/ Uutinen, Vuosi yrittäjänä

Opettaja Hannu Pahajoki: Yrittäjyysopinnot sopivat erityisopetukseen

Ammattiopisto Spesian erityisopettaja Hannu Pahajoki on vakuuttunut siitä, että yrittäjyysopinnot tarjoavat erinomaisia mahdollisuuksia myös erityisopetuksessa oleville oppilaille. Spesiassa yrittäjyystaitoja harjoitellaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa, missä opiskelijat perustavat ja pyörittävät omia harjoitusyrityksiä.

Spesian opettaja Hannu Pahajoki
Spesian opettaja Hannu Pahajoki

”Yrittäjyyskoulutus ei ole vain kaupankäyntiä ja numeroiden pyörittelyä. Se sisältää paljon käytännön työtä. Oppilaat oppivat vastuunottoa ja yhteistyötaitoja, kun he työskentelevät porukalla yritystoiminnassa”, Pahajoki kertoo.

”Kyse on sisäisestä yrittäjyydestä. Sitä ajattelua haluan opettaa, vaikka he päätyisivätkin palkkatöihin. Mutta jos joku on ollut vaikka peruskoulussa silmätikkuna yhdeksän vuotta, niin tässä ohjelmassa he pääsevät olemaan osallisia.”

Onnistunut toiminta toi palkinnon Uskalla Yrittää -kilpailussa

Spesiassa yrittäjyyden opiskelijat oppivat esimerkiksi kiinteistönhuollon ja puutarhanhoidon tehtäviä sekä pienimuotoisia korjaustöitä. Työt vaihtelevat vuodenaikojen mukaan: talvella tehdään lumitöitä ja keväällä puutarha- ja pihatöitä. Jokaisen pitää myös kirjoittaa tehdyistä töistä laskuja.

Yrittäjämäinen toiminta antaa erityisopiskelijoille mahdollisuuden soveltaa oppimaansa ja kokea työnsä arvostusta.

”Meille on kertynyt vakioasiakkaita, joista monet ovat iäkkäitä. Korostan nuorille, että töiden tekemisen lisäksi asiakkaiden kanssa pitää oppia puhumaan. Ja työn laadun pitää olla hyvää. Koululta saadaan myös hyvää tukea, kaksi laatikkopyörää roskahuoltoon ja opettaja kuskaa oppilaita. Meillä toimii monesti pienimuotoinen kiinteistöhuoltofirma.”

”Yhden ryhmän kanssa hankittiin rikkoutuneita ja vanhoja ruohonleikkureita. Me kunnostimme ja myimme ne hyvällä menestyksellä nettikirpputorilla. Laskimme ja opettelimme, että mikä on järkevä budjetti korjaamiseen.”

Tänä keväänä Spesian nuorten yritystiimi Green Power NYT voitti jopa toisen pääpalkinnoista Keski-Suomen Uskalla Yrittää -kilpailussa. Seuraavaksi on edessä matka kansalliseen finaaliin, johon osallistuvat kaikki aluekisoista jatkoon päässeet yritystiimit eri puolilta Suomea.

”Kokemus siitä, että meidän työ kelpaa”

Pahajoen mukaan yrittäjyysopinnot tukevat erityisesti niitä oppilaita, joilla on haasteita perinteisessä opiskeluympäristössä.

”Monet oppilaat, joilla on erilaisia oppimisvaikeuksia, hyötyvät suunnattomasti siitä, että oppiminen tapahtuu käytännön työn kautta. Se vahvistaa heidän itsetuntoaan ja osallisuuden tunnettaan”, Pahajoki selventää.

”Mutta miksi Vuosi yrittäjänä -ohjelma toimii? Mikään ei ole niin hyvä motivaattori kuin raha. Ja kokemus siitä, että meidän työ kelpaa”, Pahajoki pohtii. Vuosittain järjestettävä toiminta on saanut positiivista palautetta niin oppilailta kuin opettajiltakin.

Ammattiopisto Spesian menestyksekäs Vuosi yrittäjänä -toiminta on myös huomattu laajemmin. Oppilaat ovat osallistuneet useisiin kilpailuihin, kuten Taitajat plus – tai Uskalla yrittää -tapahtumiin, joissa he ovat päässeet esittelemään omia tuotteitaan, taitojaan ja palveluitaan isoille yleisöille.

Kysyttäessä tulevaisuuden näkymistä Pahajoki on toiveikas: ”Haluamme jatkaa tämän toimintamallin kehittämistä ja laajentamista. Se ei ainoastaan valmista opiskelijoita työelämään, vaan auttaa heitä löytämään omat vahvuutensa ja intohimonsa.”

 

Kirjoittaja: Kaisa Huikuri
Kuva: Ammattiopisto Spesia

Lue lisää:

Vuosi yrittäjänä -ohjelma on tarjolla yläkouluille, toiselle asteelle ja korkea-asteelle. Lukioille ja ammattiopistoille tarjolla on myös Vuosi yrittäjänä Intro, joka on lyhyempi johdanto yrittäjyyden perusteisiin. Keskeistä Vuosi yrittäjänä -opiskeluissa on uusien taitojen ja yrittäjämäisen asenteen oppiminen käytännössä tekemällä ja kokeilemalla. Moni yritystiimeistä osallistuu keväisin Uskalla Yrittää -kilpailuun.

Tilaa NYTin uutiskirje