/ Uutinen

Keski-Suomeen avataan syksyllä Yrityskylä

Kansainvälisesti palkittu koulutusinnovaatio Yrityskylä aloittaa toimintansa lokakuussa Jyväskylässä. Yrityskylä Keski-Suomen toimintaan osallistuu jatkossa lukuvuosittain yli 90 prosenttia Keski-Suomen kuntien kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisista.

Talous ja nuoret TATin kehittämä Yrityskylä on kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille suunnattu oppimiskokonaisuus työelämästä, taloudesta ja yhteiskunnasta.

”Yrityskylä on upea oppimisympäristö, joka kokoaa yhteen hienolla tavalla kaupungin ja seudun yrityselämän ja koulutustoimijat edistämään lasten ja nuorten asiaa”, toteaa Eino Leisimo, Jyväskylän kaupungin sivistyspalvelujen toimialajohtaja.

“Uuden Yrityskylän avautuminen on sinnikkään alueellisen yhteistyön tulosta ja erinomainen osoitus siitä, että Keski-Suomessa on tahtoa panostaa nuorten työelämä- ja taloustaitoihin”, kommentoi Yrityskylän johtaja Kaisa Koistinen.

Yrityskylä Alakoulussa kuudesluokkalaiset simuloivat yhteiskunnan ja yritysten toimintaa pienoiskaupungiksi rakennetussa oppimisympäristössä. Yrityskylä Yläkoulussa yhdeksäsluokkalaiset johtavat tiimeinä yritystä kansainvälisten markkinoiden pyörteissä.

Keskisuomalaiset työnantajat mukana Yrityskylässä

Yrityskylä Keski-Suomen toimintaa tukevat kuntien ja kaupunkien lisäksi yritykset ja säätiöt sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Varmistuneita yhteistyökumppaneita ovat LidlMartelaMustankorkeaNeste Ralli (AKK Sports)NordeaOP KotiValtra ja Yle. Yhteistyökumppanien avulla oppilaat pääsevät simuloimaan yhteiskunnan ja yritysten toimintaa aitojen esimerkkien kautta.

“Opin Yrityskylässä esimerkiksi luomaan aikataulun, pitämään puheen työntekijöille ja kuinka aikaisempia tietoja ihmisestä voi käyttää hyödyksi kaupassa. Hauskinta Yrityskylässä oli, kun pääsi johtamaan ja sai tuntumaa siitä, miten bisnes pyörii. Odotan innolla Keski-Suomen Yrityskylää, sillä olisi kiva käydä nykyisen luokkani kanssa siellä ja että he saisivat parhaimman mahdollisen kokemuksen siellä”, kertoo jyväskyläläinen 13-vuotias Otso Somerla, joka on osallistunut itse Yrityskylä Alakouluun asuessaan Lohjalla.

Yrityskylän oppimiskokonaisuus perustuu opetussuunnitelmaan

Yrityskylän oppimiskokonaisuus koostuu opettajien koulutuksesta, oppimateriaalista sekä toiminnallisesta päivästä Yrityskylän oppimisympäristössä. Vaasan yliopiston toteuttaman tutkimuksen mukaan Yrityskylä parantaa kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisten talousosaamista.

Yrityskylä Alakoulun oppimisympäristö on koululaisten oma yhteiskunta, pienoiskaupunki, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissaan ja saa palkkaa tekemästään työstä. Lisäksi oppilas toimii kuluttajana ja kansalaisena osana suomalaista yhteiskuntaa.

Varsinaiseen Yrityskylä-päivään johdattelee opettajien koulutuksen lisäksi oppimateriaali, jota käydään läpi oppitunneilla. Oppilaat tutustuvat muun muassa talouden perusasioihin, kuten veroihin ja palkkaan sekä yksityisen ja julkisen palvelun eroihin. Lisäksi oppilaat tekevät työhakemuksen ja hakevat haluamaansa ammattiin Yrityskylässä.

Yrityskylä Yläkoulu on nopeatempoinen pelillistetty oppimisympäristö, jossa simuloidaan yrityksen kansainvälistä toimintaa. Yhdeksäsluokkalaiset tuottavat ja myyvät yhden yrityksen tuotetta kansainvälisille markkinoille digitaalisen pelin avulla, joka ohjaa aktiivisesti myös kasvotusten käytäviin neuvotteluihin.

Yrityskylä Yläkoulun oppimateriaalin avulla yhdeksäsluokkalaiset ymmärtävät yritysten roolin globaalissa maailmassa sekä tunnistavat omia vahvuuksiaan mielenkiinnon kohteidensa kautta.

Yrityskylä toimii Yrityskylä Keski-Suomen avautumisen myötä jo 11 paikkakunnalla tavoittaen noin 80 prosenttia kuudesluokkalaisista ja 65 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista. Yrityskylä Keski-Suomen toimintaan voivat osallistua kaikki sellaiset luokat, joiden kotikunnat ovat tehneet sopimuksen Yrityskylän kanssa. Ilmoittautuminen Yrityskylään aukeaa keväällä 2020. Yrityskylä Keski-Suomen sijainti Jyväskylässä vahvistuu myöhemmin.

Lisätiedot:
Kaisa Koistinen
Yrityskylän johtaja, Talous ja nuoret TAT
kaisa.koistinen(a)tat.fi
050 530 3969