Vuosi yrittäjänä -kurssi (VY) ja harjoitusyrittäjyys ovat nuorille mahdollisuus kokeilla yritystoimintaa turvallisesti ja ohjatusti, osana opintojaan. VY-yrittäjä saa toteuttaa omaa yritysideaansa, joka perustuu omiin kiinnostuksen kohteisiin ja osaamiseen. Vuosi yrittäjänä -oppimiskokonaisuus on tarjolla yläkouluille, toisen asteen oppilaitoksille ja korkeakouluille.
VY-yritys toimii oikealla rahalla ja myy tuotteitaan tai palveluitaan todellisille asiakkaille. Tämä lisää ohjelman vaikuttavuutta, kasvattaa opiskelijan motivaatiota ja tuo toimintaan aitoja liike-elämän elementtejä. Samalla opiskelijoita kannustetaan aktiivisiksi ja oma-aloitteisiksi.
Vapaaehtoisella on Vuosi yrittäjänä -kokonaisuudessa neuvonantajan rooli. Neuvonantajana tehtävänäsi on olla oma itsesi ja jakaa oppijoille kokemuksiasi yrittäjyydestä muutaman kerran ohjelman aikana. Yhteensä neuvonantajan odotetaan käyttävän tehtävään noin 5–10 tuntia lukuvuoden aikana.
VY-yrityksestä lyhyesti
- VY-yrityksen voi perustaa oppija, joka osallistuu Vuosi yrittäjänä -kurssille omassa oppilaitoksessaan.
- Oppimiskokonaisuus on suunnattu yläkouluille, toisen asteen oppilaitoksille sekä korkeakouluille.
- VY-yrityksen myynti on yleensä 100–10 000 euron välillä. VY-yrityksen liikevaihtoraja noudattelee arvonlisäverottoman vähäisen toiminnan rajaa, joka on tällä hetkellä 15 000 euroa.
- VY-yrityksestä saatu tuotto on opiskelijan henkilökohtaista tulonhankkimistoimintaa.
- VY-yritykselle on otettu Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin toimesta toiminnan vastuuvakuutus ja tuotevastuuvakuutus.
- VY-yritys ei ole virallinen yhtiömuoto eikä sillä ole Y-tunnusta.
Neuvonantajaksi VY-yritykselle?
VY-yritys etsii itselleen neuvonantajan, joka tukee ja sparraa yritystä sen toiminnassa. VY-yritys ei tarvitse yrittäjyyden yksityiskohdat tuntevaa asiantuntijaa, vaan henkilön, joka on kiinnostunut jakamaan kokemuksiaan yrittäjyydestä ja etsimään yhdessä vastauksia VY-yrityksen kysymyksiin. Neuvonantaja ei ole juridisesti vastuussa VY-yrityksen toiminnasta.
Neuvonantajan tehtävät
Neuvonantajan tehtäviin kuuluu esimerkiksi kuuntelu, ideoiden kommentointi, parannusehdotukset, mahdolliset kontaktit alueen toimijoihin sekä neuvot ja vinkit NY-yrityksen tuotannon, markkinoinnin ja myynnin kehittämiseksi. Keskustelemalla nuorten kanssa yrityksen toiminnasta huomaat ehkä oppivasi itsekin uusia asioita ja pääset sisälle sekä aloittavan yrityksen ongelmiin että nuorten kiinnostuksen kohteisiin.
Miksi ryhtyä neuvonantajaksi?
- Pääset seuraamaan nuoren kasvamista elämään ja yrittäjyyteen sekä olemaan mukana yrittäjyyden haasteissa ja onnistumisissa.
- Voit toimia aikuisena tukijana tulevaisuuden yrittäjille ja tekijöille.
- Saat ohjaus- ja mentorointikokemusta.
- Saat iloa, energiaa ja erilaista näkemystä nuorilta.
- Voit vahvistaa nuorten tulevaisuudenuskoa sekä itseluottamusta.
Sisältövinkkejä tapaamisiin
- Tutustuminen ja liikeidean kommentointi
- Liiketoimintasuunnitelma
- Yritys toiminnassa
- Kilpailut ja Uskalla Yrittää -tapahtumat
- Vuosikertomus ja VY-yrityksen lopettaminen
- Toiminnan arviointi ja palautekeskustelu
Neuvonantajan rooli voidaan hahmotella kahteen osaan: Ensimmäinen osa on liikeidean arviointi sekä pohdinta, onko idea toteuttamiskelpoinen. Pohdintaa voi tehdä esimerkiksi SWOT-perusteisesti: vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat. Toinen osa koskee asioita, joita yrittäjät eivät ehkä itse huomaa tai osaa ottaa huomioon. Mitä sinä näet, mitä he eivät? Miten voit avata omaa kokemustasi heille parhaiten?
Tutustu Vuosi yrittäjänä -ohjelman tutkimustuloksiin
Pitkäkestoinen yrittäjyyskasvatus vahvistaa työelämässä tarvittavia valmiuksia ja tukee samalla kaikkea oppimista. Tutkimus osoittaa selvästi, että taidot karttuvat tekemällä.
Yrittäjyyskasvatukseen osallistuneiden nuorten ja vertailuryhmän välillä ero monialaisessa osaamisessa, työelämävalmiuksissa ja opiskelumenestyksessä oli Suomessa selkeästi suurempi kuin muualla Euroopassa. Ja vaikka avaintaitojen (mm. suullinen viestintä, matemaattiset taidot, päätöksentekokyky) kehittäminen ei ole Vuosi yrittäjänä-oppimiskokonaisuuden päätarkoitus, Suomessa vaikutus oli selkeä. Esim. päätöksentekokyky vahvistuu merkittävästi laaja-alaisen oppimisen myötä.
Tutustu Vuosi yrittäjänä -kokonaisuuteen eri kouluasteille!
Vuosi yrittäjänä – yläkoulua
Vuosi yrittäjänä – toinen aste
Vuosi yrittäjänä – korkea-aste