YRITTÄJYYSKASVATUS
Tulevaisuuden taitoja lapsille ja nuorille!
Mitä on yrittäjyyskasvatus?
Miten tukea lapsia ja nuoria omien vahvuuksien tunnistamisessa? Kuinka kannustaa heitä vastuullisuuteen ja osallisuuteen? Entä miten harjoittaa ja toteuttaa opetussuunnitelman mukaista, laaja-alaista osaamista ja toimintakulttuuria koulussa?
Yrittäjyyskasvatus on tavoitteellista toimintaa, joka tukee lasten ja nuorten kehittymistä oma-aloitteisiksi, vastuullisiksi ja rohkeiksi toimijoiksi niin arjessa kuin työelämässäkin. Sen avulla oppilaat oppivat tunnistamaan omia vahvuuksiaan, kehittämään taloustaitojaan sekä ymmärtämään osallisuuden ja vastuullisuuden merkitystä.
Lisäksi yrittäjyyskasvatus vahvistaa laaja-alaista osaamista, kuten yhteistyö-, vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaitoja sekä resilienssiä ja epävarmuuden sietämistä, jotka ovat keskeisiä opetussuunnitelmassa.
Uusia taitoja – tekemällä oppien!
Koulut ja oppilaitokset ovat avainasemassa, kun valmistamme lapsia ja nuoria tulevaisuuden haasteisiin ja työelämään. Yrittäjyyskasvatuksen avulla oppilaat voivat ideoida ja kokeilla, epäonnistua ja yrittää uudelleen.
Tekemällä oppiminen vahvistaa luovuutta, itseluottamusta ja resilienssiä, joita tarvitaan paitsi yrittäjyydessä, myös laajasti elämässä.
Nuorten NYTin tarjoamat oppimateriaalit ovat helposti eriytettäviä, joten ne sopivat monenlaisille oppijoille ja erilaisiin opetustilanteisiin.
Yrittäjyyskasvatuksen hyödyt lyhyesti:
- Kannustaa itseluottamukseen, aloitteellisuuteen ja rohkeuteen.
- Opettaa käytännön taloustaitoja ja vastuullista päätöksentekoa.
- Tukee opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen tavoitteita.
- Valmistaa nuoria elämään ja työelämään muuttuvassa maailmassa.
Tutkimuksia yrittäjyyskasvatuksesta
Tutkimus Ruotsista: Yrittäjyysohjelma tasoittaa eri taustoista tulevien nuorten osaamista ja vahvistaa erityisesti tyttöjen taitoja
Ruotsissa tehdyn kolmevuotisen tutkimuksen mukaan Vuosi yrittäjänä -ohjelma vaikutti merkittävästi koeryhmän yrittäjyystaitojen kasvuun verrattuna muihin oppijoihin. Tutkimuksen mukaan yrittäjyysohjelman toiminnalliset ja erilaisten kykyjen hyödyntämiseen keskittyvät opetusmenetelmät voivat osaltaan vähentää myös opiskelijoiden perhetaustasta johtuvia sosiaalisia eroja.
Lue asiantuntijablogimme aiheesta
Kyselytutkimus: Lapset ja nuoret oppivat yhteistyötaitoja ja sinnikkyyttä yrittäjyysopintojen avulla
Opettajien ja oppilaiden mukaan NYT-yhdistyksen tarjoamat yrittäjyysohjelmat kehittävät monia hyödyllisiä taitoja. Vastauksissa nousevat esille muun muassa ryhmätyötaidot sekä vastuunottaminen omasta työskentelystä. Kyselytutkimus, johon vastasi yli 1 000 opettajaa ja oppijaa, koski NYTin yrittäjyyskasvatuksen oppimiskokonaisuuksia, joita käytetään ympäri Suomea kouluissa ja oppilaitoksissa.
NYT Nuorten tulevaisuusraportti: Yrittäjyys kiinnostaa yhä useampaa nuorta
Nuorten tulevaisuusraportti on vuosittainen kyselytutkimus, joka tarkastelee nuorten asenteita työelämää, taloustaitoja ja yrittäjyyttä kohtaan. Vuoden 2024 kyselyn vastauksista käy ilmi kasvava kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan: 45 % vastaajista ilmoitti voivansa toimia yrittäjänä, mikä on viisi prosenttiyksikköä edellisvuotta enemmän. Aiempaa useampi nuori koki myös yrittäjyyden yhteiskunnallisen merkityksen tärkeäksi. Esimerkiksi lukiolaisista 83 % koki yritysten yhteiskunnallisen merkityksen tärkeäksi, kun vastaava luku oli vielä vuosi sitten 69 %.
Yrittäjyyskasvatus hyödyttää kaikkia oppilaita
Lisää itsetuntemusta
Yrittäjyyskasvatuksen tavoitteena on, että lapsi tai nuori oppii tunnistamaan omia vahvuuksiaan. Oppijakeskeiset toiminnalliset opetusmenetelmät lisäävät oppijoiden hyvinvointia ja itsetuntemusta.
Muutoskykyä ja joustavuutta
Uusien asioiden kokeilu ja riskien ottaminen johtavat myös epäonnistumisiin. Mahdollisuus oppia virheistä lisää resilienssiä ja sitkeyttä: Se kasvattaa kykyä sietää epävarmuutta ja selviytyä vastoinkäymisistä uuteen yritykseen.
Taitojen harjoittelusta oivalluksia
Oikeiden ongelmien ratkaisu on motivoivaa ja merkityksellistä. Yrittäjyyskasvatuksessa voidaan luoda oppimistilanteita, joissa oppijat ratkovat oikeita ongelmia ja testaavat ideoita. Oppiminen voidaan viedä ulos luokkahuoneesta ja oppia asioita itse tekemällä.
Luovuutta ja tiimityötä
Yrittäjyyskasvatuksessa harjoitellaan kykyä muuttaa ideoita toiminnaksi. Tiimityö on tulevaisuuden työelämässä keskeistä. Tiimin jokaisella jäsenellä on vastuu tuoda oma osaamisensa tiimin yhteiseen käyttöön. Työskentely tiimissä vaatii myös hyviä vuorovaikutustaitoja, joita on tärkeää harjoitella jo koulussa.
Miten alkuun yrittäjyyskasvatuksessa?
Ota yhteys alueasiantuntijaamme
Tavoitat alueasiantuntijamme eri puolilta Suomea. Saat käytännönläheistä tietoa, miten yrittäjyyskasvatusta voi toteuttaa kouluissa ja oppilaitoksissa.
Osallistu koulutuksiin ja tapahtumiin
Koulutuksissa ja tapahtumissamme kuulet vinkkejä, miten yrittäjyyskasvatusta voi toteuttaa tunneilla ja miten ohjelmamme voi ottaa käyttöön.
Tilaa NYT-lähettiläs kouluusi vierailulle
Uutta oppimiskulttuuria nuorilta nuorille! Vuosi yrittäjänä -ohjelman käynyt lähettiläs kertoo oman tarinansa ja motivoi opiskelijoitasi yrittäjyystaitojen harjoitteluun.