VUOSI YRITTÄJÄNÄ – TOINEN ASTE

Innostava kokonaisuus yrittäjämäisen asenteen ja taitojen oppimiseen. Opettajat saavat meiltä koulutuksen ohjelman käyttöön.

Vuosi yrittäjänä tarjoaa lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille avaimet käteen -ratkaisun yrittäjyyden opiskeluun. Oppimisohjelman avainasioita ovat käytännönläheisyys, mukaansatempaavat harjoitukset sekä ryhmätyöskentely.

Opettajat saavat meiltä koulutuksen ohjelman käyttöön ja ohjaavaan rooliin. Aiempaa kokemusta yrittäjyysaiheesta ei tarvita. Ohjelma on erinomainen väylä verkostoitua myös muiden opettajien kanssa.

Kaksi vaihtoehtoa opiskeluun

Vuosi yrittäjänä Intro

 • Kesto: 1–2 osaamis- tai opintopistettä, 8 osaa
 • Julkaistaan elokuussa 2024, saat lisätietoja uutiskirjeestämme tai koulutuksistamme elokuusta alkaen
 • Innostava ja motivoiva toiminnallinen kurssi yritystoiminnan suunnitteluun ja ideointiin
 • Yrittäjyyden tunnistaminen yhtenä työelämävaihtoehtona
 • Opiskelija voi jatkaa Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, jossa pääsee perustamaan suunnittelemansa harjoitusyrityksen (NYT-yritys).

 

Vuosi yrittäjänä

 • Kesto: noin 6–12 kuukautta, 16 moduulia
 • Oppijat oppivat uusia asioita tekemällä ja kokeilemalla, pyörittämällä oikealla rahalla toimivaa harjoitusyritystä
 • Mahdollisuus osallistua Uskalla Yrittää -kilpailuun ja tutustua muihin yrittäjyyden opiskelijoihin
 • Opiskelija voi hakea NYT-lähettilääksi ja kerätä työkokemusta kertomalla Vuosi yrittäjänä -kokemuksesta uusille opiskelijoille

 

Vuosi yrittäjänä -kokonaisohjelma, 16 moduulia

Vuosi yrittäjänä Intro, 8 osaa

Ohjelmassa harjoitellaan vastuunottamista, luovuutta, taloustaitoja ja yritteliäisyyttä tosielämää varten. Lähes kaikki Vuosi yrittäjänä -ohjelman käyneet nuoret suosittelevat ohjelmaa muille opiskelijoille!

Nuorten ja opettajien kokemuksia Vuosi yrittäjänä -ohjelmasta

Opetussuunnitelma ja tavoitteet

Ammatillinen toinen aste

Yrittäjyysohjelmassa on huomioitu ammatillisen koulutuksen tutkintojen perusteiden oppimistavoitteet. Vuosi yrittäjänä Intro sopii esimerkiksi ammatillisen perustutkinnon yhteisten tutkinnon osien Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta (1 osp) -kurssiin. Ohjelman laajempi versio soveltuu erinomaisesti esimerkiksi yritystoiminnan suunnittelu – ja yrityksessä toimiminen -osioiden suorittamiseen. Opiskelijat oppivat tärkeitä tulevaisuuden taitoja tekemällä ja kokeilemalla asioita harjoitusyrityksissä.

Ohjelma tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia työelämätaitojen syventämiseen, yrittäjämäisen asenteen kehittämiseen, yrittäjyyden ymmärtämiseen laaja-alaisesti ja oppiainerajat ylittäviin kokonaisuuksiin.

Vuosi yrittäjänä -ohjelma on nimetty Opetus- ja kulttuuriministeriön Yrittäjyyslinjauksissa (2017) yhdeksi keinoksi toteuttaa uusien opetussuunnitelmien mukaista yrittäjyyskasvatusta toisella asteella.

Lukio

Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa lukio-opiskelijat pääsevät harjoittelemaan laaja-alaista osaamista LOPS21:n tavoitteiden mukaan. Monissa lukioissa laajempi Vuosi yrittäjänä -kokonaisuus on valinnaiskurssina. Intro on puolestaan yhden kurssin mittainen. Ohjelma tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia työelämä- ja yrittäjyystaitojen harjoitteluun sekä oppiainerajat ylittävien oppimiskokonaisuuksien rakentamiseen. 

Ohjelma tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia työelämätaitojen syventämiseen, yrittäjämäisen asenteen kehittämiseen, yrittäjyyden ymmärtämiseen laaja-alaisesti ja oppiainerajat ylittäviin kokonaisuuksiin.

Vuosi yrittäjänä -ohjelma on nimetty Opetus- ja kulttuuriministeriön Yrittäjyyslinjauksissa (2017) yhdeksi keinoksi toteuttaa uusien opetussuunnitelmien mukaista yrittäjyyskasvatusta toisella asteella.

Kilpailuja ja tapahtumia

Olennainen osa Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa ovat Uskalla Yrittää -tapahtumat eri puolilla Suomea. Tule vaikka katsomaan ja tuo oppijatkin paikalle! Tapahtumissa opiskelijat pääsevät käytännössä myymään ja esittelemään tuotteitaan ja palveluitaan. Oppijat voivat myös kilpailla Suomen mestaruudesta, ja he saavat tuomareilta arvokasta palautetta toiminnastaan. Samalla niin oppijat kuin opettajatkin tutustuvat muihin NYT-yrittäjiin, opettajiin ja NYT-järjestömme väkeen. Myös syksyisin oppijat voivat osallistua NYTin verkkokilpailuihin.

Tutustu Uskalla Yrittää -tapahtumiin ja -kilpailuun

Katso millaista Uskalla Yrittää -kilpailussa on!

 

Ohjelman käyttöönotto

Opettaja

Keskustele rehtorisi tai esihenkilösi kanssa, jos haluat Vuosi yrittäjänä -ohjelman ohjaavaksi opettajaksi. Ole yhteydessä meihin ja osallistu maksuttomiin koulutuksiimme. Autamme sinut alkuun ja olemme tukenasi ohjelman toteutuksessa. Ohjelma on erinomainen väylä verkostoitua myös muiden opettajien kanssa ja markkinoida omaa oppilaitosta. Vuosi yrittäjänä -opiskelijoista kirjoitetaan mediassa vuosittain.

Mitä saat, kun otat Vuosi yrittäjänä -ohjelman käyttöön?

 • Valmiit materiaalit ja tehtävät
 • Verkko-oppimisympäristön
 • Opettajaverkoston: mahdollisuuden verkostoitua opettajien Facebook-ryhmässä tai tapahtumissamme

Tutustu opettajan ja oppijan materiaaleihin

Siirry Vuosi yrittäjänä -ohjelman sivulle

Usein kysyttyä – yleistä

Millä kielillä ohjelma on saatavilla?

Mitä ohjelma maksaa?

Kuka voi opettaa ohjelmaa?

Mikä on NYT-yritys?

NYT-yritys toimii oikealla rahalla. Miten verotus toimii?

Usein kysyttyä – lukio

Miten Vuosi yrittäjänä tukee LOPSin laaja-alaista osaamista?

Minkälaisen opintojakson kuvauksen ohjelmasta voi tehdä?

Kuinka monta kurssia ohjelmasta voi saada?

Usein kysyttyä – ammatillinen toinen aste

Miten ohjelma kytkeytyy eri tutkinnon osiin?

Voiko oppilaitos solmia koulutussopimuksen NYT-yrityksen kanssa?

Kysyttävää Vuosi yrittäjänä -ohjelmasta?

Mari Rakkolainen

Mari Rakkolainen

Asiantuntija, nuorten yrittäjyysosaaminen

mari.rakkolainen@nuortennyt.fi

040 7326 260