/ Blogi, Taloustaidot

Jokainen nuori voi olla oman taloutensa sankari!

Taloussankari-kilpailun finaali 2024, voittajatiimit lavalla.

”Yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta!” julistivat Loimaan Hirvikosken yhtenäiskoulun oppilaat Taloussankari-kilpailun 2024 finaalissa ennen kisan alkua. Näin jännittävästä kisapäivästä kirjoittaa NYTin nuorten talousosaamisen asiantuntija Mari Hannola-Antikainen.

Riemunkiljahdukset täyttävät ilman, kun kämmenet hikoavat ja konfettisade ropisee maahan. Innostunut nauru raikaa ilmassa ja adrenaliini virtaa veressä. Ilma on sakeana onnesta ja jännityksestä, sillä juuri tällä hetkellä on menossa Taloussankari-kilpailun vuoden 2024 finaalipäivä Nordean Vallilan kampuksella.

Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin kumppanit sekä Taloussankari-pelissä että -kilpailussa ovat Nordea ja Pörssisäätiö.

 

Finalistijoukkueiden mukana rennolla meiningillä 

Peliin liittyvään Taloussankari-kilpailun alkukilpailuihin osallistui tänä vuonna ennätykselliset 128 joukkuetta 35 kunnasta! Finaaleihin selviytyi 10 joukkuetta: Nordean kampukselle on kokoontunut 50 nuorta kasiluokkalaista opettajineen, jotka kilpailevat vuoden 2024 Taloussankari-kilpailun voittajajoukkueen tittelistä. Ennen finaalia nuoret ovat tankanneet talousoppia Taloussankari-pelillä treenaten, ja saaneet opettajiltaan sparrausta.

Juttelin finaalissa nuorten kanssa heidän fiiliksistään. Moni sanoi pelin olevan innostava ja peliä oli pelattu viime hetkiin asti ennen finaalia junassa matkalla kilpailuun. Mottoja ja strategioita kisaan oli monia, mieleen jäivät erityisesti: ”Yritetään yhdessä parhaamme”, Kuopion Pyörön koulun Helmiltä, Natalta, Islalta, Miljalta sekä Auroralta.

Kruununhaan yläkoulun porukka Helsingistä sen sijaan luotti kisassa siihen, ettei strategiaa ole vaan paremminkin ”rentoon meininkiin”.

 

Talousoppiminen on tässä kilpailussa innovatiivista ja pelillistä, tavoitteena tavoittaa ne nuoret, jotka oppivat parhaiten pelien kautta. Peli ei ainoastaan vahvista talousosaamista, vaan myös nuorten minäpystyvyyttä, teknologiataitoja ja monilukutaitoa. 

On tärkeää ymmärtää, että nuoret oppivat taloudesta eri tavoin. Siksi on olennaista tarjota erilaisia pedagogisia ratkaisuja, kuten Taloussankari-peli, joka toimii hyvänä lisänä perinteiselle talousoppimiselle yläkouluissa. Pelissä käsitellään tärkeitä teemoja, kuten säästämistä ja sijoittamista, työtä ja tienaamista sekä vastuullisuutta arjen tilanteissa. 

Valitettavasti talousosaaminen nuorten keskuudessa polarisoituu ja sosioekonomisten haasteiden vuoksi, kaikki eivät saa tarpeeksi oppia taloudesta kotoa. Sekä koulun että järjestöjen rooli korostuu entisestään. Meidän tulee huolehtia siitä, että tarjolla on innovatiivisia, erilaisiin oppimistapoihin vastaavia talousoppimisen välineitä, jotta jokainen nuori voi saada tarvitsemansa talousosaamisen ja valmiudet tulevaisuuteen. 

”Tämä on hirveän hyvä tapahtuma!” huudahti Loimaan Hirvikosken yhtenäiskoulun opettaja Hannu Hirvonen käytävällä perääni, hän oli mukana neljättä kertaa. 

Siitä vain pelaamaan Taloussankaria, olet nuori tai hieman varttuneempi!

Tutustu Taloussankari-kokonaisuuteen

Mari Hannola-Antikainen

Mari Hannola-Antikainen

Asiantuntija, nuorten talousosaaminen

mari.hannola-antikainen@nuortennyt.fi

050 4725 265