/ Uutinen, Vuosi yrittäjänä, Yrittäjyyskasvatus

Euroopan suurin nuorten yrittäjyystapahtuma Gen-E kokosi satoja nuoria yhteen – Suomea edustivat helsinkiläiset Hunajaheput

Euroopan suurin nuorten yrittäjyyskilpailu Gen-E 2024 järjestettiin Italian Cataniassa 2.–4.7. Sadat nuoret ja heidän opettajansa, yhteistyökumppanit sekä päätöksentekijät syventyivät Sisiliassa tuoreisiin liikeideoihin ja innovaatioihin. Päävoiton nappasi itävaltalainen Treberei, joka valmistaa panimoiden hävikkinä syntyvästä mäskistä pastaa.

Joukko ihmisiä poseeraa isojen GEN-E 2024 -kirjaimien takana.

Suomea kilpailussa edusti helsinkiläisen Etu-Töölön lukion yritys Hunajaheput NYT. Nuoret hunajayrittäjät Emil Backström ja Lauri Suomalainen voittivat huhtikuussa 2024 valtakunnallisen Uskalla Yrittää -kilpailun finaalin yritysideallaan. Finaalia edelsi 10 alueellista semifinaalitapahtumaa eri puolilla Suomea.

Nuoret ovat opiskelleet Suomessa NYTin tarjoamassa Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa, jonka kansallisen yrittäjyyskilpailun he voittivat huhtikuussa 2024. Gen-E-kilpailussa helsinkiläisnuoret eivät tällä kertaa menestyneet, mutta kokemusta karttui sitäkin enemmän.

Lauri Suomalainen oli kilpailumatkaan tyytyväinen.

”Gen-E-matka oli hyvin järjestetty ja kilpailupaikka oli hieno. Oli kiva nähdä minkälaisia muita yrityksiä Euroopasta oli voittanut. Opittiin, että on hyvä tutustua muiden kanssa”, Suomalainen kertaa.

Myös Hunajaheppujen vastuuopettaja Henna Perätalo piti Gen-E kisamatkaa upeana ja opettavaisena kokemuksena.

”Oli etuoikeus päästä näkemään Euroopan parhaita nuorten yrityksiä ja nähdä, kuinka omat opiskelijatkin ylsivät huikeisiin kisasuorituksiin ja saivat uusia oppeja omaan yrittäjyyteensä. Nämä kokemukset tuovat aina lisää omaan opettamiseenkin, kun näkee ja kuulee, miten asioita hoidetaan muualla”, Perätalo iloitsi.

Kolme henkilöä seisoo Suomen lipun kanssa ja hymyilee.
Hunajaheput NYT eli Emil Backström ja Lauri Suomalainen vastuuopettajansa Henna Perätalon kanssa.

 

GEN-E 2024 -kilpailun päävoitto Itävaltaan

Gen-E-kilpailussa jaettiin neljä pääpalkintoa, kaksi toiselle asteelle ja kaksi yliopistoasteelle. Toisen asteen parhaan yrityksen palkinnon sai tällä kertaa itävaltalainen kiertotaloutta edistävä yritys, joka valmistaa panimoiden hävikkinä syntyvästä mäskistä pastaa.

Joukko nuoria iloitsee Itävallan lippuja liehuttaen
Vuoden 2024 Gen-E-kilpailun pääpalkinnon voitti itävaltalainen Treberei.

JA Europe Company of the Year 2024: Treberei, Austria

Parhaana toisen asteen innovaationa palkittiin puolestaan tanskalainen 99Robotics, jonka maatiloille suunnattu, peitekasvien istuttamiseen liittyvä ratkaisu estää nitraatin huuhtoutumista vesistöihin sekä vähentää pintamaan rappeutumista. 99Robotics hyödyntää liikeideassaan biologiaa, teknologiaa, tekoälyä sekä maataloustekniikkaa.

JA Europe Innovation of the Year 2024: 99Robotics, Denmark

Yliopistojoukkueiden kilpailussa parhaan yrityksen palkinnon nappasi myös tanskalainen yritys Oculare. Sen liikeidea on pelastusrobotti, joka on suunniteltu estämään satamissa ja muissa vesistöissä tapahtuvia hukkumisonnettomuuksia. Robotti hyödyntää koneoppimista erottaakseen ihmiset ja muut esineet vedessä.

JA Europe Innovation of the Year 2024: Oculare, Denmark

Yliopistoasteen vuoden startup-pääpalkinnon sai turkkilainen LeakTrack.ai, jonka ratkaisu on tekoälypohjainen analytiikkaohjelmisto, joka analysoi älymittarien dataa ennustaakseen energiakysyntää.

JA Europe Start Up of the Year 2024: LeakTrack.ai, Turkiye

GEN-E tuomaristossa työskenteli Lari Raitavuo Suomesta
Tuomaristossa työskenteli myös Lari Raitavuo Suomesta (oikealla)

Gen-E-palkintogaalassa jaettiin pääpalkintojen lisäksi myös joukko muita palkintoja, joihin voit tutustua Gen-E-tapahtuman verkkosivuilla.

JA Europen toimitusjohtaja Salvatore Nigro totesi Gen-E 2024-tapahtuman edustavan käännekohtaa, jossa menneisyyden huippuosaaminen yhdistyy tulevaisuuden mahdollisuuksiin.

– Varmistamme, että nuorilla lahjakkuuksilla kaikkialla Euroopassa on mahdollisuus vapauttaa täysi potentiaalinsa. Kutsumme päättäjät, yritysjohtajat ja koulutusasiantuntijat toimimaan konkreettisen vaikutuksen aikaansaamiseksi, Nigro sanoi.

Italiassa paikalla nuorta yrittäjäenergiaa ja korkea-arvoisia vieraita

Kaikki tapahtumassa kilpailleet nuoret ovat osallistuneet kotimaissaan Company of the Year -ohjelmaan, joka Suomessa tunnetaan nimellä Vuosi yrittäjänä. Tätä Nuorten NYT -yhdistyksen tuottamaa Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa opetetaan ympäri Suomea yläkouluissa, toisella asteella ja korkea-asteella. Gen-E -tapahtuman taustalla on Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin katto-organisaatio Junior Achievement Europe (JA Europe) sekä tämänvuotinen järjestäjä JA Italy.

Kilpailuun osallistui yhteensä satoja nuoria 42 Euroopan maasta. Kilpailevat joukkueet oli valittu lukuvuonna 2023–2024 yli 390 000 opiskelijan joukosta. Kolmipäiväiseen tapahtumaan osallistui myös paljon poliitikkoja ja useiden suuryritysten johtohenkilöitä, kuten Europan parlamentin varapuheenjohtaja Pina Picierno sekä pörssiyhtiöiden arvo-osuusjärjestelmiäpyörittävän Euroclearin toimitusjohtaja Valerie Urbain. 

 

Gen-E -yrittäjyystapahtuma 

Gen-E on Euroopan suurin nuorten yrittäjyystapahtuma ja -kilpailu, joka kokoaa yhteen eurooppalaisnuorten tuoreita yritysideoita ja erilaisten yritysten edustajia. Tuhannet yli 15-vuotiaat eurooppalaisopiskelijat esittelivät kevään aikana liikeideoitaan verkon välityksellä, ja lopulta paikan päällä. Lisätietoja tapahtumasta: www.gen-e.eu 

JA Europe -verkosto tarjosi viime lukuvuonna lapsille ja nuorille yli 6,6 miljoonaa oppimiskokemusta. Suomalainen Nuorten yrittäjyys ja talous NYT on osa kansainvälistä JA Europe – verkostoa. 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Kaisa Huikuri, viestintäjohtaja, Nuorten yrittäjyys ja talous NYT, +358 45 773 49347, kaisa.huikuri@nuortennyt.fi 

Kasper Heimolehto, viestinnän asiantuntija, Nuorten yrittäjyys ja talous NYT, +358 50 550 8869, kasper.heimolehto@nuortennyt.fi

Tietoa JA Europesta ja Gen-E -kilpailusta:
Minna Melleri, JA Europe, minna@jaeurope.org , +47 482 44 861