Digitaalinen materiaali / Alakoulu, Alakoulu, 4.–6. luokat

Materiaaleja hyvinvointi- ja demokratiakasvatukseen – Taloussankari Junior

Taloussankari Junior -peli opettaa lapsia tekemään kulutukseen ja rahaan liittyviä fiksuja valintoja. Tällä sivulla vinkkejä lisämateriaaleiksi, jolla voi puhua hyvinvoinnista ja demokratiasta alakoulussa.

Mikäli haluat käsitellä Taloussankari Juniorin teemoja kolmen 45 minuutin oppituntimateriaaliemme avulla, löydät ne tämän sivun alareunasta. Oppitunnit perustuvat opetussuunnitelmaan ja voit käyttää niitä myös osissa tai kokonaisina oppitunteina. 

 

Ehdotuksia oppitunneille:

 

Kantti kasvuun – oppitunteja hyvinvoinnista
Ihmisen henkistä ja sosiaalista hyvinvointia luodaan läpi elämän. Niiden peruspilareita ovat toimeen tuleminen oman itsen, muiden ihmisten ja koko ympäristön kanssa.

Koulun arjen sankarit – keskusteluaineisto ryhmähengestä ja kiusaamattomuudesta. Aineiston tarkoituksena on antaa opettajille työvälineitä hyvän ryhmähengen rakentamiseen ja kiusaamisen ehkäisemiseen.

Kyselypalvelut kouluille – Kolme maksutonta kyselytyökalua kouluille osallistavan toimintakulttuurin kehittämiseen.

Mun mieli – mielen hyvinvoinnin sovellus koululaisille
Maksuton mobiilisovellus esittää yksinkertaisia kysymyksiä arjen hyvinvoinnista, antaa palautetta ja kokoaa hyvinvointiyhteenvedon yksilölle ja ryhmälle.

Yks Kaks, toimimaan! Työkaluja yhteiskunnallisten teemojen käsittelyyn lapsilähtöisesti ja innostavilla työtavoilla. Materiaalin tehtävät sopivat parhaiten 4.–6. luokkien oppilaille.

Open työkalupakki.  Kaipaatko oppimateriaaleja tai vinkkejä ajatusten herättelyyn, tiedonetsintään tai tunteiden käsittelyyn? Tai ideointityökaluja, aktiviteetteja ja toimintamalleja? Poimi tästä tarpeisiisi sopivimmat työkalut!

Moraalimittari  | TV | Areena | yle.fi
Alakoululaisille suunnattuja, noin 20 min jaksoja moraalin eri osa-alueista: kohtuullisuus, anteeksianto, rohkeus, rehellisyys, reiluus, vastuu, maine, avoimuus, tahto, viisaus. Moraalimittari pyrkii vastaamaan kuinka meidän pitäisi elää ja miten muita ihmisiä pitäisi kohdella.

Kesto: Eri kestoja

Julkaisija/Tekijä: Useita julkaisijoita: OPH, MLL, Mieli, Opinkirjo, YLE

Julkaistu: 10/2021

Avainsanat: hyvinvointi, kiusaaminen, hyvinvointikysely, mieli, tunteet, ryhmähenki, demokratia, moraali