/ Uutinen

Monipuoliset työelämätaidot kuuluvat jokaiselle nuorelle – Duunikoutsiin lisää kieliversioita ja entistä parempi saavutettavuus 

Talous ja nuoret TATin Duunikoutsi-sovelluksesta julkaistiin viime vuonna ruotsin ja englannin kieliversiot. Alkuvuodesta sovellus mahdollistaa työelämätaitojen opettelun entistäkin useammalle nuorelle, kun kieliversiot laajenevat somalin, arabian ja venäjän kieliin. Lisäksi sovelluksen saavutettavuus paranee, sillä Duunikoutsia voi jatkossa käyttää myös verkkoselaimen kautta.

Duunikoutsia voi käyttää nyt myös selainversiona.

Alkuvuodesta lähtien Duunikoutsi-sovellusta voi käyttää myös somalin, arabian ja venäjän kielillä. Kieliversiot on toteutettu uudenlaisella tavalla, jossa selkosuomea yhdistetään nuoren omaan äidinkieleen. Tällä tavoin nuorta autetaan ymmärtämään omalla äidinkielellään työelämäsanastoa ja työn merkitystä. Samalla opetetaan selkosuomella työelämässä tarvittavaa asiointikieltä. Kieliversioilla halutaan tukea erityisesti vaikeassa työmarkkina-asemassa olevia nuoria, kuten maahanmuuttajataustaisia nuoria. Työelämätaitojen kerryttäminen Duunikoutsin avulla madaltaa kynnystä ensimmäisiin myönteisiin työelämäkokemuksiin sekä lisää näin nuorten hyvinvointia.

“On tärkeää, että jokainen nuori lähtökohdista riippumatta saa laadukkaat ja monipuoliset eväät alkavaan työelämään.”

”Haluamme turvata nuorten työllistymistä ja panostaa syrjäytymisen ehkäisyyn. Näemme tarpeen myös maahanmuuttajataustaisten nuorten työelämätaitojen tukemisessa. Sovelluksen uusien kieliversioiden avulla varmistetaan ajankohtaisen työelämätiedon saatavuus ja ymmärrettävyys”, kiteyttää Duunikoutsi-palvelusta vastaava TATin asiantuntija Essi Lehtovaara.

Lisäksi sovelluksesta tehtiin helpotettu versio, joka on sisällöltään kevyempi ja toteutettu selkokielellä. Versio on suunnattu ensisijaisesti nuorille, joilla on haasteita oppimisen kanssa, vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä. Tasa-arvoinen pääsy työelämätaitojen pariin on ollut TATin keskeinen lähtökohta uuden version kehittämisessä.

“On tärkeää, että jokainen nuori lähtökohdista riippumatta saa laadukkaat ja monipuoliset eväät alkavaan työelämään”, Lehtovaara kiteyttää.

 

Duunikoutsin selainversio tukee työelämätiedon saavutettavuutta

TATin 13–25-vuotiaille suunnattu Duunikoutsi-mobiilisovellus on työelämävalmentaja, jonka avulla nuori oppii omien vahvuuksien ja taitojen tunnistamista sekä osaamisen sanoittamista. Lisäksi nuori saa tukea työnhakuun aina hakemuksen ja CV:n kirjoittamisesta työhaastatteluun valmistautumiseen. Alkuvuodesta lähtien sovellus on saatavilla myös selainversiona osoitteessa duunikoutsi.fi. 

”Olemme kuunnelleet oppilaanohjaajien toiveita ja tehneet sovelluksesta selainversion mobiilisovelluksen rinnalle. Nuorten puhelimet ovat tunnetusti pullollaan sovelluksia. Nyt Duunikoutsin käyttäminen ei jää siitä kiinni, että nuoren puhelimeen ei mahdu uusia sovelluksia”, Lehtovaara sanoo.

Sovelluksen kieliversiot on toteutettu yhteishankkeessa Turun kaupungin kanssa nuorten työllistymisen tukemiseksi Varsinais-Suomen alueella. Selainversiota on kehitetty Osaamiskeskus Kentauri-hankkeen puitteissa.

Lisätietoja

Essi Lehtovaara

Essi Lehtovaara

Asiantuntija, sisällöt ja kehitys

essi.lehtovaara@nuortennyt.fi

040 7411 860