
Den centrala frågan i undersökningen är ifall man kan se effekten av att en ung deltagit i UF-programmet. Det är en synnerligen intressant fråga för mig som själv arbetar för Ung företagsamhet och ekonomi NYT i Finland som erbjuder samma program till skolor och läroinrättningar.
Tidsrymden för den genomförda undersökningen var tre år och svenska gymnasielever och deras lärare var undersökningens målgrupp. Över 1300 elever och deras lärare från sammanlagt 34 gymnasieskolor i Sverige deltog i undersökningen. Eleverna delades in i två undersökningsgrupper. Den första gruppen bestod av elever som deltagit i UF-företagande (undersökningsgrupp, n=814) och den andra gruppen bestod av elever som inte deltagit i företagsamhetsprogrammet (kontrollgrupp, n=498). Eleverna ombads bedöma hur väl de bemästrade entreprenöriella eller företagsamma färdigheter före och efter att de deltagit i UF-programmet.
De frågor som ställdes berörde alla områden inom företagsamhet: kunskap i ekonomi, nätverkande och förmågan att starta upp ett företag. Frågorna gällde också fyra allmänna företagsamma färdigheter som kreativitet, förmåga att lösa problem, ihärdighet och samarbetsförmåga. Dessutom samlade man in en hel del bakgrundsinformation om t.ex. kön, familjebakgrund och uppfattningen om de egna akademiska förmågorna.
Resultatet visar att de egna färdigheterna stärktes och tilltron till dem ökade
Resultaten gav vid handen att eleverna i undersökningsgruppen genomgående hade högre poäng än kontrollgruppens elever. Det här gäller i synnerhet de specifika företagsamma färdigheterna, men också i de mera generella företagsamma färdigheterna. Då jag jobbar som sakkunnig i företagsamhetsfostran och med programmet Ett år som företagare är jag inte förvånad över undersökningens resultat. Men jag tyckte att det var överraskande att de utomstående faktorerna (som föräldrarnas utbildningsnivå, kön m.m.) inte korrelerade med hur eleverna uppfattar att de utvecklats i sina företagsamma färdigheter.
Ett intressant resultat är att elever vars föräldrar saknar högre utbildning och elever som uppfattar sig ha svaga akademiska färdigheter upplevde att de utvecklat sina företagsamma färdigheter mera än andra. Det här visar att det aktiva och deltagande greppet i att undervisa i ett företagsamhetsprogram kan minska skillnader mellan elevernas sociala bakgrund. Jag har ofta hört motsvarande berättelser av de studerande som deltagit i Ett år som företagare-programmet i Finland. Nu finns det vetenskaplig evidens för detta.
En annan viktig konklusion var att flickor och elever som inte vill uppge könstillhörighet genomgående upplevde att de stärks mera i både de specifika företagsamma färdigheterna och i de mera generella företagsamma färdigheterna. Företagande är en mansdominerad bransch och därför är det viktigt att hitta effektiva sätt att stöda flickors och kvinnors företagande.
Lyssna inte för mycket på utomstående rådgivare
Jag fäste mig vid en liten detalj som berör de utomstående rådgivare som ett UF-företag kan samarbeta med. Rådgivaren eller coachen spelar en positiv roll för eleverna. Men ifall UF-företagarna har träffat sin rådgivare oftare än en gång i veckan upplevde eleverna att de utvecklats klart mindre än de elever som inte gjort det. En utomstående rådgivare/coach är viktig för UF-företagaren, men ett alltför aktivt grepp från coachens sida leder till en sämre utveckling av den enskilda elevens kunnande.
Till syvende och sist visar undersökningen att företagsamhetsfostran påverkar elevernas färdigheter. Speciellt nyttigt visade det sig vara för elever som uppfattar sig ha sämre akademiska färdigheter och för dem som får mindre stöd hemifrån. Det här ger vid handen att program i företagsamhetsfostran är ett verktyg inom utbildningen som kan användas för att jämna ut sociala skillnader och främja jämställdhet. Kontentan är att programmet Ett år som företagare erbjuder elever färdigheter och beredskap som behövs i framtidens arbetsliv.
Forskningsledare Kåre Moberg vid danska Fonden for Entreprenørskab utförde forskningen i samarbete med Ung Företagsamhet i Sverige. I Finland erbjuder Ung företagsamhet och ekonomi NYT programmet Ett år som företagare till ca 5 000 elever per år. Målsättningen är att öka antalet till 10 000 årliga användare till år 2027. Vi uppmanar nya skolor och läroinrättningar att haka på och ta i bruk det här programmet som har tydliga samhällseffekter. Det finns två sätt att jobba med programmet, antingen genom att använda programmet ”Ett år som företagare” där man grundar ett UF-företag eller att börja använda det nya förkortade programmet ”Ett år som företagare Intro”.
Till rapporten:
Kåre Moberg, Fonden for Entreprenørskab:
Märker man om en elev har deltagit i UF-företagande, Moberg. K. FFE 2024
