/ Uutinen

Lasten ilmasto- ja talousosaamiseen uusia panostuksia – jatkossa alakoululaiset oppivat tulevaisuustaitoja digipelin avulla

Talous ja nuoret TAT, Ekokumppanit ja Nordea ovat yhdessä tuottaneet selainpohjaisen pelin, jonka avulla tuetaan peruskouluikäisten lasten ilmasto- ja taloustietoisuuden kasvattamista sekä vaikutetaan asenteisiin. Pelin teknisestä toteutuksesta vastaa peliyhtiö 10monkeys. Tekemistä ovat tukeneet Tampereen kaupunki ja ympäristöministeriö.

Taloussankari Junior -peli opettaa lapsia tekemään omaan elämään, kulutukseen ja rahaan liittyviä valintoja. Peli etenee pelaajan tekemien valintojen kautta ja jokainen valinta vaikuttaa pelaajan omaan talouteen, hyvinvointiin sekä ympäristöön.

”On tärkeää, että jo alakouluikäinen lapsi pääsee harjoittelemaan valintojen tekemistä. Näin hän oppii ymmärtämään omien valintojensa merkityksen luontoon ja ympäristöön sekä omaan talouteen ja hyvinvointiin. Samalla hän oppii näkemään itsensä vastuullisena ihmisenä, jonka teoilla on merkitystä”, sanoo Talous ja nuoret TATin toimitusjohtaja Jenni Järvelä.

”Pelaamalla oppiminen on jo tuttua ja luontevaa tämän päivän lapsille, jotka käytännössä syntyvät älypuhelin kädessä ja teknologiaa taitavasti hyödyntäen. Tämän ajan viheliäiset ongelmat, kuten ilmastonmuutos, tulevat jatkossakin vaatimaan monialaista, monipolvista ja useat eri näkökulmat huomioivaa ratkaisukeskeistä yhteistyötä. Sekä pelin kehityksessä, että itse pelin sisällöissä olemme vastanneet tähän haasteeseen kärkijoukoissa”, kuvaa Ekokumppanien projektipäällikkö Tanja Hynynen.

Pelissä valintojen ilmastovaikutukset ovat sisäänrakennettuja

Maksuton peli on rakennettu omaan arkeen kytkeytyvillä ja ikätasoon suhteutuvilla tarinallisilla valintatilanteilla, jotka liittyvät kestävän kehityksen, ympäristön, hyvinvoinnin ja talouden teemoihin.

”Pelin avulla oppilas oppii laaja-alaisia tulevaisuustaitoja sekä kasvaa ihmisenä ja kansalaisena. Tavoitteemme peliä kehitettäessä on ollut, että oppilas oppii uusia asioita ilon ja toivon kautta, ja että uusi tieto saa hänet innostumaan ja pelin pelaaminen kannustaa häntä toimimaan vastuullisesti”, kertoo Tampereen kaupungin kehittäjäopettaja Ville Lähdesmäki.

Pitkäjänteinen yhteistyö eri organisaatioiden välillä mahdollistaa suurten massojen tavoittamisen ja koko ikäluokan taitojen karttumisen.  

”On hienoa, että peli opettaa miten rahataidoilla voi vaikuttaa maapallon kestävän kehityksen kulkuun ja hyvinvointiin. Rahan käyttö ratkaisee sen, millaisen tulevaisuuden saamme. Raha asiat kulkevat rinnallamme läpi koko elämän, joten peli on loistava keino opettaa rahataitoja jo nuoresta pitäen”, sanoo Nordea yhteiskuntajohtaja Pirjo Kuusela.

Webinaari Taloussankari Juniorin lanseerauksesta

Taloussankari Junior -opetuspelin lanseerauswebinaari järjestetään Teamsissa torstaina 28.10.2021 klo 14.15–14.45. Teams-linkki lähetetään ilmoittautumisen yhteydessä merkittyyn sähköpostiosoitteeseen ennen tapahtuma-ajankohtaa. Ilmoittaudu viimeistään 27.10 klo 16 mennessä. Lämpimästi tervetuloa!

Ilmoittautuminen webinaariin

Kiinnostaako käyttöönoton seuraaminen?

Taloussankari Junioria pelataan Tampereen kouluilla 1.-12.11.2021. Jos median edustajana olet kiinnostunut seuraamaan koulun pelituntia, ole yhteydessä kehittäjäopettaja Ville Lähdesmäkeen, 040 1602760, ville.lahdesmaki@tampere.fi.

 

Lisätietoja:

Eija Seppänen, opettajien talouskoulutuksen asiantuntija, Talous ja nuoret TAT
040 508 3645, eija.seppanen@tat.fi

 

Mikä Taloussankari Junior?

Peli toimii kaikilla laitteilla, mikä mahdollistaa kaikkien osallistumisen peliin, joko koulun laitteilla tai omalla kännykällä. Pelaaja tekee erilaisia kuluttamiseen ja rahan käyttämiseen liittyviä päätöksiä, joista pelin edetessä pelihahmolle kertyy pisteitä. Raha- ja kulutustaitojen lisäksi pelaaja kartuttaa hyvinvointipisteitä, joiden kautta hän oppii tasapainoilemaan erilaisten valintojen välillä. Pelin kokonaiskesto on 60–90 minuuttia.

Peli löytyy osoitteesta taloussankarijunior.fi.

 

Miksi Taloussankari Junior?

Taloussankari vastaa lasten kiinnostukseen yhteiskunnallisista asioista, kuten ilmatonmuutos, talous ja hyvinvointi. Lisäksi Taloussankari Junior täydentää alakoulujen opetusmateriaalien tarjontaa ja tukee opetushenkilökunnan työtä. Peruskoulu on tehokas kanava talous-, ilmasto- ja ympäristötaitojen kartuttamiseen sen tavoittaessa koko ikäryhmä.