/ Taloustaidot

Taloussankari-peli talousopetuksen tueksi

Kaipaatko materiaalia ja työkaluja yläkouluikäisen talousopetukseen? Nyt sellaista on saatavilla! Talous ja nuoret TATin, Nordean ja Pörssisäätiön yhdessä tuottama Taloussankari-peli auttaa nuoria hahmottamaan henkilökohtaisen taloudenhallinnan eri osat ja kannustaa tekemään arkitaloudessa harkittuja päätöksiä. Pelin teknisestä toteutuksesta on vastannut peliyhtiö 10monkeys.

Taloussankari

Mikä Taloussankari?

Taloussankari-peli on maksuton, eikä käyttäjän tarvitse rekisteröityä. Peli on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita talousasioista ja haluavat oppia säästämisestä, rahan käytöstä, sijoittamisesta ja talouden hallinnasta. Peli soveltuu käytettäväksi eri oppiaineissa yläkoulussa opettajan johdolla, mutta nuori voi hyvin pelata sitä myös itsenäisesti.

Pelissä nuori tekee erilaisia valintoja ja talouteen liittyviä päätöksiä. Pelin edetessä pelihahmolle kertyy lisää ikää ja peli monimutkaistuu ja mukaan tulee sisältöä sijoittamisesta, lainoista ja luotoista. Rahataitojen lisäksi pelaaja kartuttaa hyvinvointipisteitä, jonka kautta hän oppii tasapainoilemaan talouden hallinnan sekä mielekkään elämäntyylin välillä.

Pelin kokonaiskesto on 45-60 minuuttia. Keskeneräistä peliä voi jatkaa myöhemmin tallentamalla pelin valikon kautta.

Peli löytyy osoitteesta www.taloussankari.fi.

Miksi Taloussankari?

Valtaosa nuorista on kiinnostunut talousasioista, mutta ei koe saavansa riittävästi opetusta taloudesta. Enemmistö nuorista on tutkimuksen mukaan kuitenkin halukkaita parantamaan omia taloustaitojaan. Tulokset selviävät Nuorten talousosaaminen  2018 -tutkimuksesta.

”Haluamme, että talousosaamisesta tulee kansalaistaito. Olemme Nordeassa viime vuosina panostaneet merkittävästi lasten ja nuorten talouslukutaidon vahvistamiseen esimerkiksi olemalla mukana Yrityskylä-toiminnassa ja vierailemalla oppilaitoksissa ja kohtaamme tänäkin vuonna yli 100 000 lasta ja nuorta aiheen tiimoilta. Säästämisen, sijoittamisen ja rahoittamisen asiantuntijamme ovat olleet vahvasti mukana Taloussankari-pelin eri vaiheiden suunnittelussa ja olemme iloisia, että pelillistämisen avulla talousosaamiselle voidaan kehittää uudenlainen oppimisympäristö”, sanoo Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan varajohtaja Jani Eloranta.

Jopa 90 prosenttia nuorista on sitä mieltä, että koulun tehtävä on opettaa taloustaitoja. Kuitenkin ainoastaan viidennes yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoista kokee saavansa koulusta riittävän osaamisen taloudesta, selviää Nuorten talousosaaminen -tutkimuksesta.

”Etenkin peruskoulun rooli taloustaitojen opettamisessa on äärimmäisen tärkeä, sillä siellä tavoitetaan kaikki nuoret taustasta ja lähtötasosta riippumatta. Taloussankari sopiikin hyvin esimerkiksi yhteiskuntaopin tunneilla pelattavaksi. Peli tutustuttaa nuoret kiinnostavalla tavalla oman talouden eri teemoihin, kuten säästämiseen ja sijoittamiseen”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kommentoi.

Joko tutustuit Kun koulu loppuu -sivuston nuorten talousosioon? Osiosta löydät tietoa ja materiaalia suoraan nuorille arkitalouden hallinnan avuksi.