/ Uutinen, Vuosi yrittäjänä, Yrittäjyyskasvatus, Uskalla Yrittää

Nuorten Uskalla Yrittää 2023 -kilpailun pääpalkinnot Ammattiopisto Tavastiaan  ja Jyväskylän yliopistoon – voittajia VAPU NY ja Toteuma NY

Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) järjestämässä Uskalla Yrittää -finaalissa palkittiin 19.4. vuoden parhaina NY-yrityksinä VAPU NY Hämeenlinnasta ja Toteuma NY Jyväskylästä. Suomen suurimman nuorten yrittäjyyskilpailun finaaliin osallistui lähes 200 nuorta eri puolilta Suomea. Lisäksi tapahtumassa palkittiin Vuoden Pikkuyritys -palkinnolla Maaginen varuste Espoosta. 

Uskalla Yrittää 2023 -finaalin voittajat

Finaaliin osallistuneet nuoret ovat opiskelleet kuluneella lukukaudella Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Opintojen aikana he ovat perustaneet oikealla rahalla toimivan harjoitusyrityksen (NY-yrityksen) ja kasvattaneet osaamistaan yrittäjyys- ja työelämätaidoissa. Ennen finaalia he ovat kisanneet jo aluetapahtumissa eri puolilla Suomea.   

Noin kahdestakymmenestä liike-elämän ammattilaisesta muodostunut tuomaristo haastatteli ja arvioi nuorten yrityksiä finaalitapahtumassa 18.–19.4.2023 Helsingissä. Palkintoja  jaettiin yrityksille yhteensä 11 kategoriassa. 

Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnanjohtaja Sami Suomela kiittää tapahtumaan osallistuneita nuoria innostuneisuudesta, sinnikkyydestä ja rohkeudesta: 

”Uskalla Yrittää -finaali kruunaa upean polun, jonka nuoret ovat kulkeneet kehittäessään liikeideoitaan. Itsensä voittaminen, onnistumisen sekä yhteisöllisyyden kokemukset ovat tärkeitä ja vahvistavat uskoa tulevaan. Vastuullisuus on selvästi nuorille tärkeä lähtökohta: Finalistien yrityksissä korostuivat tänä keväänä vahvasti niin kiertotalouden kuin sosiaalisen vastuun näkökulmat.” 

Palkitut nuorten yritykset 

Suomen paras NY-yritys 2023, peruskoulu ja toinen aste: VAPU NY 
Ammattiopisto Tavastia, Hämeenlinna 

Yritys järjestää aktiviteetteja yksin asuville ja palvelukodeissa asuville ikäihmisille.  

Tuomariston perustelut: Voittajan liikeidea aktivoi yhteiskuntamme iäkkäämpiä ikäluokkia. Yhtiön osakkaat ovat tarttuneet vahvasti ja intohimolla havaitsemaansa ongelmaan ja kehittäneet siihen ratkaisun, joka yhdistää teknologian ja ihmiskontaktin. Kohderyhmää ja konseptia on tarkoin tutkittu sekä työstetty. Yritys on tunnistanut kohderyhmänsä erityistarpeet. Liikeidean ympärille on muodostettu vahva sekä moniosaava tiimi sekä yhteistyöverkosto. Yhteiskunnallisesti merkittävää ongelmaa on lähdetty ratkaisemaan tuoreesta tulokulmasta. 

Palkittu NY-yritys edustaa Suomea Vuosi yrittäjänä -ohjelman EM-kilpailuissa Istanbulissa, Turkissa heinäkuussa 2023. 

Suomen paras NY-yritys, korkea-aste 2023: Toteuma NY 
Jyväskylän yliopisto, Jyväskylä 

Yritys tarjoaa maanalaisen sähkö-, internet-, lämpö-, vesi- yms. infrastruktuurin paikannuspalvelua. 

Tuomariston perustelut: Voittajajoukkueen liikeidea, jossa kootaan maanalaisen infrastruktuurin paikkatietodataa, vastaa aitoon tarpeeseen yhteiskunnallisesti merkittävällä toimialalla. Yrityksen perustajat hyödyntävät yritystoiminnassa pitkältä ajalta kertynyttä kokemustaan. Liiketoimintamalli on pureksittu maallikolle ymmärrettävään muotoon, markkinaa on selkeästi tutkittu ja oma selkeä kohderyhmä on löytynyt. Suunnitelma on jo edennyt pitkälti käytäntöön, ja yritys on visioinut vakuuttavasti myös tulevaa. 

Korkea-asteen paras NY-yritys edustaa Suomea Vuosi yrittäjänä -ohjelman EM-kilpailuissa Istanbulissa, Turkissa heinäkuussa 2023. 

Paras yksinyrittäjä: Do It Yourself UF 
Kristinestads högstadieskola, Kristiinankaupunki 

Yritys myy kuiva-aineita kekseihin ja mutakakkuihin. 

Tuomariston perustelut: Yritys on kehittänyt puolivalmisteen, joka sekä helpottaa että nopeuttaa leivonnaisten kuten kuivakakkujen ja keksien valmistamista. Yksinyrittäjä on nähnyt suuren työmäärän tuotteensa kehittämisessä. Vuosi yrittäjänä -ohjelman aikana tämä nuori on oppinut hallitsemaan itse yrittäjän taloutta sekä markkinointia ja ottanut rohkeita askeleita yrittäjyyden alkutaipaleella. 

Paras yksinyrittäjä -palkinnon jakoi OP. 

Paras liikeidea: Focap UF 
Jakobstads gymnasium, Pietarsaari 

Yritys valmistaa tuotetta , joka auttaa säilyttämään hiilihappoisuuden ja maun juomatölkissä.  

Tuomariston perustelut: Tuomaristo kiittää dynaamista ja kunniahimoista tiimiä. Yrityksellä on innovatiivinen liikeidea, joka ratkaisee aidon ongelman. Yrityksen tuotekehitysprosessi on kattava, materiaalivalinta on vastuullinen, ja yritys on saanut oppeja yrityksen ja erehdyksen kautta. Yrityksellä on tuotantokumppaniverkosto valmiina. 

Paras liikeidea -palkinnon jakoi SEB. 

Tulevaisuuden menestyjä: Virtual Labs NY 
Kuopion lyseon lukio, Kuopio 

Yritys rakentaa ja kuvaa 360 asteen virtuaalikierroksia, joiden avulla asiakas pääsee matkustamaan eri paikkoihin vaikkapa tietokoneensa tai puhelimensa kautta. 

Tuomariston perustelut: Yritys osoittaa toiminnassaan innovatiivisuutta, osaamista ja sitoutumista. Sen liikeidea on valmis, ensimmäinen maksava pilotti on toteutettu ja skaalautuminen aloitettu. Laadukas tuote ja ammattitaitoinen tiimi vakuutti tuomariston. Yrityksellä on selkeä käsitys markkinaongelmasta ja asiakastarpeista. Täten he kykenevät tarjoamaan tarkalle kohderyhmälle räätälöityjä ratkaisuja. 
Yritys täyttää kaikki Tulevaisuuden menestyjä -kategorian kriteerit. 

Tulevaisuuden menestyjä -palkinnon jakoi Innovestor. 

Paras yhteiskunnallinen yritys: Junnut liikkuu NY   
Ylöjärven Lukio, Ylöjärvi 

Yritys järjestää liikuntakerhoa 1.–4.-luokkalaisille lapsille. 

Tuomariston perustelut: Yritys on laajan tutkimustiedon kautta tunnistanut yhteiskunnallisen ongelman ja pyrkii ratkaisemaan tärkeän kansanterveydellisen haasteen. Yritys on skaalamassa toimintaansa, ja palvelumuotoilua tehdään yhdessä asiakkaan kanssa. Yrityksen toimet hyödyttävät yhteiskuntaa myös työllistämällä nuoria. 

Paras yhteiskunnallinen yritys -palkinnon jakoi Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus. 

Paras tuote: Puuqetti NY 
Etu-Töölön lukio, Helsinki 

Yritys tuottaa vaihtoehtoisia polttopuita kuluttajille. Tuotteet ovat ekologisia, kierrätettyjä ja käsin valmistettuja.   

Tuomariston perustelut: Yrityksen tuote on innovatiivinen, käyttövalmis ja ekologinen. Tuotekehitysprosessi on viety pitkälle, ja tuomaristo vaikuttui kiertotalousajattelusta ja tuotteen ekologisesta kestävyydestä. Yritys on myös tutkinut markkinoita ja tuote onkin löytänyt selkeän markkinaraon. Tuotteen tuotantoprosessi aina raaka-ainehankinnasta lähtien on suunniteltu todella ammattimaisesti. 

Paras palvelu: Onni-Nalle lastenhoitopalvelu NY 
Etu-Töölön lukio, Helsinki 

Yritys tarjoaa lastenhoitopalvelua.  

Tuomariston perustelut: Yrityksen palvelu on hyvin konseptoitu kokonaisuus, jossa korostuu palvelun käyttäjän paras ja luottamuksellisen asiakassuhteen rakentaminen, joka tuo rahalle vastinetta. Myyntitiimi oli iloinen ja pirteä, ja kohtaamisessa korostui tiimin innostus yrityksen toimintaan ja tarjoamaansa palveluun. Erityisesti tuomaristo vaikuttui siitä, että palvelussa korostui läsnäolo isolla L:llä. 

Paras palvelu -palkinnon jakoi Fennia. 

Paras myyntitiimi: Aito Muoti NY 
Etu-Töölön lukio, Helsinki 

Yritys kierrättää, kunnostaa ja myy käytettyjä vaatteita. 

Tuomariston perustelut: Tuomaristo kiittää yritystä läpinäkyvästä toiminnasta. Yritys osoittaa kierrätettyjen tuotteidensa hyödyllisyyden ja haluaa muuttaa mielikuvaa kierrätysvaatteista. Messuosasto oli selkeä kokonaisuus, ja yrittäjien pukeutuminen tuki yrityksen brändiä. Yrittäjien roolitus oli selkeä, ja kaikki puhalsivat yhteen hiileen. 

Paras myyntitiimi -palkinnon jakoi ELO. 

Paras messupiste: Saga UF 
Vamia, Vaasa 

Yritys on kirjoittanut ja kuvittanut lastenkirjan, jossa käsitellään tärkeitä aiheita, kuten diabetesta ja tasa-arvoa.  

Tuomariston perustelut: Yrityksen messupiste sisälsi monipuolisia elementtejä ja nivoutui hienoksi tarinalliseksi kokonaisuudeksi. Tuomaristoon teki vaikutuksen erityisesti tuotteen ja messupisteen vahva yhteys. Yksityiskohtiin oli kiinnitetty huomiota. Messupiste oli uniikki, erottui muista ja veti puoleensa. 

Erilliskilpailu – Paras myyntipuhe: Teesi NY 
Etelä-Tapiolan lukio, Espoo 

Irtoteeyritys korostaa kotimaisuutta suomalaisten makumaailmojen ja itse kerättyjen aineosien kautta. 

Tuomariston perustelut: Myyntipuheessa puhuteltiin kohderyhmää. Yrityksen myyntipuhe tarjosi yleisölle huumoria ja ratkaisun ongelmaan. Tuomaristo kiitti hyvää esiintymistaitoa. Myyntipuheessa koko paketti oli kunnossa! 

Paras myyntipuhe -palkinnon voittaja valittiin erillisen myyntipuhekilpailun osallistujien joukosta.

Paras myyntipuhe -palkinnon jakoi NY-alumnit (JA Alumni Finland ry), joka on itsenäinen, entisten NY-yrittäjien ylläpitämä yhdistys. 

Palkitut pikkuyritykset 

Yhdistyksen tapahtumassa palkittiin myös alakoululaisten pikkuyrityksiä. 

Vuoden paras Pikkuyritys: Maaginen varuste 
Laajalahden koulu, Espoo 

Yritys valmistaa keppihevostarvikkeita. 

Tuomariston perustelut: Tuomaristo kiitti erityisesti pikkuyrityksen suunnitelmallisuutta sekä käytännön toteutusta, mikä näkyi upeina tuotteina. 

Paras myyntipuhe: Liekki 
Hoiskon koulu, Alajärvi 

Yritys myy ylijäämäpuuta polttopuiksi ja soraa talven liukkaille keleille. Pikkuyritys on perustanut myös popup-kahvilan. 

Tuomariston perustelut: Yritys onnistui antamaan selkeän kehotteen toimia. 

Katso ja lataa kuvia

Katso ja lataa täältä finaaliin osallistuneiden yritysten kuvia ja tunnelmakuvia finaalitapahtumasta. 

Kuvat: Nuori Yrittäjyys ry / Eficic

Taustatietoa yhdistyksestä ja oppimisohjelmista 

Nuori Yrittäjyys ry tarjoaa maksuttomia oppimateriaaleja lasten ja nuorten yrittäjyys-, työelämä- sekä taloustaitojen oppimisen tueksi kaikille kouluasteille. Vuosi yrittäjänä -ohjelma on saatavilla yläkouluille, toisen asteen oppilaitoksille ja korkeakouluille. Pikkuyrittäjät-ohjelma on suunnattu erityisesti alakoulun 4.–6. luokilla opiskeleville lapsille.   

Lisätietoja:

Eveliina Linna
markkinointiviestinnän asiantuntija
Nuori Yrittäjyys ry
040 704 0085
eveliina@nuoriyrittajyys.fi