
Miksi Yrityskylä?
Ollessani alakoulussa pääsin itse osallistumaan Yrityskylään Aamulehden päätoimittajan roolissa. Päivä oli opettavainen ja jäi mieleen.
Nyt, vuosia myöhemmin ja tulevana luokanopettajana, palasin ajatuksissani tuohon kokemukseen. Mietin, mitä kaikkea yksi koulupäivä Yrityskylässä antoikaan minulle ja ystävilleni kuudennella luokalla. Samalla aloin pohtia, mitä mahdollisuuksia Yrityskylä voisi tarjota minulle nyt, tulevana opettajana.
Tartuin tuumasta toimeen ja tutustuin Nuorten NYTin verkkosivuihin. Selatessani järjestön sivuja, huomasin, että se tarjoaa monipuolisesti konkreettisia työkaluja ja sisältöjä työelämän, yrittäjyyden ja talouden opetukseen. Tämä innosti minua entisestään – halusin nähdä, millaista Yrityskylän toiminta on sisältä päin. Siksi päätin hakea harjoitteluun ohjaajan rooliin – osaksi sitä porukkaa, joka mahdollistaa oppilaille unohtumattoman päivän!
Ohjaajana oppii ja tiimissä kehittyy
Aloittaessani harjoittelun minua oli vastassa iloinen ja lämminhenkinen joukko. Jännitys katosi nopeasti, ja pääsin heti mukaan Yrityskylä Alakoulun kyläpäivään ohjaajan roolissa. Toiminnallisessa ympäristössä, kuten Yrityskylässä, oppii parhaiten tekemällä – yhdessä lasten ja nuorten kanssa.
Joskus eteen tuli hetkiä, joissa en heti tiennyt, miten auttaa oppilaita. Onneksi apu oli aina lähellä – muut vastuuohjaajat tukivat tilanteissa, eikä yksin tarvinnut jäädä.
Tiimi oli huikea: porukassa oli helppo olla oma itsensä, kysyä, oppia ja nauraa. Työympäristönä Yrityskylä onkin mahtava paikka kokea ohjaajan työn moninaisuus. Harjoittelijana minua rohkaistiin kokeilemaan uusia juttuja. Ensimmäisten päivien aikana pääsin paitsi ohjaamaan oppilaita myös juontamaan kyläpäivää – se oli jännittävä ja palkitseva kokemus!
Oppilaiden kohtaaminen – työn merkityksellisyys
Yrityskylä tarjoaa kasvatus- ja opetusalan harjoittelijalle ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää taitojaan lasten ja nuorten kohtaamisessa. Koska Yrityskylässä vierailevat oppilaat vaihtuvat päivittäin, ohjaajana pääsee tutustumaan erilaisiin lapsiin ja nuoriin. Tällöin vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaidot kehittyvät. Työssä oppii myös joustavuutta sekä taitoa kohdata yllättävät tilanteet positiivisella otteella.
Harjoittelun aikana sain kokea monia hetkiä, jotka tuntuivat merkityksellisiltä. Yläkoululaisen lähtiessä lainaneuvotteluista tuulettaen tai alakoululaisen kertoessa, että haluaisi tulla Yrityskylään joka päivä, tietää onnistuneensa!
Evääksi opettajuuteen
Harjoittelun aikana oivalsin, että ohjaajana ja tulevana opettajana minun ei tarvitse aina tietää kaikkea. Tärkeämpää on uskaltaa näyttää esimerkkiä inhimillisyydestä: virheitä saa tehdä ja apua saa pyytää. Avoimuus ja huumori vievät pitkälle.
Harjoittelu Yrityskylässä antoi minulle rohkeutta ja varmuutta toimia uusissa tilanteissa. Tunsin, että minuun luotettiin, mikä edisti myös uskoa itseeni. Harjoittelun aikana ymmärsin hyvän työyhteisön merkityksellisyyden. Vertaistuki ja hyvä vuorovaikutus edistää kaikkien hyvinvointia ja tukee työssä jaksamista. Hyvin jaksava tiimi edistää myös oppilaiden hyvinvointia!
Kaiken kaikkiaan Yrityskylä-harjoittelu tarjosi arvokkaita eväitä tulevaan opettajuuteeni. Opin, että parhaimmillaan oppiminen on hauska ja yhteinen matka – ja aikuisella on siinä tärkeä rooli rinnalla kulkijana.
Jos harjoittelu Yrityskylässä kiinnostaa, suosittelen tarttumaan tilaisuuteen!
Kirjoittanut: Milja Kopsa
Milja Kopsa opiskelee luokanopettajaksi Turun yliopistossa ja teki teemaharjoittelunsa Varsinais-Suomen Yrityskylässä keväällä 2025.