KESÄTYÖ

Tältä sivulta löydät vinkkejä kesätyön hakuun, tietoa Duunikoutsi-sovelluksesta sekä Tutustu ja tienaa kesätyöpaikka -toimintamallista.

 

Kesätyö on tärkeä ensimmäinen kosketus työelämään

Miksi hakea kesätöitä? Syitä on monia: Saat kokemusta työelämästä ja saatat kesätöiden kautta saada osa- tai kokoaikaisen työn myöhemmin. Saat palkkaa ja opit paljon uutta. Kesätyö tukee tulevaisuuden koulutus-ja uravalintoja. Kesätöissä oppii myös tunnistamaan omia vahvuuksia ja kehittämiskohteita. Kaikesta työkokemuksesta on hyötyä: työkokemus avaa ovia tulevaisuuteen!

Työnantajat, huoltajat, opettajat ja muut nuorille tärkeät aikuiset: Varmistetaan yhdessä, että jokainen nuori löytää ensimmäisiä kosketuksia työelämään. Kannustetaan nuoria hakemaan työpaikkoja, tuetaan nuorta ensimmäisten työelämäkokemusten parissa ja puhutaan työstä innostavasti hyvää. Kesätöissä luodaan tulevaisuuden tekijöitä.

Lataa Duunikoutsi kesätyön haun tueksi

Duunikoutsi-mobiilisovellus on 13–25-vuotiaille nuorille suunnattu maksuton mobiilisovellus. Sovelluksen sisältö soveltuu nuorille, jotka ovat hakemassa TET-paikkaa, kesätöitä, harjoittelupaikkaa tai työpaikkaa.

Duunikoutsi sisältää CV-koneen, jossa nuori voi helposti ja nopeasti luoda itselleen ansioluettelon. Ansioluettelo koostuu nuoren vahvuuksista ja osaamisesta. Valmiin CV:n voi lähettää kätevästi suoraan työnantajalle.

Kurkkaa vinkit kesätyön hakuun

Kesätyön haussa tärkeää on hakea töitä avoimin mielin, oppia tunnistamaan omia vahvuuksia sekä tehdä hakuprosessi huolellisesti aina ansioluettelon kirjoittamisesta työhaastatteluun. Kurkkaa soittolistoilta helppoja vinkkejä työnhakuun sekä kokemuksia erilaisista kesätöistä. Lisää uravideoita löydät Duunikoutsi-sovelluksesta!

Vinkit työnhakuun ja kokemuksia kesätöistä

Duunikoutsista oppii löytämään puolia itsestään ja ymmärtämään millainen työ sopii juuri sinulle.

9. luokan oppilas

Sain kesätyöpaikan harrastukseni kautta.

8. luokan oppilas

Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyö eli TTT

Tutustu työelämään ja tienaa kesätyö eli TTT on työnantajien käytössä oleva kesätyömalli, jossa tarjotaan nuorelle kahden viikon mittainen kesätyökokemus. Kesätöitä hakiessa, kannattaa kysyä työnantajalta käyttävätkö he TTT-mallia. Tänä vuonna malli on käytössä muun muassa elintarvike- ja kemian aloilla.

Kenelle TTT on tarkoitettu?

Peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Olennaista on, että et opiskele ammattiin eikä sinulla ole tutkintoa. Jo 13-vuotias voi päästä töihin, mikäli täyttää samana vuonna 14 vuotta.

Miten TTT toimii?

Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Soita, käy paikan päällä tai lähetä työhakemus ja CV sinua kiinnostavaan työpaikkaan. Kysy, ottaisivatko he Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla kesätyöntekijöitä. Kaikilla aloilla TTT-harjoittelu ei ole mahdollinen. Jos työnantaja ei tiedä aiheesta tarpeeksi, vinkkaa häntä kysymään lisätietoja omasta liitostaan.

Näin haet TTT -kesäharjoittelupaikkaa

  • Mietiä, mikä ala sinua kiinnostaa ja etsi mahdollisia työpaikkoja. Työpaikka on etsittävä oma-aloitteisesti, koska mikään tietty taho ei välitä niitä. Tsekkaa esimerkiksi Oikotien kesätyöpaikat.
  • Tee työhakemus.
  • Käy rohkeasti paikan päällä yrityksessä ja kysy: ”Voiko teille tulla Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluun?”  Kehota työnantajaa kysymään asiaa omasta liitostaan, jos hän ei osaa vastata.
  • Älä lannistu, vaikka töiden hakeminen voi joskus viedä paljon aikaa. Sinnikkyys palkitaan ennen pitkää.
  • Kun saat harjoittelupaikan, muista tehdä työnantajan kanssa työsopimus. Kahden viikon harjoittelujaksosta maksetaan palkkaa, joka on aiempina vuosina ollut noin 360-375 euroa.
  • Pyydä kesätyöharjoittelun päätyttyä työtodistus.

Perehdytyksessä läsnäolo sekä selkeät ohjeet ja kuvaus työtehtävistä korostuvat.

Riikka Ahonvala, Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin Nuorten työelämäasiantuntija

Työnantaja: Hyödynnä Duunikoutsia kesätyöntekijöiden perehdytyksessä

Duunikoutsi on nuorten työelämävalmentaja, joka sisältää kaiken, mitä nuoren tarvitsee tietää työelämästä: vinkit työnhakuun, askeleet työnhakuprosessiin, CV:n ja työhakemuksen kirjoittamiseen, välineet työhaastatteluun valmistautumiseen ja työelämässä toimimiseen. Työnantajalle Duunikoutsi toimii loistavana välineenä nuoren työelämään perehdyttämisessä.

Pyydä nuorta lataamaan Duunikoutsi-sovellus työsopimuksen allekirjoituksen yhteydessä ja anna nuorelle Duunikoutsista haasteita suoritettavaksi.

Vinkit Duunikoutsin käyttöön työnantajalle

Lisää inspiraatiota kesätyönhakijoille

Seitsemänosaisessa Vinkkejä työnhakuun -videosarjassa annetaan neuvoja ja tukea työnhakuun sekä kerrotaan työelämän pelisäännöistä. Olet sitten kesätyötä hakeva tai suuntaamassa koulun jälkeen töihin, ota haltuun nämä neuvot työnhaun tueksi!

Ota yhteyttä!

Riikka Ahonvala

Asiantuntija, nuorten työelämäosaaminen

riikka.ahonvala@nuortennyt.fi

050 5242 568