HANKKEET
Nuorten yrittäjyys ja talous NYT on mukana kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa nuorten työelämä-, yrittäjyys- ja taloustaitojen vahvistamiseksi.
DigiConsumers – nuorten taloustaitojen edistäminen digitalisoituvassa kulutusyhteiskunnassa
DigiConsumers on monitieteellinen tutkimushanke, jossa etsitään ratkaisuja 13–25-vuotiaiden nuorten talousosaamisen ja kulutustaitojen parantamiseen erityisesti digiympäristöissä.
Nuorten kuluttamiseen ja taloudelliseen käyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä on tutkittu paljon eri tieteenaloilla, mutta tieto on hajanaista eikä kuluttamisen digitalisoitumisen vaikutuksia kuluttajaksi oppimiseen tunneta vielä kunnolla. Hanke toteutetaan vuosina 2019–2025.
Rahoittajana on Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN). Jyväskylän yliopiston johtamassa konsortiossa ovat mukana Helsingin yliopisto, Vaasan yliopisto, Pellervon taloustutkimus PTT sekä Nuorten yrittäjyys ja talous NYT.
Lisätietoja: eija.seppanen@nuortennyt.fi
Taidolla tulevaisuuteen! -hanke
Taidolla tulevaisuuteen! -hankkeen tavoitteena on päivittää sekä vahvistaa opettajien yrittäjyyskasvatusosaamista siten, että he tiedostavat yrittäjyyskasvatuksen ja opetussuunnitelman yhteyden sekä motivoituvat hyödyntämään yrittäjyyskasvatuksen materiaaleja sekä pedagogiikkaa monipuolisesti osana omaa opetustyötään.
Kaksivuotinen Taidolla tulevaisuuteen! -hanke toteutetaan kahden keskeisen yrittäjyyskasvatuksen toimijan yhteistyönä (Nuorten yrittäjyys ja talous NYT ja Suomen Yrittäjät), jotta varmistetaan työtapojen ja oppimateriaalien monipuolisuus ja opettajille valinnan mahdollisuus.
Hankkeen aikana luodaan VESO-koulutuksen konsepti, joka toimii eri kokoisten kuntien yrittäjyyskasvatuksen VESO-koulutusten mallina. Konsepti kehitetään yhdessä kumppanikuntien ja -koulujen kanssa, heidän tarpeensa ja toiveensa huomioiden, asiakaslähtöisesti.
CBYE (Central Baltic Young Entrepreneurs)
Central Baltic Young Entrepreneurs (lyhennettynä CBYE) -projekti tuo yhteen nuoria Suomesta, Virosta ja Latviasta. Hankkeen tavoitteena on opettaa heille kansainvälistä yrittäjyyttä, sekä kehittää ja pilotoida yrittäjyyteen ja työelämään liittyvää oppimateriaalia.
Yrittäjämäisen asenteen muodostamisen lisäksi opiskelijat oppivat projektin aikana mm. kulttuurieroista, työskentelystä monikansallisissa tiimeissä, työskentelykulttuureista Itämeren maissa, kommunikoinnista eri asiakkaiden kanssa, ideoiden ja tuotteiden esittelystä, ongelmanratkaisusta, johtamisesta, virtuaalikokousten järjestämisestä, markkinoinnista, liiketoimintaetiikasta sekä tulevaisuuden työelämätaidoista.
Projekti kestää kolme lukuvuotta (vuoteen 2026 asti), ja joka vuosi noin 100 opiskelijaa osallistuu jokaisessa kolmessa osallistujamaassa vuoron perään järjestettäviin tapahtumiin, toistensa kanssa työskennellen. Tapahtumat sisältävät luentoja, työpajoja, Job Shadow -päiviä ja messutapahtumia. Koko lukuvuoden ajan, osallistujat työstävät projektissa oppimiaan tietoja ja taitoja omassa NYT-yrityksessään Vuosi yrittäjänä -ohjelman kautta. Projektin osallistujat vaihtuvat lukuvuosittain.
Lisätietoja: noora.bergroth@nuortennyt.fi
(Girls) Go Circular
Go Circular –hanke tukee opiskelijoita kehittämään digitaalisia taitojaan samalla, kun oppivat kiertotaloudesta ja löytävät ratkaisuja kestävään tulevaisuuteen. Hankkeessa on kehitetty Moodle-pohjainen digitaalinen oppimateriaali. Opetusmenetelmä perustuu oppimiseen tekemällä, jossa opiskelijat osallistuvat haastepohjaisiin tehtäviin, kuten sovelluksen mallin luomiseen, tuotteen prototyypin kehittämiseen tai liiketoimintamallin suunnitteluun.
Euroopan Innovaatio- ja teknologiainstituutti (EIT) koordinoi Euroopan komission tuella Euroopan laajuista Girls Go Circular -hanketta, jossa Nuorten NYTin kattojärjestö Junior Achievement (JA) Europe on osatoteuttajana. Aloite hankkeeseen on syntynyt STEM-alojen sukupuolittuneisuudesta, joka näkyy myös Suomessa: vain 17 % naisista/tytöistä aloittaa STEM-alojen opiskelun. Miehillä/pojilla vastaava luku on 56 % (OECD / 10.9.2024).
Suomessa hankkeen nimenä käytetään muotoa Go Circular, koska itse oppimateriaali ei ole suunnattu sukupuolen mukaan vaan kaikki ovat tervetulleita käyttämään sitä.
Lisätietoja: noora.bergroth@nuortennyt.fi