/ Uutinen, Taloustaidot

Hyväntekeväisyyssalkkujen avulla tutustutaan osakesäästämisen maailmaan – miten NYTin Sijoittajakoulu vastaa nuorten kasvavaan kysyntään?

Sijoitusbuumi on vahvistunut vuosi vuodelta, ja nuoria yhä enemmän kiinnostavan säästämisen tavan takana on erityisesti sosiaalisen median vaikutus. Säästämisestä ja sijoittamisesta puhutaan enemmän ja ne halutaan aloittaa yhä nuorempana. Kysyntään vastaa Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin Sijoittajakoulu, jossa nuoret tutustuvat sijoittamisen maailmaan ajankohtaisten materiaalien ja hyväntekeväisyyssalkkujen avulla.

Sijoittajakoulun oppilaat ottaa kuvaa

Sosiaalisessa mediassa lisääntynyt rahapuhe sekä osakesäästötilien avautuminen kaikkien sijoittajien käyttöön vuonna 2020 ovat madaltaneet nuorten kynnystä kiinnostua sijoittamisesta ja osakesäästämisestä. Nuoret puhuvat omasta taloudenhallinnastaan yhä enemmän ja haluavat olla siinä taitavia. Kehitys näkyy myös konkreettisissa tilastoissa. 

“Vuonna 2022 17–25-vuotiaat sijoittajat ovat olleet aktiivisia netto-ostajia eli he ovat sijoittaneet aina kuukausittain lisää rahaa markkinoille. Rahaa on siis laitettu pörssiin enemmän kuin myyty pois. Suurin osa valitsee ensimmäiseksi sijoituskohteeksi indeksirahaston”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen. 

Vastaus kiinnostukseen 

NYTin Sijoittajakoulu on koko lukion läpi kestävä kurssi, jossa opiskellaan sijoittamisen ja osakesäästämisen perusteita. Kurssilla vastuuopettaja perehdyttää oppilaita sijoittamisen ja talouden teemoihin laadukkaiden materiaalien avulla. Sijoittajakoulun kumppanit tarjoavat materiaaleissa ajankohtaisimman tiedon sijoittamiseen liittyen, aina hajauttamisesta osakepoimintaan. Uusimpina lisäyksinä materiaaleissa käsitellään nyt myös asunto- ja metsäsijoittamista. 

“Nuorten näkökulmasta kokonaisuus vastaa selkeään tarpeeseen: perusopinnoissa harvoin ehditään käsitellä säästämistä ja sijoittamista syvällisemmin, ja näihin asioihin nuorilla on viime vuosina ollut kasvava innostus. Vastaamme siis kiinnostukseen”, sanoo Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin nuorten talousosaamisen asiantuntija Mari Hannola-Antikainen.

Sijoittajakoulun ennennäkemätön suosio perustuu sen hyvin mietittyyn konseptiin.

Mari Hannola-Antikainen, Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin nuorten talousosaamisen asiantuntija

Hyväntekeväisyyssalkulla kiinni pörssiin 

Vuonna 2022 Sijoittajakoulussa oli mukana oppilaita jo yli 90 oppilaitoksesta ympäri Suomea. 

Sijoittajakoulun ennennäkemätön suosio perustuu sen hyvin mietittyyn konseptiin. Oppitunnit seuraavat helposti omaksuttavaa kaavaa, joten aloitteleva opettajakin voi tarttua Sijoittajakouluun ilman aiempaa sijoituskokemusta”, Hannola-Antikainen sanoo. 

Erityisesti kouluissa, joissa on käytössä hyväntekeväisyyssalkku, on sijoittamiseen päästy tutustumaan oikealla rahalla ja panoksella. Konseptissa yrityssponsorin tarjoamaa pääomaa sijoitetaan kaksi vuotta, jonka jälkeen sijoitusten mahdolliset tuotot lahjoitetaan valittuun hyväntekeväisyyskohteeseen. 

”Hyväntekeväisyyssalkku laskee hyvin rimaa sijoittamisen aloitukseen ja antaa kuvaa pitkäjänteisyydestä. Siinä pääsevät konkreettisesti itse opiskelijat näkemään, miten sijoittaminen tapahtuu. Salkkuja voi myös rakentaa leikkimielisestä, ja nekin ovat hyviä työkaluja”, sanoo Lauttasaaren yhteiskoulun opettaja Simo Karvinen. 

”Olen oppinut erilaisista sijoitustavoista ja kohteista”, kommentoi puolestaan Karvisen johdolla Sijoittajakouluun osallistunut oppilas.

 

Sijoittajakoulun kumppaneina toimivat Nordnet Suomi, Suomen Osakesäästäjät, Osuuspankki, Inderes, Metsämiesten Säätiö, Suomen Vuokranantajat sekä Nasdaq.  Lue lisää Sijoittajakoulusta

Lisätietoja

Mari Hannola-Antikainen

Mari Hannola-Antikainen

Asiantuntija, nuorten talousosaaminen

mari.hannola-antikainen@nuortennyt.fi

050 4725 265