/ Karriärberättelse

Från lärarrummet till främjare av företagsamhetsfostran – Simoné Kallio bygger upp framtidstro hos unga 

Simoné Kallio arbetar vid Ung företagsamhet och ekonomi NYT som tvåspråkig sakkunnig inom företagsamhetsfostran och utbildning i Österbotten och Satakunta. Hon vill inspirera lärare och skapa tro på framtiden hos barn och unga.

NYTin Simoné Kallio violettia taustaa vasten

Från klassrummet till inspiratör av lärare

Simoné Kallio skaffade mångsidig erfarenhet av skolvärlden innan hon började som sakkunnig på Ung företagsamhet och ekonomi NYT:  

”Jag studerade finska och svenska vid Vasa universitet och tog examen som översättare. Mina pedagogiska studier vid Åbo Akademi öppnade ändå dörrarna till en karriär som lärare, och jag jobbade några år som ämneslärare i högstadiet och gymnasiet. Jag arbetade också som vicerektor ett par år, och det fick mig att börja avlägga studier som ger behörighet som rektor.” 

”För ett år sedan hoppade jag från klassrummet till en ny roll och började arbeta med företagsamhetsfostran för unga. På Ung företagsamhet och ekonomi NYT får jag använda min pedagogiska kompetens och ge unga möjlighet att bli entusiastiska över framtiden. Jag känner att jag har nytta av min tidigare erfarenhet till exempel när jag planerar utbildningar för lärare.” 

Nya landvinningar och lärdomar

Jobbet som sakkunnig hos Ung företagsamhet och ekonomi går ut på att ge utbildning, men också på att presentera lärandehelheter, marknadsföra och utföra påverkansarbete med olika intressentgrupper: 

”Att sälja och marknadsföra har varit nya områden för mig, men till min glädje har jag upptäckt att jag hela tiden utvecklas på dem. Jag har också börjat jobba med marknadsföring på mitt Instagram-konto, där jag berättar om våra regionala och nationella teman på de båda inhemska språken.” 

”Viktiga uppgifter är dessutom att samordna ambassadörsverksamheten i anslutning till programmet Ett år som företagare och att ordna Våga vara företagsam-evenemang. Jag får jobba med arrangemangen för hela tre evenemang från december en lång bit in på våren. Det gillar jag skarpt!” 

Företagsamhetsfostran på bred front

Den tvåspråkiga sakkunniga har ett stort verksamhetsområde som går över landskapsgränserna och sträcker sig från Karleby till Säkylä: 

”NYT Företagsbyn är ett relativt nytt koncept i Satakunta, och skolelevernas eget miniatyrsamhälle öppnades i Björneborg i fjol höstas. Det har varit sporrande att se hur skolor och kommuner i regionen omedelbart gått in för att använda lärandehelheten.”  

”I Österbotten ger tvåspråkigheten en speciell prägel på verksamheten, och min region omfattar både finskspråkiga Sydösterbotten och de tvåspråkiga områdena Österbotten och Mellersta Österbotten. Det är fantastiskt att få arbeta i ett område där företagsamhetsfostran har så starka traditioner. Programmet Ett år som företagare har använts länge i de svenskspråkiga skolorna i området, och det finns många lärare som har ett starkt engagemang för programmet.” 

”Jag är alumn från programmet Ett år som företagare också själv. Vårt övningsföretag, som vi grundade i högklasserna, höll musiklekskola för elever i lågklasserna. Vi fick till och med ett hedersomnämnande i finalen”, minns Simoné med ett skratt.  

Arbete för entusiasm och framtidstro

Arbetet som sakkunnig kräver organisationsförmåga, förmåga att hantera helheter och allmän nyfikenhet: 

”Jag upplever att det är bra för mig som sakkunnig att veta lite om allting och att ha mångsidiga kunskaper om organisationen. Jag behöver god kommunikations- och interaktionsförmåga i mitt arbete.” 

”Ung företagsamhet och ekonomi NYTs värderingar präglar starkt mitt arbete. Vi vill ge barn tro på framtiden och hjälpa dem att hitta sin plats i samhället. Våra sakkunniga har till uppgift att uppmuntra lärare så att de genom sitt arbete kan skapa entusiasm för framtiden hos barn och unga.” 

Det bästa med Ung företagsamhet och ekonomi NYT tycker Simoné är att arbetet är meningsfullt och att det råder en fin atmosfär i arbetsgemenskapen:  

”Arbetskamraterna är intresserade av varandra och vill verkligen hjälpa till. Jag har aldrig behövt känna mig besvärad när jag bett om råd. Vi får dessutom ofta trevliga överraskningar på våra gemensamma träffar – med glimten i ögat”, säger Simoné.  

Passion för dans och uppträdande

Som motvikt till jobbet gillar Simoné en aktiv fritid och att lära sig nytt. 

”Hemma får jag och min man glädje av våra tre små fluffiga hundar. Jag är ordförande för Folkhälsans lokalförening och ordnar olika evenemang kring välbefinnande och motion. Jag har också återupptäckt min passion för dans och ser fram emot min första tävling med min grupp.” 

”Att uppträda är viktigt för mig och jag drömmer om att utvecklas mer och mer – både på dansgolvet och till exempel som talare. Jag vill fortsätta att lära mig på alla områden i livet. Det finns mycket att njuta av längs vägen!”  

 

Simoné Kallio från NYT stretchar i danssalen.
Simone trivs med sin fritidssysselsättning inom dans. Foto: Simoné Kallios fotoalbum

 

Du kan följa Simonés arbetsvardag på hennes Instagram-konto @simone_nuortennyt.

Intervjun är en del av artikelserien #nyttiläiset, där vi presenterar människorna bakom NYT föreningens verksamhet. Mera karriärberättelser hittas här (på finska).

Text: Eveliina Linna

 

Läs mer om NYT som arbetsgivare och se lediga arbetsplatser