/ Uratarina

Yrittäjyyskasvatuksen asiantuntija Maija Silvo: ”Työssäni saan kohdata ihmisiä ja luoda paikkoja keskustelulle”

Maija Silvo toimii Nuorten NYTissä yrittäjyyskasvatuksen ja koulutuspalveluiden asiantuntijana Uudenmaan alueella. Iloinen ja innostuva kasvatustieteiden maisteri nauttii kohtaamisista ihmisten kanssa ja työstään lasten ja nuorten hyväksi.

NYTin Maija Silvo keltaista taustakuvaa vasten.

Urapolkua unelmahommiin

Kokenut asiantuntija on ehtinyt lähes kymmenen vuoden aikana työskennellä useissa erilaisissa tehtävissä organisaation sisällä:

”Päädyin alun perin Yrityskylä Espooseen vastuuohjaajaksi syksyllä 2014, kun etsin kasvatustieteen opintojeni oheen hauskaa osa-aikaduunia. Vajaa kaksi vuotta myöhemmin pääsin mukaan Yrityskylän kesäleiriprojektiin projektikoordinaattoriksi, ja syksyllä 2016 valmistuttuani yliopistosta jatkoin töitä juuri syntyneen Yrityskylä Yläkoulun aluekoordinaattorina Vantaalla”, Maija kertoo uransa alkuvaiheista.

”Erinäisten käänteiden jälkeen päädyin syksyllä 2017 takaisin ”kotikyläni” Espoon aluekoordinaattoriksi ja viihdyin tässä ihanassa ja haastavassa työssä viisi vuotta. Pari vuotta sitten organisaatiomuutoksemme yhteydessä löysin tieni nykyiseen työtehtävänääni yrittäjyyskasvatuksen ja koulutuspalvelujen asiantuntijaksi kehittämään erityisesti verkosto-osaamistani.”

”Haaveilin pienenä opettajan ammatista. Aika lähelle olen päässyt”, Maija nauraa.

Sidosryhmäyhteistyötä ja osaamisen kehittämistä

Yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijat toimivat sillanrakentajina koulujen ja työelämän välillä, esittelevät NYTin oppimiskokonaisuuksia ja kouluttavat opettajia niiden käyttöön. Monipuolinen työnkuva sisältää markkinointia, sisällöntuotantoa ja vaikuttamistyötä yhdessä eri sidosryhmien kanssa:

”Tällä hetkellä suunnittelen tulevan syksyn tilaisuuksia ja tapahtumia Uudenmaan opettajille, opoille ja rehtoreille. Pidän työssäni erityisesti siitä, että saan kohdata erilaisia ihmisiä ja luoda paikkoja yhteiselle keskustelulle tärkeiden teemojen äärellä”, Maija iloitsee.

Monipuolinen työ vaatii asiantuntijalta monipuolista pedagogista osaamista ja sosiaalisia taitoja:

”Työssä tarvitaan kokonaisuuksien hallintaa, hyviä vuorovaikutus- ja tiimityöskentelytaitoja sekä kykyä reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Esiintymistaidot, sujuva suullinen ja kirjallinen viestintä sekä pedagoginen osaaminen ovat myös todella tärkeitä”, Maija luettelee.

Inspiraatiota nuorilta nuorille

Yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijan työpöydällä on myös oman alueensa Uskalla Yrittää -tapahtuman järjestäminen ja alueen lähettilästoiminnan koordinointi:

”Mahtava uusi juttu omassa työssäni on päästä tekemään yhteistyötä nuorten NYT-lähettiläidemme kanssa. On etuoikeus työskennellä näiden taitavien, innostavien ja sydämellisten nuorten kanssa ja kuulla heidän inspiroivia yrittäjätarinoitaan. Minun tehtävänäni on koordinoida oman alueeni lähettilästoimintaa, eli huolehtia lähettiläät oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, ja tietysti kannustaa ja tukea.

Tämän kevään ikimuistoisimpia hetkiä ovat olleet ne hetket, kun olen saanut vierailla lähettiläidemme kanssa kouluilla ja nähdä, miten nuori yleisö ja opettajat keskittyvät kuuntelemaan ja haluavat lopuksi omilla kysymyksillään tietää vielä lisää lähettilään kokemuksista, vinkeistä ja tulevaisuuden suunnitelmista. Nämä hetket ovat täynnä yhteistä uteliaisuutta, innostusta ja ymmärrystä.”

Yhdenvertaisuutta ja yhteishenkeä

NYTin aluetiimi toimii ympäri Suomen, ja asiantuntijat vastaavat palvelupolun jalkauttamisesta alueensa peruskouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin:

”Haluan omalla työpanoksellani varmistaa, että jokainen lapsi ja nuori taustasta riippumatta pääsee oppimaan työelämä-, talous- sekä yrittäjyystaitoja yhdenvertaisesti. Minulle on myös tärkeää, että työyhteisössämme kohdellaan kaikkia yhdenvertaisesti”, Maija pohtii NYTin arvoja.

NYTin työyhteisössä asiantuntijan mielestä parasta ovatkin välittävät kollegat ja hyvä yhteishenki:

”Minulla on maailman kivoimmat työkaverit, jotka aidosti välittävät ja auttavat. Tästä olen tosi kiitollinen.”

”Piristystä arkeen tuovat hauskat meemit ja gifit, joita jaamme työkamujeni kesken toisillemme. Osalla työkavereistani on supertaito löytää kuvaava gif tilanteeseen kuin tilanteeseen”, Maija nauraa.

Liikuntaa ja arjen ihmeitä

”Vapaa-aikani hurahtaa perheen kanssa puuhaillessa ja liikunnan parissa. Meillä pyörii kotona miehen ja koiran lisäksi puolitoistavuotias taapero, jonka hetkessä elämisestä olen yrittänyt ottaa itsekin mallia. Yhteisiin harrastuksiimme kuuluvat muun muassa kirjojen lukeminen, hiekkakakkujen tekeminen, kivien keräily ja välihalit. Juokseminen ei ole intohimoni, mutta ajauduin siitä huolimatta tänä keväänä mukaan juoksukoulu-Bootcampiin, koska ilmaannuin treenipaikalle väärään aikaan”, Maija kertoo.

”On myös ihanaa parantaa maailmaa ystävien kanssa, tanssia olkkarissa lempimusiikin tahtiin ja nyt kesän koittaessa haistella kukkia ja luontoa. Rakastan tutkia maailmaa ja innostua pienistä arjen ihmeistä.

Haaveilen siitä, että elämäni ja arkeni jatkuisi sellaisena, kuin se nyt on. Juuri nyt olen tosi onnellinen!”

 

Maija viihtyy vapaa-ajalla luonnossa ja liikunnan parissa. Kuva: Maija Silvon kotialbumi.

 

Haastattelu on osa #nyttiläiset-juttusarjaa, jossa esitellään ihmisiä Nuorten NYTin toiminnan takana.

Haastattelu: Eveliina Linna

 

Lue lisää NYTistä työnantajana