YRITYSKYLÄ ALAKOULU

Yrityskylä Alakoulu on koululaisten oma yhteiskunta

Yrityskylä Alakoulu on innostava, peruskoulun opetussuunnitelmaan perustuva oppimiskokonaisuus taloudesta, työelämästä, yrittäjyydestä ja yhteiskunnasta. Kokonaisuuden muodostavat opekoulutus, Yrityskylä-oppitunnit sekä elämyksellinen koulupäivä Yrityskylän pienoisyhteiskunnassa. Oppimisympäristö on koululaisten oma yhteiskunta, pienoiskaupunki, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissaan saaden palkkaa tekemästään työstä. Lisäksi oppilas toimii kuluttajana ja kansalaisena osana suomalaista yhteiskuntaa. Yrityskylä Alakouluun odotetaan tänä vuonna osallistuvan 90 prosenttia Suomen kuudesluokkalaisista. Yrityskylä on palkittu maailman parhaana koulutusinnovaationa.

Yrityskylä Alakouluun voi osallistua kaikki kuudennet luokat, joiden kunnilla on sopimus Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin kanssa. Oppimisympäristöt sijaitsevat Espoossa, Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Oulussa, Porissa, Tampereella, Turussa ja Vaasassa.

Lukuvuonna 2023–2024 Yrityskylä Alakoulu tavoittaa 90 % Suomen kuudesluokkalaisista
Jo 265 kuntaa osallistuu toimintaamme

Kymmenen oppituntia koulussa

Peruskoulun opetussuunnitelman tavoitteisiin vastaava oppimateriaali koostuu kymmenestä oppitunnista, joilla käsitellään yhteiskuntaa, taloutta, työelämää ja yrittäjyyttä. Oppimateriaali käydään opettajan johdolla läpi koulussa ennen Yrityskylä-päivää. Oppilaat pohtivat esimerkiksi yhteiskunnan toimintaa ja eri toimijoita, oppivat talouteen liittyvää sanastoa ja harjoittelevat budjetointia. Lisäksi oppilaat kirjoittavat oppitunneilla työhakemuksen Yrityskylän oikeisiin työpaikkoihin ja osallistuvat työhaastatteluun. Tämän jälkeen oppilailla on tiedossa ammatti, jossa he tulevat Yrityskylä-päivänä työskentelemään. 

Opekoulutuksessa opettajat perehdytetään Yrityskylän oppimistavoitteisiin ja käytäntöihin. Opettaja saa valmiuden Yrityskylän oppimateriaalin läpikäymiseen omien oppilaidensa kanssa. 

Oppituntien teemat

Oppilaiden oma Yrityskylään-sovellus

Yrityskylän opeopas

Elämyksellinen päivä Yrityskylän pienoisyhteiskunnassa

Oppimiskokonaisuus huipentuu Yrityskylä-päivään pienoisyhteiskunnassa, josta löytyy monipuolisesti eri alojen yrityksiä ja toimijoita. Jokaisella on Yrityskylässä oma ammatti ja valmiiksi käsikirjoitetut työtehtävät, jotka on suunniteltu yhdessä oikeiden kumppaniyritysten kanssa. ​Päivä Yrityskylässä koostuu työ- ja vapaavuoroista, joiden aikana oppilas suorittaa oman ammattinsa työtehtäviä yhdessä muiden työntekijöiden kanssa. Oppilas harjoittelee kansalaisena toimimista, saa palkkaa, maksaa veroja ja äänestää kaupungintalolla siitä, mikä julkinen palvelu Yrityskylään perustettaisiin.​

 

Pelillisyys ohjaa Yrityskylä-päivää

Yrityskylän pedagogiikka perustuu pelillisyyteen ja toiminnallisuuteen. Pienoisyhteiskunta on moniulotteinen oppimisympäristö, jossa jokaisella on selkeät roolit ja valmiiksi aikataulutettuja tapaamisia ja työtehtäviä, joita oppilaat seuraavat tabletilta. Päivän etenemistä tukee digitaalinen pelijärjestelmä, jossa myös pienoisyhteiskunnan talous etenee reaaliajassa ja joka ohjaa oppilaita jatkuvaan vuorovaikutukseen. Oppilaiden roolikokemusta omassa ammatissa tukee työvaatteet, pienoisyritysten rekvisiitta ja mahdollisimman aidot työtehtävät.

 

Vaikuttavuus ja tutkimus

Tutustu Yrityskylään ja ihastu!

Yrityskylän toiminnassa on mukana jo yli sata yrityskumppania! Tahtoisitko sinä olla osa tarinaamme?

Lue lisää

Ota yhteyttä

Kysyttävää Yrityskylästä. Autamme mielellämme.

Kaisa Koistinen

Kaisa Koistinen

Johtaja, Yrityskylä

kaisa.koistinen@nuortennyt.fi

050 5303 969