/ Blogi, Taloustaidot

Hyvät taloustaidot voivat vähentää nuorten työelämähuolia

Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin toimitusjohtaja Jenni Järvelä

Nuoret tuntevat yhä enemmän epävarmuutta tulevaisuuden työelämää kohtaan, kertoo NYT Nuorten tulevaisuusraportti (2024). Raportin mukaan suurin syy epävarmuuteen on pelko siitä, riittävätkö rahat tulevaisuudessa. Omaa taloutta koskeva pelko on ymmärrettävä, mutta onneksi sen hälventämiseen on keinoja, toteaa NYTin toimitusjohtaja Jenni Järvelä blogissa. 

NYT Nuorten tulevaisuusraportin mukaan osa yläkoululaisista ja toisen asteen opiskelijoista on huolissaan tulevatko he ansaitsemaan tarpeeksi tai hallitsevatko rahankäyttöään riittävällä tavalla. Huoli on ymmärrettävä, sillä työelämästä ja taloudesta kerrotaan paljon huolestuttavia asioita. Muutaman vuoden ajan on seurattu nousevia korkoja, kasvavaa inflaatiota, suuria sähkölaskuja ja kohoavia ruokakorien hintoja. Viime aikoina nämä käppyrät ovat olleet laskussa, mutta toisaalta on luettu muutosneuvotteluista, Suomen talouden takkuamisesta, Trumpin valtaannousun vaikutuksesta tulleihin ja vientiyritysten tilanteeseen. Uutisissa ja maailman tilanteessa on paljon huolta.

 

Suomesta taloustaitojen mallimaa

Lasten ja nuorten talouteen liittyviä huolia voidaan ennaltaehkäistä hyvillä taloustaidoilla ja ymmärryksellä taloudesta. Suomella on kansallinen talousosaamisen strategia, jonka tavoitteena on, että suomaisilla on maailman parhaat taloustaidot vuoteen 2030 mennessä.  

Nuorten osalta Suomi on jo lähellä maailman kärkeä. Vuonna 2018 kerätyn talouden Pisa-tutkimuksen perusteella suomalaisten nuorten taloustaidot olivat OECD-maiden toiseksi parhaat heti Viron jälkeen.  

Voidaankin ajatella, että meillä on tehty monia asioita oikein talousopetuksen osalta. Suomessa on korkeasti koulutetut opettajat ja kouluopetuksella on myös Pisan perusteella ollut suuri merkitys talousosaamiseen.  

Myös Nuorten NYTin Yrityskylä-toiminta on jo 15 vuoden ajan ollut tärkeä osa monen koululaisen opintoja ja nykyisin Yrityskylämme tavoittaa yli 90 prosenttia kaikista 6.- ja 9.-luokkalaisista. Yrityskylän oppitunnit ja roolikokemukseen perustuva oppiminen lisäävät tutkitusti lasten ja nuorten talousosaamista ja myönteisiä työelämäasenteita.

 

Taloustaitojen oppimiseen on monia tapoja

Me NYTissä haluamme edistää kansallisen talousosaamisen strategian tärkeää tavoitetta. Vaikka suomalaisten lasten ja nuorten taloustaidot eivät kalpene kansainvälisessä vertailussa, haasteena ovat nuorten väliset erot talousosaamisessa. Taloustaidot ovat yhteydessä kodin koettuun varallisuuteen sekä vanhempien koulutukseen. Emme saa tuudittautua siihen, että työ olisi tehty.  

On muistettava, että myös talouden toimintaympäristö on monimutkaisempi kuin 20 vuotta sitten. Käteinen raha on kadonnut, kulutusta voi olla vaikeampi hahmottaa ja nuorille kohdennetaan sosiaalisessa mediassa kuluttamiseen liittyvää mainontaa. Toisaalta nuoret ovat myös aiempaa kiinnostuneempia sijoittamisesta ja opittavaa on senkin vuoksi aiempaa enemmän.  

Me NYTissä pidämmekin tärkeänä, että lapset ja nuoret oppivat taloustaitoja eri vaiheissa koulutaivaltaan ja että oppimisen tapoja on monia – pelillisyydestä yritystoiminnan suunnitteluun. Tässä esimerkkejä oppimisen sisällöistämme:    

  • Kuudesluokkalaiset käyvät Yrityskylä-oppitunnit koulussa, toimivat pienoisyhteiskunnassa eri ammateissa, harjoittavat sivutoimista yrittäjyyttä, saavat palkkaa, käyttävät palkkaa, maksavat veroja ja äänestävät verorahojen käytöstä.
  • 9.-luokkalaiset kisaavat Yrityskylä Yläkoulussa globaalin talouden peliareenalla. Päivän aikana lasketaan hinnat, tavoitellaan voittoa, tehdään kauppaa, täytetään osavuosikatsausta ja reagoidaan yllättäviin pelitapahtumiin kuten finanssikriisiin.  

NYTin toiminnan mahdollistavat kuluvana lukuvuonna 266 kuntaa, lähes 200 yrityskumppania, eri toimialat, yrittäjälahjoittajat ja kymmenet säätiöt. Näin ollen kansallisen talousosaamisen strategian edistämiseen osallistuu kanssamme lähes 500 toimijaa, jotka tukevat työtämme lasten ja nuorten hyväksi.

 

Kirjoittaja:

Jenni Järvelä, toimitusjohtaja

Nuorten yrittäjyys ja talous NYT