/ Blogi, VESO

Opettajat apuna VESO-koulutusten konseptoinnissa

Opettajat työskentelevät yhdessä kehittämispäivässä.

Tammikuun lopussa joukko yrittäjyyskasvatuksen osaajia kokoontui Helsinkiin kehittämään opettajien VESO-koulutuskonseptia. Syksyn aikana eri puolilla Suomea järjestettiin useita Taidolla tulevaisuuteen! -koulutuksia, ja nyt oli hyvä aika pysähtyä osallistujien kokemusten äärelle.

Opettajat ovat ottaneet koulutukset vastaan innolla, kertoo Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin nuorten yrittäjyysosaamisen asiantuntija Mari Rakkolainen.

”Erityisesti toiminnalliset työpajat ja konkreettiset yrittäjyyskasvatuksen mallit saivat hyvän palautteen. Yrittäjyyskasvatus juurtuu kouluihin edelleen hitaasti ja tätä haastetta halusimme ratkoa yhdessä opettajien kanssa.”

Taidolla tulevaisuuteen -VESO-koulutuksen suunnitteluun osallistuivat opettajat, kuvassa työn touhussa.

Päivän aikana väitöskirjatutkija ja opettaja Markus Koskinen kuvasi yrittäjyyskasvatuksen tilannekuvaa SWOT-analyysin kautta. Nykyisyysselittäjä Petri Rajaniemi puolestaan toi päivään vahvoja perusteluja yrittäjyyskasvatuksen merkityksestä lasten ja nuorten tulevaisuuden rakennuspilarina.

Lisäksi osallistujat purkivat vankalla ammattitaidolla opettajien VESO-koulutusten haasteita ratkaisuiksi. Päivän aikana pohdittiin ratkaisuja muun muassa yrittäjyyskasvatuksesta viestimiseen, oppien jalkauttamiseen opettajan arkeen ja yrittäjyyskasvatukseen innostamiseen.

Kehittämispäivän aikana syntyi hyvä määrä konkreettisia ajatuksia entistä vaikuttavampien VESO-koulutusten järjestämiseen.

”Kaikki ideat käydään huolellisesti läpi ja hyödynnetään koulutusmateriaalien kehittämisessä. Tämän tavoitteena on erityisesti se, että opettajat kokisivat koulutukset aiempaakin hyödyllisemmiksi ja menetelmät jalkautuisivat paremmin koulujen opetukseen”, kertoo NYTin erityisasiantuntija Lauri Vaara.

Tutustu maksuttomiin Taidolla tulevaisuuteen! -koulutuksiin tästä.

Taidolla tulevaisuuteen -VESO-koulutukseen osallistuneita opettajia kehittämispäivässä.

 

Teksti: Päivi Ojala, Suomen YrittäjätArtikkelikuvat: Lauri Vaara, Nuorten yrittäjyys ja talous NYT