före finalen ordnades 10 regionala semifinaler i olika delar av Finland.

Backström och Suomalainen studerade i Finland i programmet Ett år som företagare, som NYT tillhandahåller, och tog segern i den nationella entreprenörstävlingen i april 2024. På Gen-E hade Hunajaheput ingen framgång, men de fick desto mer värdefull erfarenhet.

Lauri Suomalainen är nöjd med tävlingsresan.

– Gen-E-resan var välorganiserad och platsen där tävlingen ordnades var fantastisk. Det var trevligt att se andra vinnande företag från Europa. Vi lärde oss att det är nyttigt att bekanta sig med andra, säger Suomalainen.

Även företagets ansvariga lärare Henna Perätalo tyckte att Gen-E-tävlingsresan var en underbar och lärorik upplevelse.

– Det var ett privilegium att få se några av de främsta företagen som drivs av unga i Europa och att följa med hur otroligt fint våra egna studerande presterade i tävlingen, samtidigt som de fick nya lärdomar som de har nytta av i sitt entreprenörskap. Erfarenheter av det här slaget ger också alltid något extra till min undervisning, när jag får se och höra hur saker och ting görs på andra håll, säger den belåtna Perätalo.

Kolme henkilöä seisoo Suomen lipun kanssa ja hymyilee.
Hunajaheput NYT, Emil Backström och Lauri Suomalainen med sin ansvariga lärare Henna Perätalo.

Första pris i tävlingen Gen-E 2024 till Österrike

I tävlingen Gen-E delades ut fyra förstapris, två i andra stadiet och två på universitetsnivå. Priset för bästa företag i andra stadiet gick till ett österrikiskt företag inom cirkulär ekonomi som tillverkar pasta av mäsk som uppkommer som spill på ölbryggerier.

Joukko nuoria iloitsee Itävallan lippuja liehuttaen
Priset för bästa företag i Gen-E tävlingen 2024 gick till ett österrikiskt företag

JA Europe Company of the Year 2024: Treberei, Austria

Priset för bästa innovation i andra stadiet gick till 99Robotics från Danmark. Företagets lösning för att anlägga fånggrödor på jordbruk förhindrar avsköljningen av nitrat till vattendrag och minskar försämringen av ytjorden. 99Robotics affärsidé bygger på biologi, teknik, artificiell intelligens och jordbruksteknik.

JA Europe Innovation of the Year 2024: 99Robotics, Denmark

Priset för bästa företag från universitet gick till Oculare, som också kommer från Danmark. Affärsidén är en räddningsrobot som förhindrar drunkningsolyckor i hamnar och andra vattendrag. Roboten använder maskininlärning för att skilja mellan människor och andra föremål i vattnet.

JA Europe Innovation of the Year 2024: Oculare, Denmark

Första pris för årets startup-företag i universitetsserien gick till LeakTrack.ai från Turkiet. Företaget använder AI-baserad analysprogramvara som analyserar smarta indikatordata för att förutse efterfrågan på energi.

JA Europe Start Up of the Year 2024: LeakTrack.ai, Turkiye

GEN-E tuomaristossa työskenteli Lari Raitavuo Suomesta
Gen-E domarpanelen inkluderade även en finsk medlem, Lari Raitavuo (till höger)

Utöver förstapriserna utdelades också ett antal andra priser. Läs mer om dem på Gen-E-evenemanget webbplats.

Salvatore Nigro, VD för JA Europe, konstaterade att Gen-E 2024 var en vändpunkt där toppkompetens som utvecklats i det förflutna kombineras med framtidens möjligheter.

– Vi säkerställer att unga förmågor överallt i Europa har möjlighet att ge sin potential fritt utlopp. Vi uppmanar beslutsfattare, företagsledare och utbildningsexperter till handling för att skapa konkreta förutsättningar för de unga, sade Nigro.

Många unga entreprenörer och högt uppsatta gäster på plats i Italien

Alla unga som deltog i evenemanget har i sina hemländer deltagit i programmet Company of the Year, som i Finland går under namnet Ett år som företagare. Programmet, som Ung företagsamhet och ekonomi NYT producerar, erbjuds i undervisningen i högklasser i grundskolan, i andra stadiet och i högskolor runt om i Finland. För Gen-E-evenemanget står NYT:s takorganisation Junior Achievement Europe (JA Europe) tillsammans med arrangören, som i år var JA Italy.

Flera hundra unga från 42 europeiska länder deltog i tävlingen. De tävlande lagen hade valts ut bland mer än 390 000 studerande under läsåret 2023–2024. I det tre dagar långa evenemanget deltog också många politiker och ledare från flera stora företag, däribland Pina Picierno, vice ordförande i Europaparlamentet, och Valerie Urbain, VD för Euroclear, som erbjuder värdepapperstjänster för börsnoterade bolag.

 

Entreprenörskapsevenemanget Gen-E

Gen-E är Europas största evenemang och tävling för unga entreprenörer. Evenemanget samlar nya affärsidéer från unga i Europa och företrädare för olika företag till ett och samma ställe. Flera tusen europeiska unga i åldern över 15 år presenterade sina affärsidéer under våren, först på video och slutligen fysiskt på plats. Mer information om evenemanget: www.gen-e.eu

Under det förra läsåret erbjöd JA Europe-nätverket barn och unga mer än 6,6 miljoner lärandeupplevelser. Ung företagsamhet och ekonomi NYT från Finland är en del av det internationella nätverket JA Europe.

Ytterligare information och intervjuförfrågningar:

Kaisa Huikuri, kommunikationsdirektör, Ung företagsamhet och ekonomi NYT, +358 45 773 49347, kaisa.huikuri@nuortennyt.fi 

Kasper Heimolehto, kommunikationsspecialist, Ung företagsamhet och ekonomi NYT, +358 50 550 8869, kasper.heimolehto@nuortennyt.fi

Information om JA Europe och tävlingen Gen-E:
Minna Melleri, direktör, kommunikation och samhällsrelationer, JA Europe, minna@jaeurope.org , +47 482 44 861