
Kesätyöaikeet ovat yleistyneet kaikilla kouluasteilla, erityisesti yläkoululaisilla ja ammattioppilaitosten opiskelijoilla, joiden kiinnostus on kasvanut noin 10 prosenttiyksikköä vuodesta 2021. Tytöt (77 %) ja lukiolaiset (83 %) ovat kaikkein innokkaimpia hakijoita. Myös yrittäjyydestä kiinnostuneet nuoret suhtautuvat positiivisesti kesätöiden hakemiseen.
Kesätöihin hakeutuminen 2025 – Kuinka moni nuori oli hakeutumassa kesätöihin
Perhetausta ja usko omiin kykyihin vaikuttavat
Nuorten taustat ja asenteet vaikuttavat merkittävästi kesätyöintoon. Ne, joiden molemmat vanhemmat käyvät töissä, hakevat kesätöitä keskimääräistä useammin (76 %). Lisäksi nuoren myönteinen suhtautuminen työelämään ja usko omiin kykyihin ennustavat kesätyöhön hakeutumista.
Kesätöihin hakevien osuus on pienempi niiden joukossa, joiden vanhemmat eivät käy töissä (näistä 66 % aikoo hakea) sekä niillä vastaajilla, jotka eivät tiedä vanhempiensa työtilanteesta (näistä kesätyötä aikoo hakea 64 %). Vastaajat, jotka ilmoittivat sukupuolekseen muu, hakevat kesätöitä myös selvästi vähemmän eli heistä 60 % aikoi hakea töitä.
Alueellisia eroja kesätyöintoon
Kesätyöhalukkuudessa näkyy alueellisia eroja. Innokkaimmin kesätöihin hakeudutaan Länsi-Suomessa, jossa 85 % nuorista aikoo hakea kesätöitä. Toinen aktiivisimpiin lukeutuva alue on Itä-Suomi, jossa kesätyöintoa löytyy noin 81 % nuorista.
Alla prosenttiosuudet alueittain sen mukaan, kuinka moni on hakeutumassa kesätöihin:
- Länsi-Suomi: 85 %
- Itä-Suomi: 81 %
- Keski-Suomi: 79 %
- Pohjois-Suomi: 77 %
- Savo: 75 %
- Varsinais-Suomi: 73 %
- Uusimaa: 71 %
- Pirkanmaa: 69 %
Vaihtoehtona myös kesäyrittäjyys
Jos palkkatyötä ei löydy, vaihtoehtoja on silti olemassa. NYT Nuorten tulevaisuusraportin mukaan yrittäjyys kiinnostaa yhä useampaa nuorta: Kyselyn mukaan vuonna 2024 peräti 45 % nuorista kertoi, että voisi toimia yrittäjänä. Tähän tarjoaa tukea esimerkiksi NYTin Kesäyrittäjyysmalli, jonka avulla nuoret voivat työllistää itsensä jatkamalla lukuvuoden ja Vuosi yrittäjänä -ohjelman aikana perustettua NYT-yritystään tai aloittamalla aivan uuden kesäyrityksen. Osa kaupungeista ja kunnista tarjoaa myös kesäyrittäjyysseteliä, jonka avulla nuoret voivat kokeilla yrittäjyyttä ja työllistää itsensä.
Tietoa kyselytutkimuksesta
Vuoden 2025 NYT Nuorten tulevaisuusraportin kyselyyn vastasi 4 863 nuorta yläkoulusta ja toiselta asteelta. Vastaajista 64 % oli yläkoulusta, 19 % lukiosta ja 17 % ammatillisesta oppilaitoksesta. Nuorten NYT teetti kyselyn yhteistyössä LähiTapiolan kanssa. Kyselyn toteutti Taloustutkimus alkuvuodesta 2025.
Tulevaisuusraportin seuraavat tulokset nuorten ajatuksista työelämää kohtaan ja mitkä alat koetaan kiinnostaviksi julkaistaan tiistaina 21.5.2025. Tulosten julkaisua voi seurata etälähetyksenä klo 13-14.30 ja materiaalit löytyvät sivulta nuortennyt.fi/tulevaisuusraportti
Lisätietoja:
Riikka Ahonvala
Asiantuntija, nuorten työelämäosaaminen
riikka.ahonvala@nuortennyt.fi
050 5242 568
Kaisa Huikuri
Viestintäjohtaja
kaisa.huikuri@nuortennyt.fi
045 7734 9347