/ Vuosi yrittäjänä

Yrittäjyys vauhdittaa 16-vuotiaan KoruArvin kilpaurheilua

”Esteet on tehty ylitettäviksi – niin elämässä kuin kilparadallakin”, toteaa 16-vuotias kokenut yrittäjä ja lukion ekaluokkalainen, Arvi Martikainen. Hän on ehtinyt treenata ratsastusta huipputasolla, perustaa yrityksiä ja osallistua vuoden mittaiseen Nuori Yrittäjyys ry:n ohjelmaan. 10-vuotiaana aloitettu yrittäjän taival on auttanut nuorta miestä saavuttamaan unelmansa jo monta kertaa, ja jatkoa on luvassa.

Koru Arvi Martikainen

Arvi Martikainen aloitti ratsastamisen 8-vuotiaana Nasu-hevosella, joka kuitenkaan ei pystynyt jalkavaivojensa vuoksi treenaamaan, saati kisaamaan riittävällä tasolla. Pienen pojan iso haave oli saada oikea kilpahevonen. Arvi muistaa päivän, jolloin hän päätti alkaa satsata yrittäjyyteen.

”Sanoin porukoille, että voitteko mitenkään ostaa kilpahevosen – haluan sitä tosi kovaa ja alan kisata täysillä. Vanhemmat ymmärsivät haaveen, mutta heidän kirkas viestinsä oli, että rahat on hankittava itse. Mietin huoneessani heidän lausettaan ”Hanki poika itse hevoseen rahat” ja päätin, että miksei! Otin lumilapion, pulkan ja kolan, joiden kanssa aloin kiertää pikkukyläämme kysellen ihmisiltä, voinko kolata heidän ovensa edustan 10 euron maksua vastaan.”

Kuukauden päästä Arvi oli tienannut parisataa ja ajatteli, että nyt on rahat kasassa, ja meni etsimään heppoja sivustoilta. Ostokriteeritkin olivat selvät: 1) kiva hevonen, 2) mieluusti valkoinen ja 3) hyppää isoja esteitä. Arvi löysi kivan hevosen, mutta vanhemmat kertoivat, että tarvittava summa olisi 50–100-kertainen. ”Ei ollut sittenkään rahat ihan vielä kasassa!”

Koruliiketoiminnasta vauhtia säästämiseen

Seuraavaksi ideaksi löytyi korubisnes. Äiti oli tuonut Pariisista pikkusiskolle korusetin, jonka kanssa Arvi auttoi siskoa. Pian poika keksi, että kivannäköisiä koruja olisi helppo tehdä ja myydä vaikka kirppareilla. Poika otti äidiltä pääomalainaa ja tilasi materiaaleja korutuotantoon. Ensimmäisissä myyjäisissä Pukkilassa 2015 Arvi myi kaikki valmistamansa korut, minkä jälkeen hän tilasikin jo maailmalta lisää raaka-ainetta. ”Myyjäispäivän päätteeksi päätin, että minusta tulee huippuratsastaja jonain päivänä.”

Kuva: Maisa Hyttinen

Vuosien varrella Arvi laajensi perustamansa KoruArvin liiketoimintaa puhuja- ja luentokeikkoihin. Hän kävi puhumassa seminaareissa ja kouluilla, jopa ministereille, mm. unelmien tavoittelusta ja koulukiusaamisesta. Valko-nimisen kilpahevosen Arvi sai ostettua säästämillään rahoilla tammikuussa 2017. Enää KoruMies Arvi ei tuota koruja, mutta yritysnimi toimii ratsastajalupauksen laajalti tunnettuna ja seurattuna henkilöbrändinä.

Kunnianhimoinen tavoite motivoi – näyttämisen halusta puhumattakaan

Arvi sanoo kertoneensa 11-vuotiaana pyöreäposkisena, sinitukkaisena poikana reippaasti kaikille aikovansa ostaa kilpahevosen. Epäilijöille tai poikien ratsastusharrastukselle naureskelijoille hän halusi näyttää, että he ovat väärässä. ”Olen pienestä alkaen halunnut päästä kilparatsastustason huipulle, ja sinne aioin päästä.” Yrittäjyydessä innosti halu keksiä oma idea ja usko omaan tapaan saada hepparahat kasaan. Arvi kertoo saaneensa alusta alkaen paljon tukea yrittäjä-äidiltään.

Yläasteella yrittäjyys tuli mukaan opintoihin. ”Valitsin yrittäjyyteen painottuneen Riihenmäen koulun Mäntsälässä löytääkseni samantyyppisesti ajattelevia koulukavereita. Siellä kaikki tsemppaavat toisiaan, pidetään yhdessä hauskaa ja kaveria ei jätetä.” Kokeneena yrittäjänä Arvi pääsi opettajan kanssa yrittäjyyskasvatuksen tunneilla opettamaan ja tukemaan muita yritystoiminnan kanssa.

Yrittäjyyskasvatuksen opettajan pitää Arvin mielestä olla määrätietoinen. ”Ei saa olla liian tiukka muttei liian rentokaan. Pitää osata soveltaa asioita, ratkaista ongelmia ja opettaa mokaamisen taito. Opettajamme Mari Mäkitalo-Aho sai luotua sellaisen fiiliksen, että on täysin ok joskus myös mokata. Aina jos joku mokasi, häntä tsempattiin eteenpäin ja sitten yhdessä mietittiin mitä opittiin.”

NY-yritys: Ratsastusmatkatoimistoille matkanjohtajapalveluita

9.-luokalla, Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa Arvi perusti NY-yrityksen nimeltä Amazing Riding Vacation Innovations, joka tarjoaa matkanjohtaja- ja PR-palveluita ulkomaisille ja kotimaisille ratsastusmatkatoimistoille. ”Toimin matkatoimiston ja asiakkaan välisenä kontaktina sekä matkanjohtajana esimerkiksi Lappiin suuntautuvilla matkoilla. Markkinoin matkoja, hankin osallistujat, toimin matkanjohtajana ja huolehdin että asiakkaat viihtyvät. Vastuullisena matkanjärjestäjänä matkoilla toimi matkatoimisto.”

Howspace-alustalla järjestetyssä Uskalla Yrittää -kilpailussa oli Arvin mielestä hienoa nähdä, millaisia upeita yritysideoita nuoret olivat kehittäneet. Yrittäjyyskasvatukseen kannattaisi yrittäjäkonkarin mielestä satsata erityisesti ala- ja yläkoulussa, eikä vähiten siksi että tulevaisuudessa tyypillisin työn muoto saattaa olla itsensä työllistäminen.

Arvi myöntää olleensa lapsesta saakka sosiaalinen, herttainen poika, joka on koulutettu hyville käytöstavoille kodin tiukassa kurissa, mistä hän on kiitollinen. Asiakaspalvelussa tärkeintä on Arvin mielestä kohteliaisuus. ”Asiakas pitää saada viihtymään, jotta hän palaa myös jatkossa. Katso aina ihmistä silmiin, kättele ja teitittele vanhempia. Small talkaaminen kannattaa opetella – asiakkaan kanssa on hyvä osata puhua rennosti kiinnostavista asioista.”

Seuraavatkin tavoitteet korkealla

Koulu yritteliäällä nuorella on sujunut hyvin, ja tänä syksynä Arvi pääsi Helsingin Mäkelänrinteen urheilulukioon keskiarvolla 9,4. Voittamalla heinäkuussa junioreiden SM-kultaa kenttäratsastuksessa Arvi pääsi Suomen huipulle, mutta ei suinkaan hidastaakseen tahtia. Seuraavien kahden vuoden tavoitteena on Pohjoismaiden mestaruudet ja sen jälkeen Euroopan mestaruudet.

”Aina pitää olla tavoitteita, eikä ole koskaan väärin ampua niitä yläkanttiin. Sitten on ainakin suunta, jonka eteen pitää olla valmis uhraamaan kova määrä töitä ja aikaa. Mielestäni se on ainoa tapa saavuttaa kunnianhimoiset tavoitteet.”

Suomen mestaruuden Arvi saavutti optimaalisella hetkellä, sillä kultamitali antaa hänelle pääsyn yleiseltä linjalta urheilulinjalle, jossa treenaamisen saa tiukemmin osaksi lukio-opintoja. Opintojen suunta selkeytyy lukion aikana, mutta yrittäjyyden Arvi uskoo olevan itselleen sopivin työn tekemisen tapa tulevaisuudessakin.