/ Uutinen, Vuosi yrittäjänä, Uskalla Yrittää

Uskalla Yrittää -kilpailun finaaliin jatkaa Kainuusta kolme nuorten tiimiä

Kainuun Uskalla Yrittää -aluetapahtumaan osallistui 28. helmikuuta yhteensä 26 nuorten perustamaa harjoitusyritystä ja 70 nuorta. Yritysmaailman asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsi kilpailuun osallistuneiden joukosta kolme yritystä, joiden tie jatkuu finaalitapahtumaan Helsingissä.

Kainuun Uskalla Yrittää -aluetapahtuman voittajat

Yläkoulun ja toisen asteen opiskelijat esittelivät yritystensä tuotteita ja palveluita Uskalla Yrittää -tapahtumassa kauppakeskus Prismassa. Palkintoja jaettiin vastuullisille tuotteille ja asiakaskeskeisille palveluille.

Kainuun alueelta Uskalla Yrittää -finaaliin etenivät seuraavat NYT-yritykset:

Paras NYT-yritys perusaste: Nahko Pihatyöt NYT

Lehtikankaan koulu, Kajaani.
Liikeidea: Teemme pihatöitä Kajaanin alueella kahdella mönkijällä, lumilapioilla ja lumikolilla. Palkitsemisperusteet: Selkeä tuote, tekemisen meininki, aktiivinen markkinointi, hyvä asiakaskokemus, vau-efekti.

Paras NYT-yritys toinen aste: Luontolempee NYT
Kainuun ammattiopisto, Kajaani.
Liikeidea: Ohjattuja luontokokemuksia ja pehmeitä ohjelmapalveluita hyvinvointi ja rauhoittuminen edellä. Kaikille, joilla on tarvetta vain olla luonnossa, mutta erityisesti lapsille, nuorille ja erityisryhmille.
Palkitsemisperusteet: Vahva tarina, idea ratkaisee arjen ongelmaa kestävän kehityksen periaatteella, vahva asiantuntemus.

Paras liikeidea: Astro Clothing NYT
Lehtikankaan koulu, Kajaani.
Liikeidea: Myymme itse suunniteltuja vaatteita.
Palkitsemisperusteet: Oma design, rohkeutta soittaa kylmäsoittoja raaka-aineiden hankkimiseksi alueen yrityksistä, kestävä kehitys huomioitu, potentiaalia kasvaa, skaalautuva.

Lisäksi Kainuun aluekilpailussa jaettiin seuraavat palkinnot:

Paras palvelu: Hallway of the Kolmonen NYT
Lehtikankaan koulu, Kajaani
Liikeidea: Pidämme tulevaisuudessa kioskia kolmannen kerroksen oppilaskunnanhuoneessa, jossa on tarjolla maukkaita leivonnaisia ja muuta makeista
Palkitsemisperusteet: On kysyntä, mihin on ratkaisu, perinteinen kioski hyvällä twistillä.

Paras messupiste: Food&Service NYT
Kainuun ammattiopisto, Kajaani
Liikeidea: Olemme tarjoilu- ja ruokatilausyritys. Meiltä voi tilata tarjoilijoita tarjoilemaan tapahtumiin, sekä kokeiltamme suolaista ja makeaa tarjoiluun.
Palkitsemisperusteet: Hinnasto ja tarjottavat hyvin esillä, reipas asiakaskontaktointi.

Paras myyntipuhe: Keikka Van NYT
Lehtikankaan koulu, Kajaani
Liikeidea: Järjestämme musiikkitapahtuman Kajaanin yläkoulu- ikäisille. Idea liikeideaan lähti, kun halusimme järjestää myös yläkouluikäisille tekemistä ja tapahtumaa Kajaanissa. Meillä on yhteyksiä moniin artisteihin, joita koitamme saada tulemaan esiintymään.
Palkitsemisperusteet: Koko tiimi lavalla, reipas esiintyminen, selkeä, energinen, hyvä kokonaisuus.

Tuomariston erityismaininta: Frokin NYT
Lehtikankaan koulu, Kajaani
Liikeidea: Myymme leivonnaisia tilaustyönä ja eri tapahtumissa.
Palkitsemisperusteet: Persoonallinen, yrityksen nimi osa tarinaa, alkuperäinen idea kaipaa kypsyttelyä.

Valinnat ratkaisi liike-elämän ammattilaisista koostuva tuomaristo:

Pankinjohtaja Ville Pennanen, Kainuun OP
toimitusjohtaja Jari Junkkari, Kainuun Yrittäjät
Yritysasiantuntija Kari Backman, Sotkamon kunta
Toimitusjohtaja Jani Moilanen, Kaisanet
Toimitusjohtaja Olli Kähkönen, The Great Escape
Yrittäjä Kaisa Marin, Pekka Heikkinen & kumpp.
Toimitusjohtaja Jari Haapaniemi, Priiffari Oy

Aluetapahtumaan ja -kilpailuun osallistui nuoria Lehtikankaan koulusta, Kainuun ammattiopistosta sekä Kajaanin lyseosta.

Kevään finaalista kohti Euroopan mestaruuskisoja

Uskalla Yrittää -kilpailun finaali järjestetään 24.–25.4.2024 Helsingissä. Finaalissa palkitaan nuorten harjoitusyrityksiä useissa eri kategorioissa ja valitaan parhaat NYT-yritykset edustamaan Suomea kesällä 2024 järjestettävässä Euroopan mestaruuskilpailussa ja Gen-E-tapahtumassa.

Lisätietoja:

Pähkinänkuoressa: Vuosi yrittäjänä -ohjelma

Uskalla Yrittää on Suomen merkittävin nuorten yrittäjyystapahtuma ja voittoa tavoittelemattoman Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin järjestämä kokonaisuus. Vuonna 2024 aluetapahtumiin ympäri Suomen osallistuu yli 1 000 yläkoululaista ja toisen asteen opiskelijaa, jotka ovat perustaneet kuluvan lukuvuoden aikana harjoitusyrityksen Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Suomessa Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut käytössä 1990-luvun puolivälistä saakka. Kymmenet tuhannet nuoret ympäri Suomea ovat osallistuneet ohjelmaan kouluissaan, osana opetusta.

Nuorten yrittäjämäistä asennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa vahvistava ohjelma on käytössä yli 110 maassa. Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin kansainvälinen kattojärjestö Junior Achievement (JA) perustettiin USA:ssa Springfieldissä vuonna 1919. Ensimmäiseksi ohjelmaksi kehitettiin Vuosi yrittäjänä, jotta maaseudulta kaupunkiin muuttavat nuoret saisivat tietoa ja taitoja pärjätäkseen aikuisina teollistuvassa maailmassa.

Lisätietoja Kajaanin aluetapahtumasta ja haastattelupyynnöt:

Heli Mylly

Heli Mylly

Asiantuntija, yrittäjyyskasvatus ja koulutuspalvelut, Kajaani

heli.mylly@kao.fi

044 7974 651

Mari Lehtonen

Mari Lehtonen

Viestinnän asiantuntija

mari.lehtonen@nuortennyt.fi

040 4508 307