/ Vuosi yrittäjänä

Kansainvälistä katuvaatemerkkiä rakentamassa

Yrittäjyys ei tuntunut koskaan uravaihtoehdolta Santeri Lintulalle. Ei ennen kuin hän 20-vuotiaana palkkatöissä ollessaan oivalsi, että voi itse olla se, joka määrittää oman tiensä ja ansionsa. Sodankylästä kotoisin oleva Santeri haluaa rakentaa oman katuvaatemerkin ja saada levytyssopimuksen ennen 25-vuotissyntymäpäiviään. Suunnitelma on hyvässä vauhdissa.

SALSTREET Santeri Lintula

– Tavoitteeni on yhä tismalleen sama kuin ensimmäisenä päivänä, jolloin marssin opettajanhuoneeseen kertomaan, että haluan rakentaa Suomen kansainvälisesti menestyneimmän katuvaatemerkin, Santeri Lintula, 23, naurahtaa, mutta on selvästi vakavissaan.

Kittilässä syntynyt idea – uuden sukupolven tasokas katuvaatemerkki Lapista – on nyt edennyt siihen, että Vuosi yrittäjänä -kurssilla liikkeelle lähtenyt SALSTREET löytyy nyt kaupparekisteristä ja on ihan oikea yritys. Verkkokauppa on juuri avattu ja uudet tuotteet suunnittelussa.

Kun Santeri sai ahaa-elämyksen, miten yrittäjänä voisi itse vaikuttaa omiin tuloihin ja jokapäiväiseen elämään, opiskelu tuntui parhaalta keinolta edistää asioita. Koulun kautta hän sai hankittua tietoja, taitoja ja tukea yrityksen perustamiseen. Ammattiopisto Lappian merkonomiopinnot Torniossa olivat ensimmäinen askel Santerin suunnitelmassa.

Seuraavat vaiheet rakentuvat nyt tradenomiopintojen ohella Rovaniemellä.

Musiikkia vaatebrändin rinnalla

Nuori Yrittäjyys ry:n alumnina toimiva Santeri Lintula on kerrassaan mukava haastateltava. Nuoren miehen pohjoisen puheenparresta tulee mieleen Antti Tuisku ja muutakin samaa heissä tuntuu olevan. Molempia yhdistää rakkaus musiikkiin ja persoona, joka haluaa repiä itsestään kaiken siinä, mihin ryhtyy.

– Tulen musikaalisesta perheestä ja musiikki on minulle välttämättömyys. Aloin 16-vuotiaana kirjoittaa biisejä ja pari vuotta myöhemmin tuottamaan musiikkia taiteilijanimellä Alecsanteri. Nykyiseen minäkuvaani kuuluu erottamattomasti oma brändini SALTSTREET sekä haave urasta musiikkiteollisuudessa, Santeri kertoo. Ei ole toista ilman toista.

Santeri tuntuu tähtäävään tilanteeseen, jossa työ ei tunnu työltä, eikä opiskelu opiskelulta. Tähän päästään, kun tekee sitä mitä rakastaa.

– Ihmettelen aina kun minulle sanotaan, että oletpa mahtavan rohkea ja uskallat mennä unelmiasi kohti. Mutta eikö kaikkien pitäisi tehdä niin? Minulla on sellainen mindset, että kun kerran täällä eletään, silloin pitää pyrkiä elämään sellaista elämää, josta nauttii.

Santeri aloitti yhdistyksemme NY-lähettiläänä syksyllä 2022 ja kiertää kouluilla innostamassa nuoria uskomaan unelmiinsa. Kaikki menestystarinat lähtevät nollasta ja niiden takana on tavallisia ihmisiä, jotka ovat ottaneet ensimmäisen askeleen ja laittaneet pallon pyörimään.

Vinkkini muille nuorille yrittäjille on, että älä pelkää, ettei ideasi olisi tarpeeksi valmis edistettäväksi. Toivon, että olisin itse kuullut tämän aikanaan. Ei liiketoimintasuunnitelmakaan ole muuttumaton asiakirja, jota ei voisi päivittää.

Ketteriä kokeiluja Vuosi yrittäjänä -kurssilla

Koko Vuosi yrittäjänä -aika oli Santerille kokeiluja siitä, mikä toimii ja mikä ei. Katuvaatekulttuurin hän tunsi läpikotaisin. Opinnot olivat mahdollisuus testailla uusia asioita ja kerätä oppia suunnitelmallisuudesta, kannattavuuslaskelmista, brändäyksestä ja digimarkkinoinnista.

Vuosi yrittäjänä -kurssin eroa muihin yrittäjyysopintoihin Santeri kuvailee suureksi. Tällä kurssilla liikeideaa edistettiin omaan tahtiin, kun muilla kursseilla edettiin opettajan johdolla.

– Vuosi yrittäjänä -kurssilla sai – ja piti – harjoitella ajankäyttöä ja vastuunottamista. Oikeastaan se ei tuntunut koulukurssille lainkaan, niin paljon isompi ja mielenkiintoisempi se oli. Saimme toteuttaa omaa intohimoa! Torniossa oli minuakin nuorempia opiskelijoita, jotka sanoivat samaa. Tuntuu kuin menisi harrastukseen, jonka on itse valinnut, Santeri kiittelee.

Jäämme innolla seuraamaan Santerin ja SALSTREETin tarinan kehittymistä. Draivin puutteesta tai asenteesta menestyminen yrittäjänä ei tällä miehellä tule jäämään kiinni.

Santeri Lintulan yritys SALSTREET NY valittiin keväällä 2022 vuoden parhaimmaksi innovaatioksi Uskalla Yrittää -finaalissa, jonka Nuori Yrittäjyys ry järjestää osana Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa. Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa nuoret perustavat harjoitusyrityksen ja opiskelevat monipuolisesti yrittäjyys- ja työelämätaitoja.

Kirjoittaja

Ulla Alakangas
alumni- ja viestintäkoordinaattori