VUOSI YRITTÄJÄNÄ – TOINEN ASTE

Innostava kokonaisuus yrittäjämäisen asenteen ja taitojen oppimiseen. Opettajat saavat meiltä koulutuksen ohjelman käyttöön ja ohjaavaan rooliin. Aiempaa kokemusta yrittäjyysaiheesta ei tarvita. Ohjelma on erinomainen väylä verkostoitua myös muiden opettajien kanssa!

Vuosi yrittäjänä tarjoaa lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille avaimet käteen -ratkaisun yrittäjyyden opiskeluun. Oppimisohjelman avainasioita ovat käytännönläheisyys, mukaansatempaavat harjoitukset sekä ryhmätyöskentely. Vuoden aikana nuoret perustavat oikean harjoitusyrityksen sekä voivat osallistua Uskalla Yrittää -kilpailuun.

Mikäli ohjelma on oppilaitoksellenne vielä uusi tuttavuus, siihen pääsee kevyimmin käsiksi Vuosi yrittäjänä Intron kautta. Se on innostava johdanto varsinaiseen Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan.

Kaksi vaihtoehtoa opiskeluun

Vuosi yrittäjänä Intro, 8 teemaa

Vuosi yrittäjänä -kokonaisohjelma, 16 moduulia

Vuosi yrittäjänä Intro

  • Kesto: 1–2 osaamis- tai opintopistettä, 8 teemaa
  • Saat lisätietoja uutiskirjeestämme tai koulutuksistamme
  • Innostava ja motivoiva toiminnallinen kurssi yritystoiminnan suunnitteluun ja ideointiin
  • Yrittäjyyden tunnistaminen yhtenä työelämävaihtoehtona
  • Opiskelija voi jatkaa Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, jossa pääsee perustamaan suunnittelemansa harjoitusyrityksen (NYT-yritys).

Vuosi yrittäjänä

  • Kesto: noin 6–12 kuukautta, 16 moduulia
  • Oppijat oppivat uusia asioita tekemällä ja kokeilemalla, pyörittämällä oikealla rahalla toimivaa harjoitusyritystä
  • Mahdollisuus osallistua Uskalla Yrittää -kilpailuun ja tutustua muihin yrittäjyyden opiskelijoihin
  • Opiskelija voi hakea NYT-lähettilääksi ja kerätä työkokemusta kertomalla Vuosi yrittäjänä -kokemuksesta uusille opiskelijoille. NYT-lähettilään voi myös tilata vierailulle oppilaitokseen innostamaan opiskelijoita mukaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan.

 

Tutustu ohjelmiin tarkemmin

Intron koulutustallenne

Vuosi yrittäjänä -koulutustallenne

Näin otat Vuosi yrittäjänä Intron käyttöön

Opettaja rekisteröityy Intron käyttäjäksi NYTin Opeportaalissa. Ennen ensimmäistä käyttökertaa kannattaa osallistua Vuosi yrittäjänä -ohjelman käyttöönottokoulutukseen, jossa käydään kirjautumisprosessi tarkemmin läpi. Tulevien koulutusten päivämäärät löydät tapahtumakalenteristamme.

Opettajan rekisteröitymissivulle tästä

Rekisteröidyttyään ensin itse opettaja saa Opeportaalista luokkakohtaisen liittymiskoodin, jonka hän jakaa oppilaille. Tämän jälkeen oppilaat voivat kirjautua itse ohjelman käyttäjiksi. Otathan huomioon, että opettaja ja oppilaat käyttävät Intro-kokonaisuutta eri käyttöliittymien kautta ja täten myös eri osoitteissa.

Oppijan rekisteröitymissivulle tästä​

 

Näin otat Vuosi yrittäjänä -ohjelman käyttöön:

Varsinaisen Vuosi yrittäjänä -ohjelman oppimateriaaleineen löydät erilliseltä sivustolta.

Siirry ohjelman sivulle ja rekisteröidy

 

Opettaja

Keskustele rehtorisi tai esihenkilösi kanssa, jos haluat Vuosi yrittäjänä -ohjelman ohjaavaksi opettajaksi. Ole yhteydessä meihin ja osallistu maksuttomiin koulutuksiimme. Autamme sinut alkuun ja olemme tukenasi ohjelman toteutuksessa. Ohjelma on erinomainen väylä verkostoitua myös muiden opettajien kanssa ja markkinoida omaa oppilaitosta. Vuosi yrittäjänä -opiskelijoista kirjoitetaan mediassa vuosittain.

Mitä saat, kun otat Vuosi yrittäjänä -ohjelman käyttöön?

  • Valmiit materiaalit ja tehtävät
  • Verkko-oppimisympäristön
  • Opettajaverkoston: mahdollisuuden verkostoitua opettajien Facebook-ryhmässä tai tapahtumissamme

Ohjelmassa harjoitellaan vastuunottamista, luovuutta, taloustaitoja ja yritteliäisyyttä tosielämää varten. Lähes kaikki Vuosi yrittäjänä -ohjelman käyneet nuoret suosittelevat ohjelmaa muille opiskelijoille!

Nuorten ja opettajien kokemuksia Vuosi yrittäjänä -ohjelmasta

Opetussuunnitelma ja tavoitteet

Ammatillinen toinen aste

Yrittäjyysohjelmassa on huomioitu ammatillisen koulutuksen tutkintojen perusteiden oppimistavoitteet. Vuosi yrittäjänä Intro sopii esimerkiksi ammatillisen perustutkinnon yhteisten tutkinnon osien Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta (1 osp) -kurssiin. Ohjelman laajempi versio soveltuu erinomaisesti esimerkiksi yritystoiminnan suunnittelu – ja yrityksessä toimiminen -osioiden suorittamiseen. Opiskelijat oppivat tärkeitä tulevaisuuden taitoja tekemällä ja kokeilemalla asioita harjoitusyrityksissä.

Ohjelma tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia työelämätaitojen syventämiseen, yrittäjämäisen asenteen kehittämiseen, yrittäjyyden ymmärtämiseen laaja-alaisesti ja oppiainerajat ylittäviin kokonaisuuksiin.

Vuosi yrittäjänä -ohjelma on nimetty Opetus- ja kulttuuriministeriön Yrittäjyyslinjauksissa (2017) yhdeksi keinoksi toteuttaa uusien opetussuunnitelmien mukaista yrittäjyyskasvatusta toisella asteella.

Lukio

Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa lukio-opiskelijat pääsevät harjoittelemaan laaja-alaista osaamista LOPS21:n tavoitteiden mukaan. Monissa lukioissa laajempi Vuosi yrittäjänä -kokonaisuus on valinnaiskurssina. Intro on puolestaan yhden kurssin mittainen. Ohjelma tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia työelämä- ja yrittäjyystaitojen harjoitteluun sekä oppiainerajat ylittävien oppimiskokonaisuuksien rakentamiseen. 

Ohjelma tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia työelämätaitojen syventämiseen, yrittäjämäisen asenteen kehittämiseen, yrittäjyyden ymmärtämiseen laaja-alaisesti ja oppiainerajat ylittäviin kokonaisuuksiin.

Vuosi yrittäjänä -ohjelma on nimetty Opetus- ja kulttuuriministeriön Yrittäjyyslinjauksissa (2017) yhdeksi keinoksi toteuttaa uusien opetussuunnitelmien mukaista yrittäjyyskasvatusta toisella asteella.

Kilpailuja ja tapahtumia

Olennainen osa Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa ovat Uskalla Yrittää -tapahtumat eri puolilla Suomea. Tule vaikka katsomaan ja tuo oppijatkin paikalle! Tapahtumissa opiskelijat pääsevät käytännössä myymään ja esittelemään tuotteitaan ja palveluitaan. Oppijat voivat myös kilpailla Suomen mestaruudesta, ja he saavat tuomareilta arvokasta palautetta toiminnastaan. Samalla niin oppijat kuin opettajatkin tutustuvat muihin NYT-yrittäjiin, opettajiin ja NYT-järjestömme väkeen. Myös syksyisin oppijat voivat osallistua NYTin verkkokilpailuihin.

Kansainvälisyydestä kiinnostuneille on tarjolla Virtual Expo, joka on virtuaalitapahtuma eri maiden Vuosi yrittäjänä -opiskelijoille. Heinäkuussa järjestetään myös ns. Euroopan mestaruuskilpailu Gen-e, jossa Suomea edustavat Uskalla yrittää -finaalin voittajat.

Tutustu Uskalla Yrittää -tapahtumiin ja -kilpailuun

Katso millaista Uskalla Yrittää -kilpailussa on!

 

Osallistu koulutuksiin ja tapahtumiin

To 13.02.2025 klo 11.00–15.00 | Tapahtuma

Uskalla Yrittää 2025 – Jyväskylä

Tutustu

Ti 18.02.2025 klo 11.00–15.00 | Tapahtuma

Uskalla Yrittää 2025 – Kuopio

Tutustu

Ke 19.02.2025 klo 11–15 | Tapahtuma

Uskalla Yrittää 2025 – Hämeenlinna

Tutustu

Ke 19.02.2025 klo 12.30–16.00 | Tapahtuma

Uskalla Yrittää 2025 – Oulu

Tutustu

To 20.02.2025 klo 11.00–16.00 | Tapahtuma

Uskalla Yrittää 2025 – Vaasa

Tutustu

Ke 26.02.2025 klo 12.00–15.00 | Tapahtuma

Uskalla Yrittää 2025 – Kajaani

Tutustu

To 27.02.2025 klo 11.00–15.30 | Tapahtuma

Uskalla Yrittää 2025 – Raisio

Tutustu

Ke 05.03.2025 klo 9.00–15.15 | Tapahtuma

Uskalla Yrittää 2025 – Espoo

Tutustu

To 06.03.2025 klo 11.00–16.00 | Tapahtuma

Uskalla Yrittää 2025 – Tampere

Tutustu

To 06.03.2025 klo 11.00–15.00 | Tapahtuma

Uskalla Yrittää 2025 – Seinäjoki

Tutustu

Usein kysyttyä – yleistä

Millä kielillä ohjelma on saatavilla?

Mitä ohjelma maksaa?

Kuka voi opettaa ohjelmaa?

Mikä on NYT-yritys?

NYT-yritys toimii oikealla rahalla. Miten verotus toimii?

Usein kysyttyä – lukio

Miten Vuosi yrittäjänä tukee LOPSin laaja-alaista osaamista?

Minkälaisen opintojakson kuvauksen ohjelmasta voi tehdä?

Kuinka monta kurssia ohjelmasta voi saada?

Usein kysyttyä – ammatillinen toinen aste

Miten ohjelma kytkeytyy eri tutkinnon osiin?

Voiko oppilaitos solmia koulutussopimuksen NYT-yrityksen kanssa?

Kysyttävää Vuosi yrittäjänä -ohjelmasta?

Mari Rakkolainen

Mari Rakkolainen

Asiantuntija, nuorten yrittäjyysosaaminen

mari.rakkolainen@nuortennyt.fi

040 7326 260