/ Taloustaidot

Nuori, loppuiko taas rahat? Viisi vinkkiä säästämiseen.

Tuntuuko, että kukkaron pohja pilkottaa vaikka juuri siellä oli seteli jos toinenkin? Mihin kaikki rahat menevät? Kuinka oppia säästämään? Viisi vinkkiä säästämiseen!

Tee budjetti

Aloita säästäminen selvittämällä mihin rahasi menevät. Tee budjetti. Merkkaa budjettiin joka ikinen euro jonka tienaat tai kulutat. Jo kuukauden kirjaamisen jälkeen huomaat, mihin asioihin kulutat rahaa. Netti on pullollaan erilaisia ja eri elämäntilanteisiin sopivia budjettipohjia. Puhu Rahasta -tehtäväkirja on oiva väline omien talousasioiden pohtimisen pohjaksi juuri nuorelle.

Opi säästämään

Todella usein rahat kuluvat pieniin ”turhuuksiin”, joita ilman voisit elää, mutta jotka tuovat hetken mielihyvää. Mitä jos jättäisit ostamatta joka toisen kahvilasta ostetun kahvin, smoothien tai limun? Onnistuisiko? Tällöin säästäisit vuodessa 468 euroa (olettaen, että juoma maksaa 4,5 euroa ja ostat sen 4 kertaa viikossa). Tällä 468 eurolla saisi tämän päivän lentotarjousten perusteella lennot New Yorkiin tai nipun rannekkeita ensi kesän festareille.

Tienaa koulun ohella

Eikö säästäminen onnistu? No mitäs jos tienaisit enemmän? Lojuuko kaapeissasi hyväkuntoisia vaatteita, koruja, kirjoja, pelejä, urheiluvälineitä tai kenkiä, joita et enää tarvitse? Facebook on pullollaan näppäriä nettikirppisryhmiä, joissa tavaran saa eteenpäin. Tai voisitko myydä osaamistasi? Käsitöitä, siivousapua, lastenhoitoa, nurmikon leikkuuta, lumitöitä? Ympärilläsi on takuulla vanhuksia, jotka mielellään maksaisivat avusta arjen askareissa, vaikkapa joulusiivouksen tekemisestä. Käytä mielikuvitustasi, tienaa ja saa samalla työkokemusta. Lisätietoa kesätöistä löydät täältä.

Viisi vinkkiä säästämiseen

  • Älä osta heti, harkitse viikko. Suurin osa turhista ostoksiamme ovat heräteostoksia. Ostamme jotain hetken mielijohteesta, sen kummemmin pohtimatta. Seuraavan kerran kun näet jotain mitä haluat, jätä se ostamatta ja harkitse viikko. Jos olet viikon aikana pystynyt perustelemaan itsellesi, että todella tarvitset tuotteen, hanki se ja pidä siitä hyvä huoli.
  • Syö kouluruoka. Todella moni nuori yllättyy summasta, jonka he käyttävät vuodessa kaupasta ostettuihin eväisiin, vaikka saisivat kouluruoan ilmaiseksi.
  • Lainaa kaverilta. Viikonlopun rientoihin uusi vaate? Älä osta, vaan lainaa kaverilta. Ja vastavuoroisesti päästä kaveri omalle vaatekaapillesi.
  • Pidä kerran kuussa ”älä osta mitään” -viikko. Haasta kaverit mukaan! Kuka pystyy olla ostamatta mitään pisimpään?
  • Maksa ensin itsellesi. Kun saat rahaa, laita siitä heti ensin sivuun osa. Kuvittele, että sitä ei ole olemassa. Pärjää sillä summalla, joka tämän jälkeen jää jäljelle. Mieti mikä on sopiva käyttökohde tälle säästöön jääneelle rahalle. Vai pitäisikö sittenkin pistää se kasvamaan vaan korkoa tulevaisuutta varten. Tiesithän, että korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme!