/ Uutinen, Vuosi yrittäjänä

Kannustus sytytti liekin yrittäjyyteen

Vuosi yrittäjänä -kurssi tarjoaa nuorille mahdollisuuden oppia itsestään, kasvaa ja kehittyä – sekä kokeilla siipiään yrittäjinä. ”Kurssin jälkeen on sama mihin päätyy, mutta tietää mitä haluaa.” Näin kiteyttävät yrittäjyysopintojen antia palkitun Vapu NY:n nuoret yrittäjät Eetu Hautala, Joseph Munyandamutsa ja Hamid Amrijev.

Vapu NY:n nuoret katsovat kameraan
Vapu NY: Eetu Hautala, Joseph Munyandamutsa ja Hamid Amrijev

Vapu NY:n tarina on inspiroiva esimerkki nuorten yrittäjien rohkeudesta ja sitoutumisesta. Yrityksen muodostavat kolme Ammattiopisto Tavastian entistä merkonomiopiskelijaa Eetu Hautala, Joseph Munyandamutsa ja Hamid Amrijev. Nuoret perustivat Vapu NY:n syksyllä 2022 osana opintojaan ja osallistumistaan Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin kehittämälle Vuosi yrittäjänä -kurssille.

Vapu NY:n liikeidea aktivoi yhteiskunnan iäkkäämpiä ikäluokkia, ja yritys tarjoaa sekä yksin että palvelukodeissa asuville ikäihmisille aktiviteetteja helpon sovelluksen kautta. Yhtiön osakkaat ovat tarttuneet intohimolla havaitsemaansa yhteiskunnalliseen ongelmaan ja kehittäneet ratkaisun, joka yhdistää sekä teknologian että ihmiskontaktin.

Uudella kulmalla ongelmanratkaisuun

”Ikäihmisten määrä lisääntyy jatkuvasti, ja työntekijöitä ei ole riittävästi. Lähipiirissämme on ihmisiä, jotka työskentelevät vanhuspalveluissa ja kokevat työn stressaavaksi, koska aikaa on liian vähän”, Vapun toimitusjohtaja Joseph Munyandamutsa perustelee palvelun tarpeellisuutta.

Vapu NY valittiin keväällä 2023 Suomen parhaaksi perus- ja toisen asteen harjoitusyritykseksi Helsingissä järjestetyssä nuorten Uskalla Yrittää -kilpailun finaalissa. Tuomaristo antoi palkintoperusteissaan kiitosta erityisesti nuorten tavasta lähteä ratkomaan yhteiskunnallisesti merkittävää ongelmaa tuoreesta tulokulmasta. Palvelun kohderyhmää oli tutkittu ja konseptia työstetty tarkoin, ja liikeidean ympärille oli muodostettu vahva sekä moniosaava tiimi ja yhteistyöverkosto. Vapu NY:n toimitusjohtaja Joseph Munyandamutsa voitti myös nuorten Euroopan mestaruuskilpailussa ja GEN-E-tapahtumassa kesällä 2023 erityispalkinnon johtamistaidoistaan ja -potentiaalistaan.

 

Gen-E 2023 VAPU NY Istanbulissa.
Vapu NY:n jäsenet Eetu Hautala (vasemmalla), Joseph Munyandamutsa ja Hamid Amrijev kuvattuina kansainvälisessä Gen-E-kilpailussa kesällä 2023.

 

Nuoret yrittäjät ovat saaneet toiminnastaan paljon tunnustusta, mutta polulle on mahtunut myös mutkia. Motivaatio yrittämiseen oli aluksi vaihtelevaa ja opittavaa oli paljon. Opettajien tiivis tuki ja ohjaus auttoivat kuitenkin nuoria löytämään yhteisen suunnan ja sitoutumaan toimintaan. Yrityksen nykyinen ydinkolmikko on oppinut tuntemaan toisensa hyvin, luomaan yhteyksiä ja kommunikoimaan vaikeistakin asioista. Nuorista aistii, että työtä tehdään tosissaan, mutta ilolla ja aina pilke silmäkulmassa.

Positiivinen palaute antoi uskoa ideaan

Vaikka yrittäjyys oli kiinnostanut kaikkia Vapu NY:n jäsenia jo aiemmin, heräsi nuorten innostus yrittäjyyteen kunnolla vasta Uskalla Yrittää -aluekilpailussa helmikuussa 2023. Tuolloin he pääsivät pitchaamaan liikeideaansa yleisölle ja tuomaristolle kauppakeskus Goodmanissa, Hämeenlinnassa, ja saivat arvokasta palautetta toiminnastaan.

“Uskalla Yrittää -aluetapahtuma oli meille se hetki, jolloin liekki yrittäjyyteen todella syttyi. Olimme tehneet tuohon asti pientä kouluprojektia, mutta tuolloin oivalsimme, että tästä voisi tulla jotain ja saimme lisää motivaatiota tekemiseen.” Hamid kiteyttää.

”Ihmiset näkivät ideassamme potentiaalia, tunnistivat tarpeen ja antoivat meille hyvää palautetta. Siinä vaiheessa heräsi tunne, että tästä voi todella tulla jotain ”, myös Joseph muistelee.

Näin syttyi kipinä yrittäjyyteen ja into kehittää palvelua edelleen.  Ihmisten kohtaaminen ja positiivinen palaute vahvistivat uskoa omaan ideaan, ja nuoret saivat vahvistusta, että palvelulla voisi todella ratkaista ison, olemassa olevan ongelman. Yritys kasvoi ja kehittyi, ja tiimin sisäinen dynamiikka vahvistui matkan varrella.

 

VAPU NY Uskalla Yrittää 2023 -finaalissa.
Vapu NY Uskalla Yrittää -finaalitapahtumassa keväällä 2023. Kuvassa Hamid Amrijev (vasemmalla), Joonas Muurinen, Eetu Hautala ja Joseph Munyandamutsa.

 

Yrittäjyystarina vasta alussa

Nuoret kokevat Vuosi yrittäjänä -kurssin tarjonneen paljon yrittäjyyden alkutaipaleella. Yrittäjät ovat saaneet tukea ja neuvoja eri tahoilta, mikä on ollut merkittävä voimavara kehityksessä. Koulu ja opettajat ovat tarjonneet tukea paitsi opintojen aikana, myös siirtymisessä harjoitusyrityksestä oikeaan yrittäjyyteen.

Vaikka nuoret ovat saaneet jo opintonsa päätökseen, on Vapu NY:n tarina vasta alussa. Yritys on vuoden 2024 alussa aloittanut toimintansa osakeyhtiönä, ja nuoret jatkavat työtä yrityksensä kehittämiseksi. Tulevaisuudessa odottaa myös muita innostavia mahdollisuuksia, kuten NYTin lähettilästoiminta. Nuoret haluavat omalla tarinallaan kannustaa myös muita yrittäjyysopintoihin – oli lopullinen päämäärä sitten yrittäjyys tai jotain aivan muuta.

“Vuosi yrittäjänä -kurssilla pääsee kehittämään itseään, saa tukea ja uusia verkostoja. Vaikka ei päätyisi yrittäjäksi, voi oppeja hyödyntää työssä kuin työssä. On hienoa päästä kertomaan omista kokemuksista muille nuorille ja herättää samaa innostusta ja intohimoa, jota meillä on.” Joseph kiteyttää kokemuksiaan NYT-lähettiläänä toimimisesta.

 

Vuoden 2024 Uskalla Yrittää -tapahtumakiertue on jälleen käynnissä. Suomen suurimpaan nuorten yrittäjyystapahtumaan osallistuu yhteensä yli 1 000 yläkoulun ja toisen asteen opiskelijaa ympäri Suomen. Kilpailu huipentuu finaalitapahtumaan huhtikuun lopussa Helsingissä. 

Lue lisää

Kirjoittaja:

Eveliina Linna

Eveliina Linna

Viestinnän asiantuntija

eveliina.linna@nuortennyt.fi

040 7040 085