/ Blogi

Kesätöihin vai sittenkin yrittäjäksi?

Suurin osa nuorista 8.–9.-luokkalaisista ja toisen asteen opiskelijoista haluaa löytää kesätyön. Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin vuosittaisissa kyselyissä kesätöitä kertoo etsivänsä noin 70 prosenttia nuorista. Myös kesäyrittäjyys tarjoaa yhden keinon työllistyä.

Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin toimitusjohtaja Jenni Järvelä

Kirjoittaja: Jenni Järvelä

Kesätyö tuo nuorelle omaa rahaa ja raha tuo vapautta. Vapautta tehdä kesällä ystävien kanssa itselle mieluisia asioita, osallistua festareille tai säästää rahat vuoden varrelle. Vapautta vanhemmistakin, kun joka euroa ei tarvitse pyytää ja perustella. Osa nuorista on perheestä, jonka taloudellinen tilanne on heikko. Silloin kesätyö on ainoa keino saada omaa rahaa.

Nuorten työelämää kohtaan tuntema epävarmuus on viimeisen viiden vuoden aikana lisääntynyt. Kun aiemmin 82 prosenttia nuorista odotti innolla työelämää, niin vuonna 2023 näin tunsi enää 52 prosenttia nuorista. Myös usko siihen, että työelämästä löytyy itselle sopiva paikka on merkittävästi alentunut. Kolmannes nuorista pelkää, että tulevaisuuden työelämä on itselle liian raskasta.

Ykkössyy koettuun epävarmuuteen on pelko siitä, etteivät rahat tule riittämään. Lisäksi nuoria huoletti mm. se, ettei itselle sopivaa alaa ole löytynyt ja omien voimavarojen vähyys.

”Meillä aikuisilla mahdollisuus ja myös velvollisuus
hälventää nuoren työelämää kohtaan tuntemia pelkoja.”

Vaikka kesätöihin hakeudutaan ensisijaisesti rahan takia, on meillä aikuisilla mahdollisuus ja myös velvollisuus hälventää nuoren työelämää kohtaan tuntemia pelkoja. Ehkä voimme jopa auttaa nuorta tulevaisuuden ja itselle sopivan alan löytämisessä. Nuoren työelämästä saama ensikokemus voi olla käänteentekevä sen kannalta, onko työelämä jotakin, mitä ilolla odottaa vai kauhulla pelätä.

Yrittäjyyttä voi kokeilla kesäyrittäjyyssetelin avulla

Kun koronavuosina kesätöitä oli merkittävästi vähemmän tarjolla, aiempaa useampi mietti kesätyön vaihtoehtona kesäyrittäjyyttä. Kunnat tarjoavat kesätyöseteleitä, mutta myös kesäyrittäjyyssetelit ovat yleistyneet. Esimerkiksi Helsinki, Vantaa ja Tampere tarjoavat nuorille yrittäjille 300–400 euron suuruista seteliä. Ja kymmenet muut kunnat.

Potentiaalisia kesäyrittäjiä ovat erimerkiksi NYTin Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan osallistuneet nuoret. Tällä lukukaudella heitä on noin 5 000, mutta tavoitteenamme on, että vuonna 2027 Vuosi yrittäjänä -opinnot tehneitä olisi jo 10 000.

Jokaisessa peruskoulussa ja toisen asteen oppilaitoksessa tulisi olla mahdollisuus osallistua yrittäjyysohjelmaan. Kyselytutkimustemme mukaan nuorten kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan on kasvanut koko 2000-luvun. Vuonna 2023 peräti 40 prosenttia nuorista kertoi, että voisi toimia yrittäjänä. Vastataan tähän kiinnostukseen ja annetaan nuorille tekemällä oppimisen kautta mahdollisuus oivaltaa omista vahvuuksista, työelämätaidoista ja yrittäjyydestä.

Se voi johtaa kesäyrittäjyyteen tai yrittäjyyteen elämänurana. Parhaimmillaan se johtaa kuitenkin siihen, että meillä on nuoria, jotka odottavat innolla työelämää – oli se sitten millä alalla hyvänsä.

Kirjoittaja:

Jenni Järvelä
Nuorten NYTin toimitusjohtaja