Nuoret saavat koulussa ohjausta niin TET-jaksoa kuin kesätöitäkin varten, mutta vain harvalla opinto-ohjaajalla on aikaa jatkuvaan henkilökohtaiseen sparraukseen. Ohjauksen apuvälineeksi luotuun Duunikoutsi-mobiilisovellukseen on nyt valjastettu tekoäly, jonka avulla nuori saa juuri hänelle sopivia ehdotuksia seuraavista askeleista kohti TET-paikkaa tai kesätöitä.
”Olemme kehittäneet Duunikoutsin opinto-ohjaajan pikku apuriksi, joka kulkee aina nuoren mukana puhelimessa. Tekoäly avaa ohjaukseen täysin uusia mahdollisuuksia henkilökohtaisen sparrauksen vahvistamisella”, TATin kumppanuuspäällikkö Riikka Lehtinen kertoo.
Osaamisen tunnistaminen haastavaa
Duunikoutsissa on merkittävässä roolissa osaamispohjaisen ajattelun opettaminen. Robokoutsi kysyy nuorelta palautetta työelämävalmennuksesta ja suosittelee sen pohjalta seuraavia aiheita ja askeleita sekä tekee nuorelle näkyväksi oman etenemisen ja oppimisen – millaiset työelämän aiheet tuntuvat helpolta ja mitkä haastavilta.
”Nuoren on vaikeaa tunnistaa omaa osaamistaan siinä vaiheessa, kun kokemus ei ole vielä opettanut, millainen osaaminen on työelämässä tärkeää. Koulussakin heitä arvioidaan kouluaineiden perusteella. Toivomme, että Duunikoutsi auttaa nuorta ymmärtämään osaamisensa monipuolisuuden jo ennen työuran alkua”, Oikotie Työpaikkojen johtaja Joonas Pihlajamaa kommentoi.
Haasteita tekemällä nuorta autetaan sanoittamaan omaa osaamistaan ja tunnistamaan osaamissanastoa, joka toimii yhteen työmarkkinoiden osaamiskielen kanssa. Suomalaisen Headai Oy:n teknologiaa hyödyntäen nuorelle syntyy oma digitaalinen osaamisprofiili, yksityiskohtainen ja tietoturvallinen malli omista osaamisistaan ilman, että nuoresta kerätään yhtään henkilökohtaista dataa.
Työelämän pelisäännöt tutuksi
Duunikoutsissa on myös kattavasti erilaisia tehtäviä liittyen työelämän pelisääntöihin ja työntekijän oikeuksiin sekä velvollisuuksiin. Työpaikalla ilmenevässä ongelmatilanteessa sovelluksesta löytää myös tiedon siitä, keneltä voi saada neuvoa ongelman ratkaisemiseksi.
”Työelämään liittyvä termistö voi olla työuran alkutaipaleella vaikeasti ymmärrettävää. On hienoa, että nuorelta löytyy jatkossa työelämän pelisäännöt takataskusta 24/7. Tällainen matalan kynnyksen tietopankki on hyödyllinen sekä tarpeellinen ja siihen kannattaa tutustua kaikessa rauhassa”, SAK:n järjestöasiantuntija Jussi Kukkola sanoo.
Mikä Duunikoutsi?
Duunikoutsi-sovellus on nuorten työelämävalmentaja, joka auttaa tunnistamaan vahvuuksia ja taitoja sekä haastaa TET-paikan, kesätöiden tai seuraavan unelmatyön hakuun. Duunikoutsi sisältää motivoivia vinkkejä ja haasteita, joita suorittamalla kertyy tarvittava tieto työelämää varten. Sovelluksen uusi robokoutsi suosittelee tekoälyn avulla opeteltavia aiheita ja tekee arviointikartalla etenemisen sekä oppimisen näkyväksi. Ensimmäistä kesätyötä hakeva saa myös osaamispohjaisen CV:n, joka on valmiiksi täytetty Duunikoutsin tehtävien pohjalta.
Sovelluksen on kehittänyt Talous ja nuoret TAT yhdessä Oikotie Työpaikkojen ja SAK:n kanssa. Sovelluksen teknisestä toteutuksesta vastaavat 10Monkeys ja Headai. Sovelluksen ensimmäinen versio julkaistiin toukokuussa 2019.
Duunikoutsi on ladattavissa kaikista sovelluskaupoista.
Lisätietoja:
Riikka Lehtinen
kumppanuuspäällikkö
041 545 0800
riikka.lehtinen(a)tat.fi