
Nuorten yrittäjyys ja talous NYT hakee toisen asteen oppilaitoksia mukaan lukuvuonna 2025–2026 toteutettavaan Central Baltic Young Entrepreneurs (CBYE) -hankkeeseen. Ohjelma tarjoaa valituille opiskelijoille mahdollisuuden lisätä yrittäjämäistä asennetta ja kehittää työelämä- ja johtajuustaitoja kansainvälisessä ympäristössä yhteistyössä Viron ja Latvian toimijoiden kanssa.
Mikä on CBYE?
CBYE-hanke tukee nuorten yrittäjyystaitojen kehittymistä ja tarjoaa sparrausta oman NYT-yrityksen toimintaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa oleville. Hankkeen lukuvuoteen kuuluu osallistuminen neljään kansainväliseen tapahtumaan, joiden aikana nuoret pääsevät eri maissa yhteisiin messutapahtumiin, työpajoihin sekä Job Shadow -päiviin kansainvälisissä yrityksissä. Hankkeen verkkosivut löytyvät täältä.
Kenelle?
Etsimme viittä toisen asteen oppilaitosta Suomesta Central Baltic -rahoituksen alueelta. Näitä ovat seuraavat Suomen maakunnat:
- Uusimaa
- Varsinais-Suomi
- Satakunta
- Pirkanmaa
- Kanta-Häme
- Päijät-Häme
- Kymenlaakso
- Etelä-Karjala
- Etelä-Savo
- Ahvenanmaa
Jokaisesta mukaan valittavasta oppilaitoksesta hankkeeseen on mahdollisuus osallistua 4–7 opiskelijaa ja 1 opettaja. Ilmoita hakemuksessa, montako opiskelijaa teiltä osallistuisi. Ohjelmaan osallistuvien opiskelijoiden tulee osallistua Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan ja perustaa NYT-yritys lukuvuoden 2025–2026 aikana. Oppilaitos tekee osallistujavalinnat omista opiskelijoistaan.
Mitä osallistuminen vaatii?
Valittujen oppilaitosten ja osallistujien tulee sitoutua:
- valitsemaan mukaan osallistujat, jotka voivat olla läsnä kaikissa hankkeen tapahtumissa ja koulutuksissa koko lukuvuoden ajan
- samojen opiskelijoiden mukanaoloon koko lukuvuoden ajan
- osallistumaan myös etäyhteyksin toteutettaviin Teams-koulutuksiin ja tapaamisiin (2–3 kpl / lukuvuosi)
- noudattamaan sovittuja aikatauluja ja palauttamaan pyydetyt tehtävät määräaikaan mennessä
- työskentelykieli on englanti, joten kohtalainen englannin kielen taito on mielekkään osallistumisen kannalta suotavaa, mutta tärkeintä on rohkeus osallistua ja puhua englantia
- huomioimaan mahdolliset päällekkäisyydet esim. vanhojen tanssien kanssa opiskelijavalintoja tehtäessä
Opettajan rooli
Opettaja toimii ryhmän vastuuhenkilönä matkoilla ja vastaa opiskelijaryhmän koordinoinnista koko lukuvuoden ajan. On tärkeää, että valittava opiskelijaryhmä on sellainen, jonka osalta yksi opettaja voi vastata osallistumisesta koko hankkeen ajan.
Kustannukset ja käytännöt
- Hanke kattaa matkakulut lentokentältä (Helsinki tai Tampere matkajärjestelyistä riippuen), tai Helsingin satamasta eteenpäin, sekä majoitukset ulkomaan tapahtumiin ja tapahtumien ohjelman. Myös ruokailut (lounas ja päivällinen) matkojen aikana sisältyy hankkeen vastuisiin.
- Oppilaitokset vastaavat matkustamisesta kotipaikkakunnalta Helsinki/Tampereen lähtöpaikkaan (laiva/lento).
- Hanke ei kata matkavakuutusta. Huom! Oppilaitoksen tulee huolehtia siitä, että kaikilla opiskelijoilla on vakuutus, joka kattaa myös matkan peruuntumisen.
- Peruuntumistilanteissa opiskelijan tulee esittää lääkärintodistus, jonka avulla oppilaitos hakee korvausta omasta vakuutuksestaan.
Ohjelman alustavat matkustusajankohdat ovat:
- Kick-off -tapahtuma: Suomi, 12.–14.11.2025
- Tapaaminen 2: Viro, 13.–14.2.2026
- Tapaaminen 3: Latvia, 24.–25.3.2026
- Lukuvuoden päätöstapaaminen: Suomi, 13.–14.5.2026
Tämän lisäksi sovitaan 2–3 online-tapaamista lukuvuoden aikana.
Muutokset aikatauluun mahdollisia, pidätämme oikeudet muutoksiin.
Hakeminen
Hae mukaan vapaamuotoisella, enintään 1 sivun mittaisella hakemuksella 30.8.2025 mennessä. Hakemuksessa tulee perustella oppilaitoksenne sitoutuminen hankkeeseen ja kertoa, miksi juuri teidän koulunne olisi sopiva valinta ohjelmaan. Osallistuvat oppilaitokset valitaan hakemusten sekä mahdollisen haastattelujen avulla.
Hakemukset toimitetaan osoitteeseen noora.bergroth@nuortennyt.fi. Valinnat ilmoitetaan 10.9. mennessä.
Huom! CBYE-hankkeen osallistujavalinnassa etusijalla ovat opiskelijat, joilla on rajoitetummat mahdollisuudet osallistua kansainvälisiin ohjelmiin. Erityisesti kannustamme mukaan opiskelijoita, joilla on pakolaistausta tai jotka kuuluvat muuten yhteiskunnallisesti heikommassa asemassa oleviin ryhmiin. Tavoitteena on tarjota tasa-arvoisia mahdollisuuksia yrittäjyyteen ja kansainvälistymiseen.
Lisätiedot:
