/ Uratarina

Tapahtumatuottaja Nikita Gavrilenko rakentaa positiivista fomo-fiilistä ja kannustaa nuoria 

Nikita Gavrilenko työskentelee Nuorten NYTin viestintätiimissä tapahtumatuottajana. Työ järjestössä merkitsee hänelle paitsi vaikuttavia tapahtumakokonaisuuksia, myös yhdenvertaisuuden edistämistä ja nuorten kannustamista. Koulutustaustaltaan Nikita on muotoilija (vaate- ja tekstiilisuunnittelu) sekä kulttuurituottaja.

Nikita Gavrilenko, tapahtumatuottaja

Mutkien kautta tapahtumatuottajaksi järjestöön 

Tapahtumatuottaja Nikita Gavrilenkolla on monipuolinen kokemus luovilta aloilta, ja hän on työskennellyt NYTissä vuodesta 2021 lähtien:

”Lapsena haaveilin muun muassa kokin urasta, myöhemmin festivaalipromoottorin työstä ja vaatesuunnittelusta. Tämän haaveen toteutinkin myöhemmin yrittäjyyden muodossa. Opiskelin kuitenkin aluksi markkinointia ja venäjän kauppaa ammattikorkeakoulussa, mutta päätin kahden vuoden opintojen jälkeen siirtyä luovalle alalle. Ennen järjestösektoria työskentelin pitkään tuottajana tapahtumatoimistoissa. 

Joskus 90-luvun lopussa päädyin kouluni oppilaskunnan tapahtumavastaavaksi ja aloin järjestää ilman kokemusta tai tietämystä Ruotsin risteilyitä koulumme nuorille. Se oli mieletön savotta, joka opetti paljon lainsäädännöstä ja yleisesti ohjeiden sekä sääntöjen merkityksestä. Näin jälkeenpäin olen pohtinut, että ehkä juuri tuo kokemus noin 17-vuotiaana johdatti minut tähän pisteeseen”, Nikita muistelee polkuaan tapahtuma-alalle. 

Tapahtumatuottaja haluaa jättää muistijäljen 

”Minulle tapahtumatuottajana tärkeintä on jättää osallistujalle vahva muistijälki. Positiivinen ja voimakas muistijälki syntyy usein monen elementin yhteisvaikutuksesta ja onnistuneesta kokonaisuudesta. Kokemus voi olla uuden oppimista, omien pelkotilojen nujertamista tai vaikka onnistumisen fiilistä.” 

NYTin jokavuotisesta nuorten Uskalla Yrittää -tapahtumakokonaisuudesta on muodostunut Nikitalle tärkeä tuotanto:  

”Uskalla Yrittää on Suomen suurin nuorten yrittäjyyskilpailu. Tapahtuma on minulle hyvin rakas juuri siksi, että se jättää yrittäjyyskokeilujen ja onnistumisten kautta nuoriin vahvan muistijäljen. Itse asiassa koko tapahtuman oivallushan voi olla myös se, että yrittäjyys ei olekaan nuorelle se juttu, mitä haluaa tehdä. Silloinkin nuori on saanut mahdollisuuden katsoa myös tämän kortin turvallisessa harjoitteluympäristössä.

Pohdin usein myös sitä, että Uskalla Yrittää -kilpailu ja järjestämämme Job Shadow -päivä johtajan työparina ovat sellaisia tapahtumakokonaisuuksia, joiden avulla voimme luoda nuorille positiivisia FOMO-ilmiöitä (fear of missing out). FOMO luo nuorille tunteen siitä, että tapahtuma on kerta kaikkiaan niin ainutlaatuinen, että siihen on pakko osallistua. Parhaassa tilanteessa nuoret ovat kaveripiirinsä kautta tietoisia tapahtumistamme ja saattavat jopa itse vaatia niihin liittyvää Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa omaan kouluunsa.”

Apuna monipuolinen työkalupakki

Uskalla Yrittää -tapahtumat ovat järjestön yhteisiä ponnistuksia, ja niiden toteuttamiseen osallistuvat lukuisat henkilöt NYTin toimipisteistä eri puolilta Suomea. Tapahtumatuottajalta vaaditaan toteutuksissa monipuolista osaamista: 

”Hyvät kommunikointitaidot, ymmärrys talousasioista sekä asiakkaan ja kohderyhmän tarpeista ovat tapahtumatuottajalle tärkeitä. Tieto ajan trendeistä ja teknisistä mahdollisuuksista sekä kyky nähdä koko tapahtumapolku auttavat myös työssä”, Nikita luettelee. 

Kenties tärkeimmäksi tapahtumatuottajan ominaisuudeksi kokenut ammattilainen nostaa kuitenkin rautaiset hermot: 

”Vaikka tapahtumassa olisi juuri jokin asia mennyt tai menossa pieleen, tämä ei saa näkyä tuottajan kasvoilla. Itsevarmuus ja ystävällisyys luonteenpiirteinä auttavat paljon.” 

Yhdenvertaisuutta edistämässä

”Olen taustaltani ukrainalaisvenäläinen maahanmuuttaja ja kokenut Suomessa lapsena ja nuorena paljon syrjintää, ennakkoluuloja ja koulukiusaamista. Tämän vuoksi olen läpi aikuisikäni puhunut näistä aiheista avoimesti ja korostanut yhdenvertaisuuden merkitystä yhteiskunnassamme. 

Ei ole kenenkään etu, että osa lapsistamme voi huonosti ja saa vajavaiset eväät elämään. Esimerkiksi Vuosi yrittäjänä -ohjelma voi pelastaa monen nuoren näköalattomuudelta tulevaisuuden suhteen. Olen nähnyt ja todistanut tämän omin silmin tapahtumissamme, kun nuoret ovat täynnä intoa ja tulevaisuususkoa. On hienoa, kun nuori oivaltaa, että elämässä on mahdollisuuksia pärjätä, ja työpolusta voi tehdä omannäköisensä.  

Kerron nuorille usein myös oman tarinani siitä, miten minua koulukiusattiin ja olin elämäni kanssa vuosia hukassa. Lopulta löysin juttuni ja päätin suunnata sitä kohti. Koitan aina painottaa nuorille, että ei ole mitään yhtä standardoitua uramallia. Elämästä voi ja saa tehdä omannäköisensä. On nimittäin ihan ok olla 40+ ja haaveilla DJ:n sivutöistä”, Nikita pohtii.

Työn ilo tulee ihmisistä

Työssään Nikita keskustelee ja tekee paljon yhteistyötä eri tiimien asiantuntijoiden, kuten kumppanuuspäälliköiden ja yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijoiden kanssa. Työn ilo syntyykin hänelle osaavista kollegoista ja työyhteisön hyvästä ilmapiiristä: 

”Olen joskus vitsaillut kavereilleni, että meidän viestintätiimimme on vähän kuin pieni in-house mainostoimisto. Tiimimme taipuu kaikkeen: on graafista osaamista, viestintää, kuvausta ja editointia sekä tapahtumamarkkinointia.  

Töissä on hauskaa ja saa usein nauraa vatsa kippurassa. Varsinkin asiakaspalvelussamme työskentelevän Keijon huumorintajulle on annettava viisi tähteä. Esihenkilön kanssa puolestaan voin keskustella taide-elokuvista ja leffojen merkityksistä, toisen kollegan kanssa esimerkiksi uusista levylöydöistä.”

Kulttuuria ja palstaviljelyä

”Vapaa-ajalla tykkään viettää aikaa perheeni kanssa. Käymme paljon museoissa, konserteissa ja vietämme aikaa luonnossa. Varsinkin nyt kesällä vierähtää paljon tunteja Puotilan viljelypalstalla.  

Omiin henkilökohtaisiin intohimoihini lukeutuvat muun muassa elokuvafestivaalit, valokuvataide sekä esimerkiksi vanhojen Nintendo-pelien keräily ja levykaupoissa lorvailu. Rakastan musiikkia yli kaiken ja haaveilen ”salaa” siitä, että voisin toimia sivutoimisena DJ:nä. Olen kerännyt levyjä ja kaikkea musiikkiin liittyvää lapsesta asti. 

Käytän myös järjettömän paljon aikaa erilaisten podcastien kuunteluun. Helsingistä löytyy muuten kiva pieni flipperiluola Apollonkadulta. Suosittelen paikkaa kaikille, jotka viettivät nuoruutensa 90-luvulla”, tuottaja vinkkaa.  

 

Nikitan arjessa perhe ja musiikki ovat tärkeässä roolissa. Kuva: Nikita Gavrilenkon kotialbumi

 

Haastattelu on osa #nyttiläiset-juttusarjaa, jossa esitellään ihmisiä Nuorten NYTin toiminnan takana.

Teksti: Eveliina Linna

 

Lue lisää NYTistä työnantajana ja katso avoimet tehtävät

Lue lisää uratarinoita