”Tässä yhdistyy kiinnostavasti koko kestävän kehityksen kokonaisuus ilman tuputtamista. Elämä kokonaisuutena ja yksilön suhde koko maailmaan tulee hauskasti ja konkreettisesti esiin”, Kaskinen iloitsee pelattuaan tovin Taloussankari Junioria. Mobiilipelin ympärille rakennettu oppimiskokonaisuus perustuu TATin pedagogisiin tavoitteisiin, joiden taustalla on perusopetuksen opetussuunnitelma. Oppimiskokonaisuus vastaa useisiin opetussuunnitelman laaja-alaisiin tavoitteisiin, minkä lisäksi siinä on huomioitu oppiainekohtaisia sisältöjä ja tavoitteita.
Kaskisen mukaan nuorten polvien ymmärrys luonnonvarojen ja resurssien rajallisuudesta on jo nyt varsin eri kuin aiemmilla sukupolvilla. Hänen mukaansa nuoret elävät hyvin erilaisessa todellisuudessa suhteessa vanhempiinsa. Taloussankari Juniorin oppimiskokonaisuudessa tulee tutuksi käsitteet, kuten mikromuovi, uusiutuvat luonnonvarat ja kestävä kehitys.
Ilmastonmuutoksen uhka on suuri, mutta myös yhteiskunnalliset muutokset ovat mittavia, uusia ratkaisuja tulee jatkuvasti ja kuluttajien muutos on näkyvää.
Pelin aikana oppilaalle syntyy käsitys siitä, kuinka maapallo on kokonaisuus, johon vaikuttaa jokainen valinta. Henkilökohtaisten rahataitojen opettelu kytketään kestävään kehitykseen konkreettisin ja hauskoin esimerkein. Eväiden pakkaaminen kotona mukaan on sekä lompakolle että planeetalle parempi vaihtoehto kuin kaupungilla ostettava muovikääreinen eväsleipä.
Entä mitä kouluissa voidaan tehdä kestävämmän tulevaisuuden hyväksi? Yhtenä tärkeänä huomiona Kaskinen nostaa opin siitä, että ihmisten teoilla eri puolilla maailmaa on samanlainen vaikutus. Yhden suomalaisen ja yhden kiinalaisen tekemiset ovat täsmälleen yhtä arvokkaita. Kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen ilmiöt ovat todellisuutta sekä Helsingissä että Pekingissä.
”Ilmastonmuutoksen uhka on suuri, mutta myös yhteiskunnalliset muutokset ovat mittavia, uusia ratkaisuja tulee jatkuvasti ja kuluttajien muutos on näkyvää”, Kaskinen päättää.
Taloussankari Junior on osa TATin palvelupolkua, joka tarjoaa koko oppivelvollisuuden läpi opettajalle valmiita materiaaleja. Teemat käsittelevät taloutta, työelämää ja yrittäjyyttä ajankohtaisista ja tulevaisuuteen katsovista näkökulmista.