– Tässähän olisi videon aihetta, tubettaja Miisa Rotola-Pukkila hymähtää puhelimeen.
Tarkoituksena on puhua muun muassa siitä, miksi opiskelu kannattaa. Vaikka Rotola-Pukkila, tutummin mmiisas, ei ole aiheesta kameralle puhunut, hän on erinomainen henkilö kertomaan mielipiteensä aiheesta.
Syitä on monia mutta ehkä merkittävin on se, että nuori nainen on valtavasta suosiostaan huolimatta päättänyt opiskella itselleen tutkinnon töiden ohella.
Tilaajia mmiisalla on Youtubessa melkein 290 000. Se on enemmän kuin Tampereella on ihmisiä, missä Rotola-Pukkila opiskelee nyt toista vuotta puheviestintää.
Huimasta suosiostaan huolimatta naisen päätä ei palella ja jalat pysyvät tiukasti maan pinnalla.
– Se on täysin totta, että olisin voinut jättää opiskelut väliin lukiosta valmistuttuani. Minulle se on kuitenkin ollut aina itsestäänselvyys, että jatkan korkeakouluun. Toisaalta koskaan ei tiedä, miten sosiaalinen media muuttuu ja kauanko tämä huuma kestää, 21-vuotias tubettaja miettii.
– Pidin välivuoden lukion jälkeen, koska halusin pohtia tulevaisuutta. Otin selvää eri vaihtoehdoista. Hain useampaan paikkaan. Koin kuitenkin, että puheviestinnästä olisi apua myös tubettamisessa, hän jatkaa.
Opiskelupaikan ovet aukesivat toisella yrittämällä, ja opinnot ovat edistyneet Rotola-Pukkilan toiveiden mukaisesti. Lisäksi suorittamiltaan kursseilta hän on saanut esiintymisvarmuutta, oppinut argumentointitaitoja ja rohkeutta kokeilla uusia asioita.
Kiirettä pitää
Suomen suosituimpiin tubettajiin kuuluvan Rotola-Pukkilan elämä on jatkuvaa tasapainoilua opintojen ja työn välillä.
Tänä syksynä hänet on pitänyt kiireisenä myös viisiosainen sarja, jossa mmiisas tekee muodonmuutoksen eri musiikkigenrejen mukaan.
Hän selaa kalenteriaan ja aloitta pitkän listansa viikon ohjelmasta.
– Pitäisi lukea tenttiin, käsikirjoittaa ja kuvata tämän viikon video, käydä kuvauksissa, miettiä valmiiksi kuvausvaatteet, osallistua opiskelijabileisiin, sitten on tämä haastattelu…
Ja niin edelleen.
Ilman kalenteria ja to do -listoja nuoren opiskelijan elämä ei pysyisi hallinnassa. Mutta opiskelu tuo vastapainoa, avaa ovia ja mahdollistaa kehittymisen – tai ainakin niin Rotola-Pukkila perustelee syitä sille, miksi halusi yhdistää opiskelun ja työnteon.
Malli kotoa
Omat valintansa Rotola-Pukkila on saanut tehdä aina itse, eikä kukaan ole patistanut häntä korkeakouluun. Opettajavanhempien tytär on toki saanut mallin tulevaisuuteen kotoaan.
– Valinnat olen tehnyt itse, ja niin ne kuuluu tehdä. Se on vain ollut itsestään selvää, että jatkan opintoja, Keski-Suomesta Keuruulta kotoisin oleva nainen kertoo.
Rotola-Pukkila alkoi tubettaa huvikseen lukion toisella luokalla ja seuraajien määrä kasvoi nopeasti. Se yllätti teini-ikäisen mmiisasin täysin. Lopulta harrastuksesta tuli työ.
Joskus elämässä voi käydä, kuten elokuvissa. Sen myös Rotola-Pukkilan tarina osoittaa.
Vaihtoehtoja riittää
Vaikka puheviestinnän opinnot ovat luonnollisesti ohjaamassa nuorta naista tiettyyn suuntaan, yliopistossa opiskelu on laajentanut hänen maailmankuvaansa ja suoritetut kurssit tarjonneet täysin uudenlaisia vaihtoehtoja.
Silti Rotola-Pukkila ei vielä osaa vastata suoraan siihen kysymykseen, mikä hänestä tulee isona. Päätöstä hän ei ole tehnyt, ja toisaalta muistuttaa, ettei vielä parikymppisenä asiasta tarvitsekaan olla täyttä varmuutta.
– Minusta voi tulla ihan mitä tahansa. Ovet ovat avoinna.
Tietenkin nuoren naisen oma elämäntarina on vaikuttanut hänen rentoon ja luottavaiseen asenteeseensa, mutta Rotola-Pukkilasta jokaisen lukionsa päättävän on syytä ottaa mallia.
Hän muistuttaa myös siitä, että korkeakoulussa voi kehittää moni mielenkiinnon kohteitaan, eikä pelkkä pääaine määritä tulevaisuuden valintoja.
– Itse olen opiskellut esimerkiksi työhyvinvointia ja nyt tuntuu siltä, että haluaisin konsulttina auttaa ihmisiä voimaan töissä paremmin.
Hän kuitenkin tietää sen, ettei yksi haave poissulje toista, joten vuosikymmeniä kestävän työuran varrelle voi mahtua myös paljon muita työtehtäviä.
Vapaus yllätti
Yliopistomaailman vapaus ja itsenäisyys yllättivät monien muiden tapaan myös Rotola-Pukkilan ja hän kannustaa tulevia opiskelijoita muistamaan sen, ettei kukaan korkeakoulussa enää katso perään.
Myös sen takia to do -listat ja kalenteri ovat jokaisen opiskelijan tärkeitä työvälineitä.
Nykyisin yhä useampi havittelee täydellisyyttä. Niin myös Rotola-Pukkila. Perfektionistiksi tunnustautuva nainen myöntää stressaavansa paljon, vaikka nauttii opiskelijaelämästä sekä työkiireistä.
Kun elämä on aikataulutettua, on pidettävä huolta myös omasta jaksamisesta.
Kun Rotola-Pukkila vaihtaa vapaalle, hän menee kuntoilemaan tai opiskelijabileisiin.
– Välillä pitää yrittää päästää irti arjesta, vaikka ei ehtisikään, hän ohjeistaa.
Miisan vinkit, näin pärjäät korkeakoulussa:
1. Aikatauluta ja organisoi.
2. Löydä tasapaino vapaa-ajan ja opiskelun välillä.
3. Opiskele ahkerasti, vaikka Netflixin katsominen houkuttelisi enemmän.
Nimi: Miisa Rotola-Pukkila.
Asuu: Tampereella.
Perhe: isä, äiti, isosisko ja labradorinnoutaja.
Harrastukset: kuntosali.
Tulevaisuudessa: haluaa asua ulkomailla.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2017