/ Blogg

Modiga unga prövar sina vingar

Inom kort är det dags för de regionala Våga vara företagsam-evenemangen. Här är det ett bra ord som ingår i namnet, ”våga”. Det är mycket det som det handlar om i landets största entreprenörskapsevenemang för unga. Jag slås ofta av hur modiga ungdomarna är, att de vågar trots att det kan kännas obekvämt eller skrämmande.

Uskalla Yrittää 2024_Hämeenlinna_palkitut
De glada vinnarna i Våga vara företagsam-tävlingen i Tavastehus den 14 februari 2024

Våga vara företagsam är kulmen för Ung företagsamhet och ekonomi NYTs program Ett år som företagare som erbjuds som ett tillval i grundskolans högre klasser, på andra stadiet och för högskolor. Programmet går ut på att starta ett NYT-företag som fungerar med reda pengar och riktiga kunder. Det handlar om att i skolans trygga inramning kunna jobba fram en företagsidé och att förverkliga idén, som kan vara en tjänst eller en produkt, under en begränsad tid. Den ekonomiska insatsen är ringa och ett NYT-företag kan t.ex. inte låna pengar. Men sanna pärlor har funnits bland de många NYT-företagen (tidigare UF-företagen) så att den unga senare har kunnat skapa sig ett sommarjobb av verksamheten. Vissa NYT-företag omvandlas senare till regelrätta, vanliga, företag och sysselsätter sedan både företagets grundare och anställda.

Det handlar mycket om att våga pröva och gå utanför sin bekvämlighetszon. Inom Ett år som företagare är lärarens roll att coacha och stödja de unga i processen, snarare än att lära ut. Min förhoppning är att alla skolor skulle erbjuda sina elever den här möjligheten och programmet sprids till skolor som ännu inte använder sig av det. Tänk få pröva sina vingar och stiga upp på scenen i ett köpcentrum inför publik och berätta om vilken problem just ens NYT-företag kan lösa. Här har alla som redan vågat anmäla sig övervunnit sig själva.

Händerna är svettiga, hjärtat dunkar. Snart börjar företagspresentationen eller pitchen på 60 sekunder. – Jag är redo!

Maarit Westerén

Maarit Westerén

Sakkunnig, svenskspråkiga tjänster

maarit.westeren@nuortennyt.fi

050 3055 949