/ Nyheter, Våga vara företagsam, Ett år som företagare

Tävlingen Våga vara företagsam för unga 2025: 10 företag från Österbotten och Mellersta Österbotten fortsätter till finalen

Kaksi nuorta pastellinsävyisissä paidoissa katsoo kameraan pokaalia pidellen käsissään.

Sammanlagt 81 övningsföretag som unga grundat (UF-företag) och närmare 200 unga från Österbotten och Mellersta Österbotten deltog i det regionala Våga vara företagsam-evenemanget i Vasa. Det regionala evenemanget är en del av en riksomfattande evenemangshelheten och ordnades den 20 februari 2025. Vid evenemanget tilldelades också det regionala priset för Årets lärare i företagsamhetsfostran.

Bland de deltagande företagen valde juryn, som bestod av experter från företagsvärlden, totalt 10 UF-företag som fortsätter till finalen i Helsingfors i april. Elever i högklasserna och studerande på andra stadiet presenterade sina företagsprodukter och -tjänster på Våga vara företagsam-evenemanget i köpcentret Rewell, Vasa.

Följande UF-företag från Österbotten och Mellersta Österbotten fortsätter till Våga vara företagsam-finalen:

 

Bästa UF-företag – grundskolan: REcyCLed UF
Högstadiet i Petalax, Malax
Affärsidén: Företaget säljer bivaxdukar gjorda av återvunnet bomullstyg och närproducerat bivax. Bivaxdukar är ett miljövänligt alternativ som ersätter plastfolie.
Belöningskriterier: Allt var mycket genomtänkt, produkten och förpackningen har en snygg design och användningen är genomtänkt. Produkten är tillverkad av resttyg och ersätter plast, och är därför i linje med principerna för hållbarhet. Produkten marknadsförs på sociala medier och UF-företaget har funderat ut produkter i fyra olika prisklasser för olika målgrupper.

 

Bästa UF-företag – andra stadiet: Lumi UF
Jakobstads gymnasium, Jakobstad
Affärsidén: Företaget säljer produkter ämnade för slalomåkare och specificerar sig att bygga och sälja skidstavar gjorda av bambu.
Belöningskriterier: Lumi UF har hittat en klar nisch och har en klart annorlunda idé och produkt. Företaget har över tusen följare på sociala medier. Målgruppen är genomtänkt och alla i företaget har klara roller. Företagarna planerar att fortsätta med företaget i framtiden. Lumi UF samarbetar med ett utländskt företag. Produktkomponenterna kommer från olika leverantörer och företagarna monterar dem själva. Produkten är hållbar.

 

Bästa affärsidé – grundskolan: Evia UF

Tegengrenskolan, Vörå
Affärsidén: Företaget har skapat en lättläst receptbok med bakverk för barn i lågstadieåldern. Boken är tvåspråkig och finns både finska och svenska.
Belöningskriterier: Företaget har tagit fram en tvåspråkig receptbok, då receptböcker oftast är enspråkiga. Företagarna har samlat de bästa recepten från släkt och vänner och testat varje recept. Boken har snygg layout och egna bilder. Boken har en röd tråd och en kattfigur som dyker upp med tips överallt i boken. Receptboken har layoutats och tryckts lokalt.

 

Bästa affärsidé – andra stadiet: Eld & smak UF

Vamia, Vasa
Affärsidén: Företaget erbjuder en kokbok med recept för trangia och öppen eld. Boken innehåller även annat än enbart recept och är perfekt för jägare, vandrare och naturälskare.
Belöningskriterier: UF-företaget har gett ut en bok med enkla och läckra recept på temat jakt och fiske och matlagning ute i naturen. I boken finns recept som företagarna utvecklat själva. Företagarna tror starkt på sin idé. Boken innehåller egna bilder och har en snygg layout. Helheten är genomtänkt, då företaget också hade en snygg monter som presenterade temat. Det finns många böcker på finska ute på marknaden, men det är inte lika vanligt med böcker på svenska böcker.

 

Bästa produkt – grundskolan: Knaster UF
Tegengrenskolan, Vörå
Affärsidén: Knaster är ett hälsosamt och naturligt müsli med olika smaker. De torkade bären som används i müslin kommer från företagarnas egna gårdar i Vörå.
Belöningskriterier: Företaget använder lokala råvaror och tillverkar produkten själv för hand. Förpackningen är snygg och materialen omsorgsfullt valda. Produkten har ett fenomenalt namn och den presenterades på ett utmärkt sätt.

 

Bästa produkt – andra stadiet: Detalya UF

Jakobstads gymnasium, Jakobstad
Affärsidén: Företaget tillverkar stilrena armband i återvunnet rostfritt stål för att smycka upp ett hårband handleden. Hårbandet placeras runt en skåra armbandet.
Belöningskriterier: Företaget har en klar och tydlig vision och målgrupp, en unik produkt och en innovativ idé. Både produkten och presentationen är dessutom visuella och snygga. Produkten tillverkas av återvinningsmaterial och hållbarheten är genomtänkt. Presentationen av produkten var väldigt fin.

 

Bästa tjänst – grundskolan: Autoshine UF
Kristinestads högstadieskola, Kristinestad
Affärsidén: Företaget städar och putsar bilar medan ägaren får kvalitetstid och ren bil.
Belöningskriterier: Autoshine UF har en tydlig målgrupp och idé. Det finns efterfrågan på en tjänst av det här slaget, och kunder finns alltid. Företagarna planerar att fortsätta med företaget. Presentationen av företaget var tydlig och bra.

 

Bästa tjänst – andra stadiet: Lunera UF
Jakobstads gymnasium, Jakobstad
Affärsidén: Företagets produkt är en innovativ mensskyddsmaskin, som erbjuder gratis mensskydd i exempelvis skolan. 

Belöningskriterier: Målgruppen är halva befolkningen i Finland, och företaget hade medvetet tänkt ut hur de ska nå sin målgrupp – kvinnor. Företagarna har en färdig affärsmodell som kan utvecklas, en estetisk, snygg produkt som är lokalt producerad, och en tjänst som löser ett väldefinierat problem. Presentationen av produkten och tjänsten var snygg och bra.

 

Bästa mässmonter: PerfectFire UF
Kristinestads högstadieskola, Kristinestad
Affärsidén: Företaget tillverkar olika sorters tändprodukter av återvunnet och miljövänligt material.
Belöningskriterier: Visuellt fin monter med skogstema och en enhetlig färgvärld. Betraktaren förstår vad produkten handlar om med en enda blick på mässmontern. Helheten är genomtänkt och produkten dessutom innovativ.

 

Bästa säljpitch: Drink Wear UF
Vamia, Vasa
Affärsidén: Företaget uppmuntrar ungdomar att dricka alkoholfria drinkar och minska grupptrycket. Produktsortimentet inkluderar t-shirts med tryck av alkoholfria drycker ryggen.
Belöningskriterier: Företagarna talade mycket ledigt och naturligt och de hade ett tydligt och viktigt budskap som de fick fram i sin säljpitch. Talarna hade en klar struktur och de fick fullträff på alla kriterier.

 

Vid evenemanget belönades också Årets lärare i företagsamhetsfostran i regionen

I år belönas också en lärare i företagsamhetsfostran vid varje regionala Våga vara företagsam-evenemang. Vid evenemanget i Vasa fick Margita Engelholm från Kristinestads högstadieskola utmärkelsen för sitt framstående arbete inom företagsamhetsfostran.

Personerna som har föreslagit henne beskriver henne som följande: En inspiratör och idéspruta som ständigt förnyar sin undervisning, vilket inte minst syns i de bra resultat våra elever når i evenemangen Våga vara företagsam.

Årets lärare i företagsamhetsfostran i Österbotten och Mellersta Österbotten valdes utifrån nomineringar av sakkunniga i Ungas NYT samt av Maija Aarnio, regiondirektör för Kust-Österbottens Företagare rf.

Henkilö katsoo kameraan kukkakimppua ja diplomia käsissä pidellen.
Årets lärare i företagsamhetsfostran i Österbotten: Margita Engelholm från Kristinestad!

 

Vid det regionala evenemanget deltog unga från flera läroanstalter 

Unga från följande läroanstalter i Österbotten och Mellersta Österbotten deltog i det regionala evenemanget och -tävlingen:

  • Borgaregatans skola, Vasa
  • Högstadiet i Petalax, Malax
  • Jakobstads gymnasium, Jakobstad
  • Korsholms högstadium, Korsholm
  • Kristinestads högstadieskola, Kristinestad
  • Närpes högstadieskola, Närpes
  • Tegengrenskolan, Vörå
  • Vaasan lyseon lukio, Vasa
  • Vamia, Vasa
  • Yrkesakademin i Österbotten, Närpes
  • Zachariasskolan, Nykarleby

Mer information om de UF-företag som deltog i evenemanget finns på evenemangets webbplats.

 

Valen avgjordes av en domarjury bestående av affärsproffs

I Vasas regionala tävling ingick följande i domarjuryn:

  • Maija Aarnio, Regiondirektör, Kust-Österbottens Företagare rf
  • Karolina BergvikCommunications Manager, Wärtsilä Finland Oy
  • Mikael Hallbäck, Direktör, Österbottens Handelskammare
  • Anthony Hannus, Företagsrådgivare, Business Kristinestad
  • Ebba Kivilehto, NYT-ambassadör, Gente UF
  • Lasse Mäkynen, Bankdirektör, Vasa Andelsbank
  • Hanna Niemi-Korpi, Verkställande direktör, Dynamo Närpes
  • Rebekka Rautakoski, Service Advisor, Vasa Elektriska
  • Anton Salmi, Business Development Manager, Hammerglass Finland
  • Fredrik Sandelin, Regionutvecklare, Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia
  • Triinu Varblane, Export Adviser/NordicHub Manager, Viexpo & NordicHub
  • Tommi Virkama, Direktör, Vasaregionens Nyföretagarcentrum Startia
  • Anne Väisänen, Kontaktchef, Elo

Dessutom fungerade följande personer som domare i tävlingskategorin Bästa säljpitch:

  • Cornelia Corriveau, NYT-ambassadör, Aurora NYT
  • Kenneth Dalkvist, Företagsrådgivare, Vasaregionens Utveckling Ab VASEK

 

Från finalen på våren till EM-tävlingen i sommar

Finalen i tävlingen Våga vara företagsam ordnas i Helsingfors 23–24.4.2025. På det spännande finalevenemanget får ungas övningsföretag priser i flera kategorier. I finalen utses också årets bästa UF-företag, som får representera Finland på evenemanget Gen-E sommaren 2025 i Aten, Grekland.

Programmet Ett år som företagare främjar företagsamhets-, arbetslivs- och ekonomikunskaper

Våga vara företagsam-evenemangen riktar strålkastarljuset på de unga som deltar i Ett år som företagare-programmet. Under året grundar deltagarna ett UF-företag som verkar med riktiga pengar och samlar värdefull praktisk erfarenhet av företagsamhet och ekonomiska färdigheter.

Enligt en omfattande studie genomförd i Sverige stöder programmet Ett år som företagare särskilt unga vars föräldrar inte har en högskoleutbildning, hjälper akademiskt osäkra ungdomar att identifiera sina styrkor och inspirerar flickor att pröva på företagsamhet. Programmet, som förstärker den företagsamma attityden och arbetslivs- och ekonomikunskaperna hos unga, används i fler än 110 länder. I Finland har programmet Ett år som företagare använts sedan mitten av 1990-talet.

År 2025 deltar över 500 UF-företag och mer än 1 000 högstadieelever och studerande på andra stadiet i de regionala evenemangen. Deltagarna har grundat ett övningsföretag i programmet Ett år som företagare under det pågående läsåret. År 2024 deltog över 6 600 studerande från mer än 350 läroanstalter och enheter runt om i Finland i programmet för att utveckla sina företagsamhetsfärdigheter.

 

Mer information om det regionala evenemanget i Vasa och intervjuförfrågningar:

Simoné Kallio

Sakkunnig, företagsamhetsfostran och utbildning

050 325 6440
simone.kallio@nuortennyt.fi

Intervjuförfrågningar och fotografier: 

Mari Lehtonen 
Kommunikationsspecialist
040 4508 307
mari.lehtonen@nuortennyt.fi