/ Vuosi yrittäjänä

Jemina Koponen: Lukion yrittäjyysopinnoista uusia taitoja ja ystäviä

"Ihminen on onnellisimmillaan, kun voi olla oma itsensä ja tehdä itselleen luontevia asioita”, pohtii 17-vuotias lukiolainen ja NYT-alumni Jemina Koponen. Tähän kiteytyy myös Jeminan ja hänen ystäviensä perustaman Aito Muoti -yrityksen idea. Yrittäjyysopinnot lukiossa ovat tarjonneet nuorelle tärkeitä oivalluksia, arvokkaita taitoja ja uusia verkostoja.

NYT-lähettiläs Jemina Koponen

Peruskoulun jälkeen Lohjalta kotoisin oleva Jemina Koponen päätti hakea opiskelemaan lukioon Helsinkiin. Yrittäjäisän tytär oli saanut hyvän kuvan yrittäjyydestä, ja Etu-Töölön lukion sijainti, uudet mahdollisuudet sekä yrittäjyyspainotus houkuttelivat nuorta hakeutumaan opiskelijaksi. Nyt valoisa toisen vuoden lukio-opiskelija asuu Helsingissä ja pyörittää ystäviensä kanssa vastuulliseen muotiin erikoistunutta yritystä.

Heti ensimmäisenä lukiosyksynään Jemina osallistui suunnittelemalle Vuosi yrittäjänä -kurssille. Hän ei tuntenut koulusta vielä ketään, mutta halusi kokeilla, millaista yrittäminen voisi olla. Ensimmäisellä tunnilla löytyikin heti joukko uusia ystäviä, jotka jakoivat nuoren kiinnostuksen muotiin.

”Tämä oli toinen koulupäivä lukiossa, ja meillä lähti heti ideointi käyntiin. Meistä yrittäjyyskurssin porukasta on tullut sittemmin ihan parhaita kavereita. On ollut ihana kokea yrittäjyyspolku heidän kanssaan.”

Yhteisestä kiinnostuksesta yritykseksi

Vuosi yrittäjänä -kurssilla opiskelijat saivat ohjeeksi jalostaa valmista liikeideaa entistä paremmaksi tai keksiä jotain aivan uutta. Jemina ja ystävänsä Matias Merivirta, Nietos Huhtala ja Samu Lindholm päättivät perustaa verkossa toimivan kirpputoriyrityksen. Syntyi Aito Muoti, joka jälleenmyy lahjoitettuja vaatteita. Yrityksen liikeidea on sittemmin laajentunut myös muun muassa vaatteiden tuunaamiseen, ja mukaan on liittynyt myös uusi jäsen, Sanni Annala.

Aito Muoti NY Uskalla Yrittää 2023
Aito Muoti -yrityksen perustajajäsenet Nietos Huhtala (vasemmalla), Samu Lindholm, Jemina Koponen ja Matias Merivirta Uskalla Yrittää -finaalissa keväällä 2023.

”Yrityksellämme ei ollut alkuun kovin selkeitä tavoitteita, vaan tärkeintä oli tehdä yhdessä asioita, joista tykkäämme. Sisäinen motivaatio ja hyvä tiimihenki johtivat kuitenkin siihen, että aloimme todella panostaa yritykseen. Emme pitäneet kiirettä, vaan halusimme ottaa kaiken irti opetuksesta ja rakentaa yritykselle vahvan pohjan.”

NYT-alumni kokee tämän olleen hyvä päätös. Vaikka itse kurssi kesti yhden lukuvuoden, jatkaa Aito Muoti edelleen toimintaansa. Nuoret yrittäjät työskentelevät aktiivisesti koulun ohella, ja tavoitteena on perustaa osakeyhtiö vuoden vaihteessa. Pidemmällekin kantavia tavoitteita on, muun muassa oma kivijalkamyymälä viiden vuoden kuluttua.

Arvokkaita oppeja ja oivalluksia

Jemina kokee yrittäjyyskurssin opettaneen valtavasti paitsi työelämätaitoja, myös muita tarpeellisia taitoja, kuten itseilmaisua, ongelmanratkaisutaitoja ja paineensietokykyä. Vuosi yrittäjänä -kurssi on tuonut lukio-opintoihin käytännönläheisyyttä ja tarjonnut mahdollisuuksia tutustua erilaisiin yrityksiin, kohdata eri alojen ammattilaisia ja kuulla erilaisista urapoluista. Yrittäjyyden myötä nuori on ymmärtänyt, ettei ole pakko kulkea vain yhtä polkua:

”Luulin aiemmin, että minun pitää mennä yhteen ammattiin ja pysyä siinä koko loppuelämä. Vuosi yrittäjänä -kurssilla tajusin, ettei näin ole. Voin tehdä monenlaista itseäni kiinnostavaa ja työllistyä niiden kautta. Kun uskaltaa olla oma itsensä, löytää myös ympärilleen ihmisiä, jotka jakavat samat mielenkiinnonkohteet.”

Yrittäjyys on tuonut Jeminalle uusia verkostoja ja samanhenkisiä ystäviä ulkomaita myöten. Lukiolainen on päässyt osallistumaan erilaisiin tapahtumiin sekä Suomessa että ulkomailla ja niittämään palkintoja Suomen suurimmassa nuorten Uskalla Yrittää -yrittäjyyskilpailussa. Nykyisin hän toimii myös NYT-lähettiläänä ja vierailee kouluissa rohkaisemassa muita nuoria yrittäjyysopintoihin ja uskomaan omiin unelmiinsa.

”Kaikki nuoret eivät näe selkeästi ympärillään olevia mahdollisuuksia tai uskalla seurata omaa polkuaan. Olen kokenut sen itsekin. Lähettiläänä haluan kertoa nuorille, että on olemassa monenlaisia vaihtoehtoja.”

 

Teksti on julkaistu alun perin Opintomaailma-lehdessä 11/2023.

Jemina Koposen ja ystäviensä yritys Aito Muoti NY ansaitsi keväällä 2023 vuoden parhaimman myyntitiimin palkinnon Uskalla Yrittää -finaalissa, jonka Nuorten yrittäjyys ja talous NYT järjestää osana Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa. Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa nuoret perustavat harjoitusyrityksen ja opiskelevat monipuolisesti yrittäjyys- ja työelämätaitoja.

Kirjoittanut:

Eveliina Linna

Eveliina Linna

Viestinnän asiantuntija

eveliina.linna@nuortennyt.fi

040 7040 085