/ Våga vara företagsam, Företagsamhetsfostran, Ett år som företagare

Övningsföretagen i programmet Ett år som företagare kallas UF-företag på svenska efter 1.8.2024

Uskalla Yrittää -finaali 2023 Saga UF

Ung företagsamhet och ekonomi NYTs program i företagsamhetsfostran i högklasserna och på andra stadiet heter Ett år som företagare. Under programmet grundar de unga övningsföretag inom ramen för kursen. Företagen har tidigare kallats för UF-företag på svenska, men i samband med organisationssammanslagningen av Ung företagsamhet och Ekonomi och ungdom TAT sommaren 2023 övergick man till att versionen NYT-företag som hänför sig till det organisationens finskspråkiga namn Nuorten yrittäjyys ja talous NYT.

Det är rätt många lärare som varit i kontakt med oss i namnfrågan och förespråkat att vi också i framtiden skulle använda versionen UF-företag på svenska då vi talar om de ungas företag. Den förkortningen utgår ifrån det svenskspråkiga namnet och förkortningen används också i Sverige där samma program utbrett används. Både programmet i Finland och Sverige ingår i samma internationella nätverk Junior Achievement.

Organisationen har valt att hörsamma lärarnas önskemål så att vi fr.o.m. början av augusti 2024 igen talar om UF-företag/UF-företagare på svenska.

NYT-förkortningen kvarstår för övningsföretagen i de finskspråkiga skolorna och som en förkortning för hela organisationen.

 

Har du frågor?

Mari Rakkolainen

Mari Rakkolainen

Sakkunnig, ungas företagskunnande

mari.rakkolainen@nuortennyt.fi

040 7326 260