KANSAINVÄLINEN VERKOSTO

Olemme osa Junior Achievement (JA) Worldwide -verkostoa, joka on maailman laajin yrittäjyys- ja kuluttajakasvatusta lapsille ja nuorille tarjoava organisaatio.

JA Worldwide

Junior Achievement (JA) -järjestön toiminta juontaa juurensa Yhdysvaltojen itärannikolle. Järjestö perustettiin vuonna 1919 Springfieldissä, Massachusettsissa, ja alkujaan sen tavoitteena oli valmentaa maatiloilta lähteviä nuoria löytämään paikkansa ja luomaan uutta työtä modernisoituvassa ja teollistuvassa taloudessa.

JA Worldwide -verkosto toimii nykyisin 115 maassa ja tavoittaa vuosittain yli kymmenen miljoonaa oppilasta. Euroopassa toimiva JA Europe -verkosto saavuttaa vuodessa yli kolme miljoonaa oppilasta 42 eri maasta. JA:n kansainvälisenä tavoitteena on inspiroida ja valmentaa nuoria menestymään globaalin talouden, työllisyyden ja yrittäjyyden parissa.

 

JA Worldwide -verkoston kuusi alueellista toimistoa:

Olemme säännöllisesti yhteydessä kollegoihimme eri puolilla maailmaa ja keskustelemme muun muassa pedagogisten ohjelmien, nuorten tapahtumien ja yritysyhteistyön kehittämisestä .

Vuosi yrittäjänä, Etu-Töölön lukion nuoret 2022

Tunnustusta Euroopan tasolla

Olemme saaneet kattojärjestöltämme JA Europelta Model Organisation Award 2023 -palkinnon laadukkaasta, eri ikäryhmille suunnatusta toiminnasta ja JA Europen verkoston menestyksen edistämisestä.

Alumnit mukana toiminnassa

JA-järjestöjen toimintaan osallistuneet nuoret ovat alumneja, joita on nykyisin 150 miljoonaa. Useat heistä ovat perustaneet yrityksiä ja osa on lahjoittanut rahaa tai aikaansa oman alueensa JA-organisaation toimintaan. Monet mentoroivat nuorempia oppilaita ja koululaisia, jotka vasta harjoittelevat yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja.

Pelkästään Euroopassa Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan osallistuu vuosittain satoja tuhansia nuoria yli 40 eri maasta, joten mistään ihan pienestä verkostosta ei ole kyse.

Alumnit ovat järjestäytyneet eri maissa omiin nuorten ylläpitämiin yhdistyksiinsä ja JA Alumni Europe toimii näiden kattojärjestönä. Vuoden tärkein kansainvälinen tapahtuma on eri maissa vuorotellen järjestettävä JA Alumni Europe Conference. Myös suomalaisia nuoria osallistuu näihin konferensseihin.

 

JA Worldwide ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi

Kansainvälinen verkostomme JA Worldwide on ehdolla vuoden 2024 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Kyseessä on jo kolmas kerta, kun järjestö on Nobel-ehdokkaana kolmen viime vuoden aikana.

JA Worldwide kuvailee sivuillaan ehdokkuuden taustaa seuraavasti: Köyhyys ja työttömyys ovat vuosisatojen ajan johtaneet poliittiseen epävakauteen, väkivaltaan ja sotaan. Antamalla nuorille taloudellisesti vaikutusmahdollisuuksia kaikilla mantereilla JA toimii rauhan kanavana.

Nobelin rauhanpalkinto on yksi viidestä vuosittain jaettavasta Nobel-palkinnosta. Kärkiehdokkaat sekä voittajan valitsee Norjan Nobel-komitea. Palkinto jaetaan Oslossa joulukuussa.

Nobel-komitea on valinnut voittajiksi henkilöitä huomattavasti useammin kuin organisaatioita, mutta esimerkiksi Lääkärit ilman rajoja -järjestö sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1999 ja UNICEF sai palkinnon vuonna 1965 oltuaan ehdolla ensin useita vuosia.