/ Blogg

Vi förstärker den svenskspråkiga servicen i Ung företagsamhet och ekonomi NYT – inte möjligt utan stiftelsernas bidrag

Under åren 2024–2025 arbetar vi aktivt med att utveckla våra undervisningsmaterial och lärarutbildningar på svenska.

Kuudesluokkalainen seisoo oman työpaikkansa edessä Yrityskylässä

Idag firas den nationella stiftelsedagen. Vi på Ung företagsamhet och ekonomi NYT är tacksamma och glada för att vi kan stärka vår svenskspråkiga verksamhet tack vare finansiering av svenskspråkiga stiftelser.  

Under åren 2024–2025 arbetar vi aktivt med att utveckla våra undervisningsmaterial och lärarutbildningar på svenska. Tack vare finansiering från Brita Maria Renlunds stiftelse, Kulturfonden och Svenska Folkskolans Vänner har vi haft möjlighet att anställa en svenskspråkig projektarbetare som utvecklar vår svenskspråkiga verksamhet. Med hjälp av stiftelserna har vi lättare att nå vår vision – att alla barn och unga, oberoende modersmål, får möjligheten att lära sig viktiga framtidsfärdigheter. Tillsammans kan vi säkerställa att barn och unga får färdigheter inför en föränderlig arbetsmarknad samt mod att bli entusiastiska inför framtiden. Vi på Ung företagsamhet och ekonomi NYT arbetar för att skapa ett jämlikt och hållbart samhälle där barn och unga ska känna sig delaktiga. 

Vi är speciellt glada och stolta att vi under 2025 kan erbjuda ett flertal nya svenskspråkiga tjänster och undervisningsmaterial för skolorna. I början av nästa år lanserar vi bland annat de splitternya programmen i företagsamhetsfostran, Företagshjälte och Ett år som företagare Intro. Dessa program hjälper lärare i både lågklasser, högklasser och andra stadiet att på ett lätt sätt inkludera företagsamhet in i undervisningen. Tack vare stiftelsefinansieringen kan vi också garantera att materialet har ett gott språk och det pedagogiska innehållet passar in i den svenskspråkiga skolan. 

Vi kommer även under 2025 att erbjuda inspirerande och lärorika fortbildningar för lärare på svenska. Våra utbildningar är kostnadsfria för alla lärare i Svenskfinland, och våra fokusområden är ekonomiundervisning, företagsamhetsfostran och framtidens arbetslivsfärdigheter. Våra distans- eller hybridutbildningar möjliggör att så många lärare i Svenskfinland som möjligt kan delta i våra evenemang. 

Vi är tacksamma att stiftelserna vill stöda detta viktiga arbete och vill vara med i skapandet oförglömliga skoldagar och lärupplevelser för barn och unga i Svenskfinland!

NYT:s läromaterial för skolor: