/ Uutinen

Nyt vietetään rahaviikkoa – TATin päivänä tutustutaan oman talouden hallinnan ja vastuullisuuden saloihin

Rahaviikko eli Global Money Week on peruskoulun ja toisen asteen opiskelijoille järjestettävä teemaviikko, joka tarjoaa oppilaitoksille valmiit, maksuttomat opetussisällöt talouden teemojen opetukseen. Viikon ohjelma koostuu luennoista, peleistä ja tehtävistä. Opetussisältöjä voi seurata reaaliaikaisesti rahaviikolla tai niitä voi käyttää myöhemmin osana omaa opetusta.

Rahaviikon tiistaina 21.3. tutustutaan oman talouden hallintaan ja vastuullisuusteemoihin.

TATin päivä tarjoaa taloustaitoja kaikille vuosiasteille

Rahaviikon sisällöstä vastaavat talousosaamista edistävät järjestöt. TATin päivän, tiistain 21.3. teemana on taloustaidot digiympäristöissä. Päivä tarjoaa kiinnostavia sisältöjä kaikille vuosiasteille. Päivä käynnistetään yhteisellä aamunavauksella, jossa TikTokin vuoden positiivisimpana esiintyjänä palkittu Eero Herranen antaa nuorille vinkkinsä oman talouden hallintaan. Aamunavauksen jälkeen vuosiasteille järjestetään omat oppituntinsa.

Oman talouden hallintaa ja vastuullisuuskasvatusta Ernest Lawsonin kanssa

Alakoululaiset ympäri Suomen tutustuvat oman talouden hallintaan ja vastuun käsitteeseen Mun elämä, mun vastuu -oppituntien parissa. Oppituntivideoilla seikkaileva Ernest Lawsonin esittämä hahmo Jasu tutustuttaa oppilaat oman rahan käyttöön, omistamiseen, veroihin, työelämään ja yrittämiseen sekä ennen kaikkea vastuun käsitteeseen. Suosittu oppituntikokonaisuuden tavoitteena on vahvistaa oppilaan toimijuutta, ymmärrystä siitä, että omilla valinnoilla on merkitystä.

Taloustaidot haltuun pelaamalla?

Yläkoulun oppitunnilla käsitellään tienaamisen ja säästämisen vaikutusta omaan talouteen Taloussankari-pelin avulla. Taloussankari on erityisesti kasiluokkalaisille suunnattu huippusuosittu oppimiskokonaisuus talousteemoista. Se sisältää innostavan pelin lisäksi valmiit opetusmateriaalit talousteemojen opettamiseen eri oppiaineiden tunneilla. Taloussankarin tavoitteena on tutustuttaa nuori talouden hallintaan, kuluttamiseen, säästämiseen ja sijoittamiseen.

”Talous elää ajassa ja talousopetuksen on kehityttävä muutoksen mukana. Rahaviikko tarjoaa eväitä taloustaitojen opettamiseen ja korostaa samalla taloustaitojen opettamisen tärkeyttä. Taloustaidot ovat hyvinvointitaitoja,” toteaa Talous ja nuoret TATin nuorten talousosaamisen asiantuntija Mari Hannola-Antikainen.

Lukiolaiset ja ammattikoululaiset tutustuvat vastuulliseen kuluttamiseen

Toisen asteen opiskelijat työskentelevät rahaviikon tiistaina vastuullisuusteemojen parissa. Päivän aikana tutustutaan vastuulliseen kuluttamiseen TATin Bisneskurssien parissa, saadaan monipuolista tietoa vastuullisesta kulutuskäyttäytymisestä ja tehdään vastuullisuustesti. Toisen asteen oppitunti soveltuu kaikille oppitunneille, erityisesti yhteiskuntaopin, maantieteen ja megatrendein opetukseen.

Mikä rahaviikko?

Rahaviikon eli Global Money Weekin pääjärjestäjä on taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD ja sen talouskoulutuksen verkosto Networ on Financial Education (INFE) Mukana on kaikkiaan ollut lähes 180 maata. Suomessa tapahtuman koordinaattorina toimii Pörssisäätiö ja suojelijoina Opetushallitus ja Suomen Pankki. Sisällöntuotannosta vastaavat talousosaamista edistävät järjestöt.

Lue lisää Mun elämä, mun vastuu -oppitunneista, Taloussankarista ja Bisneskursseista.

Rahaviikon ohjelman ja oppituntikokonaisuudet löydät osoitteesta rahaviikko.fi.